Amirõl a ma szól

  • Anyanyelvükön tanulhatnak a szatmári roma óvodások

    Bevezetik a következő tanévtől a cigányok által használt romani nyelvet is a hivatalos oktatásba Szatmár megyében, írja a frissujsag.ro. Szeptembertől Szatmárnémetiben indul egy romani nyelvű óvodai csoport. Gál Gyöngyi, magyar szakos és kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő a lapnak elmondta, több helyi roma család kérése nyomán döntötték el, hogy lehetővé teszik a cigányok számára is az anyanyelven való tanulást.

  • A brit Modestep és az egyiptomi Aly&Fila; is fellép a Félszigeten

    A nemzetközi dubstep szcéna legkedveltebb élő zenekara, a brit Modestep, illetve a legismertebb egyiptomi előadók, az Aly&Fila trance-duó is a Félsziget Fesztivál idei kiadásának vendége lesz.  Szintén részt vesz a július 18-21. között Kolozsváron zajló fesztiválon a magyarországi Anima Sound System, a Kumm zenekar, illetve a Snatt&Vix dj-duó is.

  • Vasárnap kezdődik a VI. Régizenei Nyári Egyetem

    Tánctanulás, mesterkurzusok, tudományos előadások és közös muzsikálás szerepel a VI. Régizenei Nyári Egyetem programján. A jövő héten rajtoló Régizene Fesztivál előrendezvénye vasárnap kezdődik a hallgatók regisztrációjával, a hivatalos megnyitóval és a tanárok bemutatkozásával, estig már túl lesznek az első kurzuson és az első zenekari próbán. A Csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában zajló foglalkozások pénteken érnek véget a hallgatók és az előadók koncertjével.

     

  • Már az Őszi Sokadalomra készülnek Kézdivásárhelyen

    Várhatóan több kézművessel és több helyszínnel bővül az idei Őszi Sokadalom, amelyet a 2012-ben útjára indított „Az értékszüret” mottóval augusztus 28. és szeptember elseje között tartanak Kézdivásárhelyen. A programsorozat egyik fő vonzereje a helyi rendezésben és szereposztásban színpadra vitt produkció, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical lesz.

  • EL-selejtező: győztek a magyar és román csapatok

    Mindkét magyar és a sorozat jelenlegi fázisában érdekelt egyetlen román csapat győzelemmel mutatkozott be az Európa-liga selejtezője első fordulójának első mérkőzésén. A budapesti Honvéd és az Astra Giurgiu idegenben, a Videoton FC pedig hazai pályán diadalmaskodott nyugat-balkáni ellenfele ellen.

  • „Kétfarkú kutyák” kampányoltak az EU Táborban

    „Kétfarkú kutyák” lepték el a Marosfőn zajló az EU Tábort csütörtök délután, a magyarországi poénpárt három képviselője szakított időt arra, hogy erdélyi potenciális szavazói előtt beszéljen.

  • Tévén nézi majd a pápa a neki szervezett az olasz-argentin focimeccset?

    Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy augusztus 14-én Ferenc pápa tiszteletére barátságos mérkőzést rendeznek az argentin válogatottal.

  • Washington Murszi "önkényes fogva tartásának" megszüntetését kéri

    Az Egyesült Államok csütörtökön nyomatékosan kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy hagyjanak fel Mohamed Murszi és az elmozdított elnök híveinek "önkényes fogva tartásával" - jelentette ki csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő.

  • Ismét nekiment Victor Pontáéknak az államfő

    Újabb támadást intézett az államfő Victor Ponta és a kormánya, illetve a szociálliberális parlamenti többség ellen. Traian Băsescu csütörtök este a Digi24 televízióban elmondta, „politikai együttélési” megállapodást kötött ugyan a miniszterelnökkel, de ez nem jelenti azt, hogy nem teheti szóvá a kifogásait.

