Amirõl a ma szól

  • RMDSZ: az EMNP újra különutas politikát folytat

    ,Különutas politikát folytat az EMNP az autonómia és a regionális átszervezés témájában megszervezett tüntetés kapcsán, hiszen a párt vezetői tisztában vannak azzal, hogy az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács jó ideje egyeztet egy ősszel sorra kerülő nagy méretű utcai demonstrációról” – jelentette ki csütörtökön Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára annak kapcsán, hogy az EMNP és az EMNT július 20-ra újabb autonómiatüntetést hirdetett.

  • Népszámlálás: a lakosság túlnyomó többsége vallásos

    Romániában a vallási hovatartozásról nyilatkozó lakosság 0,2 százaléka (40 ezer ember) mondta azt a 2011-es népszámláláson, hogy ateista vagy nem tagja egyetlen felekezetnek sem, a lakosság túlnyomó többsége viszont megnevezte vallási kötődését, a válaszadók 86,5 százaléka vallotta magát ortodoxnak - derült ki a népszámlálás csütörtökön közzétett végleges eredményéből.

  • EU Tábor: mi a túróért nem tud Európa velünk foglalkozni?

    A Marosfőn zajló EU Tábor második napján, csütörtökön délelőtt több olyan előadás elhangzott, amelyek felkelthették a fiatalok figyelmét.

  • Sürgősségre kerültek a nanofüles sugógépet használó érettségizők

    Öt érettségiző került sürgősségre Gorj megyében amiatt, hogy nanofüles súgógépet (a mélyhallójáratba elhelyezett parányi fülhallgatót) használt a vizsgán, amelyet nem tudott utólag a füléből eltávolítani, ezért orvosi beavatkozásra volt szükség.

  • Tanítani tanulnak a 21. Bolyai Nyári Akadémián

    Július 8-án, hétfőn három helyszínen, öt szekcióban óvodapedagógusok és tanítók továbbképzésével veszi kezdetét az idei Bolyai Nyári Akadémia. A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány székhelyén szervezett Népzene–néptánc–kézművesség továbbképzésre tíz romániai megyéből 62 tanító, óvodapedagógus, általános- és középiskolai tanár jelentkezését fogadták el.

  • Hiányos az új élményfürdő Háromszéken

    Hiányosságai vannak az új sepsiszentgyörgyi élményfürdőnek. Hiányoznak a lábáztatók a strand új medencéi körül, állapították meg a háromszéki fogyasztóvédők, akik emiatt figyelmeztették a működtetőt.

  • Kiss Tamás: önkényesen kozmetikázták az adatokat

    Minősíthetetlen kozmetikázással javított a népszámlálási adatokon az országos statisztikai intézet – állítja Székely István politológushoz hasonlóan Kiss Tamás szociológus a 2011-es népszámlálás csütörtökön nyilvánosságra hozott végeredményéről.

  • Sepsiszentgyörgyiek Hamlet-bemutatója Gyulán

    A Gyulai Várszínház jubileumi, 50. évadának keretében július 5-én, péntek este 20:30 órától mutatják be Shakespeare Hamlet című közismert tragédiáját a gyulai várszínpadon. A Bocsárdi László által rendezett előadás a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, mely a következő évad elejétől Sepsiszentgyörgyön is műsorra kerül bérletes előadásként.

  • Vaclav Novak marad még egy évet Csíkszeredában

    Mégsem hagyja el a HSC Csíkszereda jégkorongcsapatát a cseh klasszis Vaclav Novak. A HSC vezetősége és a játékos megállapodtak, így végül a csatár egy évet még marad.

  • Egyiptom: letette az államfői esküt Adli Manszúr

    Letette az államfői esküt Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke, aki az egyiptomi hadsereg döntése alapján ideiglenesen gyakorolja az államfői teendőket a megbuktatott Mohamed Murszi helyett.