  • Szegedi Csanádot sokkolta, hogy a holokauszt igaz

    A volt Jobbikos képviselő Szegedi Csanád most Oberlander Baruch rabbitól tanul a zsidó hagyományokról, a vallásról, a zsidóság történetéről, feleségével zsinagógába jár és a héber írást is megtanulta. A Magyar Narancsnak adott interjúban elmondta, neki az életében kellett újjászületnie, és ezen megy most keresztül.

  • Utasbiztosítás: nem kötelező, de jól foghat, ha van

    Az utasbiztosítás nem kötelező: aki akarja, megköti nyaralás előtt, aki nem, az nem. Előnye, hogy biztonságérzetet ad: apróbb sérüléstől a szívrohamig bármilyen esetben, bizonyos összeg határain belül teljes orvosi ellátásra jogosít. Ám nem csupán az betegségek okozhatnak kellemetlenséget nyaraláskor. Egy szakembert kérdeztünk.

  • Gúnyolódott a Velencei Bizottsággal Crin Antonescu

    Zárt ajtók mögötti találkozót tartottak csütörtökön Bukarestben az Európa Tanács jogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság küldöttségének tagjai a parlamenti pártok képviselőivel a román alkotmány módosításáról.

  • Hivatalos adat: Kolozs megy lakosságának 15 százaléka magyar

    Megyei lebontásban is közzétett csütörtökön a 2011-es népszámlálás adatai az Országos Statisztikai Intézet. E szerint Kolozs megye lakossága 631 106 fő.

  • Tízéves mélypontra zuhan Oroszország európai olajexportja

    Miután az energiaóriás egyre több olajat szállít Ázsiába, tízéves mélypontra esik júliusban Oroszország Európába irányuló olajkivitele. A Financial Times összeállítása szerint a szállítási adatok alapján napi 2,1 millió hordóra csökken az európai export.

  • Lecseréltetnék a „hibás” feliratozású csíki útjelző táblákat

    A Hargita Megyei Törvényszék ítélete értelmében Csíkszeredában ki kell cserélni azokat az útjelző közlekedési táblákat, amelyeken sorrendben előbb magyarul szerepeltek a településnevek.

  • Politikai ügy lett a rendőrök által elkövetett nemi erőszak

    Ukrajnában országszerte tüntetések voltak egy nemrég rendőrök által brutálisan megerőszakolt és összevert nő miatt. Helyi beszámolók szerint a tiltakozóakción már nemcsak helybeliek vannak, hanem megjelentek politikai erők képviselői is, főként a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt képviselői.

  • Visszaállítják a halálbüntetést Pakisztánban

    Lejárt a halálbüntetésre vonatkozó moratórium Pakisztánban, és a kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg - jelentette be csütörtökön a belügyminiszter. „Az új kormány úgy döntött, hogy egyesével vizsgálja felül a halálos ítéleteket. Nem lesz általános amnesztia a halálraítéltek számára"– nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője.

  • Román-magyar pályázatból újítottak fel egy Bihar megyei kúriát

    A Bihar megyei Illyén pénteken avatják fel a román-magyar együttműködéssel nyert uniós forrásokból restaurált Miskolczy-kúriát. Amint azt Gheorghe Huple, Illye polgármestere elmondta, a Bihar megyei település félmillió eurót fordíthatott az örökösök által vissza nem igényelt kúria felújítására.

  • Kérkedik a hamis népszámlálási adatokkal Victor Ponta

    Victor Ponta miniszterelnök szerint a 2011-es népszámlálás végleges eredménye igazolta, hogy valójában meghaladta az ötven százalékot a részvétel az államfő leváltásáról rendezett tavalyi népszavazáson.

  • Tizenöt év börtön várhat Relu Fenechiu miniszterre

    Tizenöt éves szabadságvesztés kiszabását kérte csütörtökön a legfelsőbb bíróságtól a korrupcióellenes ügyészség Relu Fenechiura a szállításügyi miniszter bűnvádi perének tárgyalásán. Alapfokú ítéletet július 12-én hirdetnek – közölték a hírtelevíziók.