  • Magyar nyelvű történelmi dráma egy román fejedelemről

    Míg korábban a stúdióban készültek a Marosvásárhelyi Rádió színházi műsorai, a szerkesztők már egy ideje „kiköltöztették” a Színdaraboló gyűjtőnevet viselő beszélgetéseket emberközelibb helyszínre, hogy bevonják a szélesebb közönséget is. Az e heti, szombaton adásba kerülő műsor szerdán este készült a Bolyai Klubban, ahol Novák Csaba Zoltán történésszel és Székely Csaba drámaíróval Parászka Boróka beszélgetett.

  • Femen-aktivisták az Elysée-palota előtt (VIDEÓ és FOTÓGALÉRIA)

    A Femen nőjogi szervezet három félmeztelen aktivistája próbált meg szerdán tüntetni a francia elnöki hivatal előtt tunéziai társuk, a május 19. óta fogva tartott Amina Tyler támogatására. A rendőrség azonban azonnal előállította őket.

  • Két hét múlva lemond fia javára II. Albert belga király

    A 79 éves II. Albert belga szerda kora este rendkívüli rádió- és tévébeszédében jelentette be, július 21-én lemond a trónról legidősebb fia, az 53 éves Fülöp herceg javára.

  • Szénafesztivál Verespatakon: az idei az utolsó?

    Noha egyre több jel utal arra, hogy a Szénafesztiválnak otthont adó hegységet előbb-utóbb aranybányává alakítják, a szervezők idén is megtartják a rendezvényt. A Szénafesztiválnak (FânFest)  már nyolc éve az a célja, hogy Verespatak turisztikai potenciáljára és a környező táj varázsára hívja fel az arra látogatók figyelmét. Az idei magashegyi rendezvénysorozat augusztus 15-én kezdik és 18-áig tart.

  • Felduzzasztották a népszámlálási adatokat

    A román politikai osztályt traumaként érte, hogy az előzetes adatok szerint ország lakossága 20 millió alá csökkent, ezért mesterségesen 20,1 millióra tornázták fel a 2011-es népszámlálás hivatalos eredményeit – mondta a maszol.ro-nak Székely István politológus, aki szerint a hivatalos adatnál több magyar él Romániában.

  • Közzétették a 2011-es népszámlálás végleges adatait

    A legfrissebb romániai népszámlálás alapján az ország lakossága 2011 októberében 20 millió 121 ezer 641 személy volt, másfél millióval kevesebb a korábbi népszámláláshoz képest. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint a stabil lakosság csökkenését első sorban a külföldre történő emigrálás magyarázza.

  • FIFA-ranglista: „elválaszthatatlan” a magyar és a román válogatott

    Továbbra sem tud elszakadni egymástól a magyar és a román labdarúgó-válogatott a nemzetközi szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján: Dzsudzsákék a 32., Mutuék pedig a 33. helyt foglalják el. A ranglistát továbbra is a világ- és Európa-bajnok Spanyolország vezeti.

  • Erdélyi turnén a slam poetry nagyágyúi

    Négy állomásos erdélyi turnéra indul Csider István Zoltán, Pion István és Simon Márton. A slam poetry hármasfogata a Librinél, illetve a Helikon kiadónál megjelent friss kötetek (Atlasz bírja, Polaroidok) bemutatása mellett négy város négy kávézójában lép fel.

  • Az autonómiáért hirdetett tüntetést az EMNP és az EMNT

    A romániai régióátalakítási tervek ellen, az autonómiáért hirdetett július 20-ára tüntetést Erdély megannyi településére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT)

  • Virágszirom-szőnyeggel várták La Pazban a bolíviai elnököt

    Hősnek kijáró ünnepléssel fogadták Bolíviában a hazatérő Evo Morales államfőt, aki szerint az, hogy egyes európai országok megtagadták a belépési engedélyt légterükbe, egész Dél-Amerika ellen irányuló provokáció.