Amirõl a ma szól

  • Sógor Csaba: a Tavares-jelentés az erdélyi magyaroknak is jól foghat

    Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője közül Sógor Csaba nemmel szavazott szerdán a magyar kormányt elmarasztaló Tavares-jelentésre, Winkler Gyula pedig objektív okokból nem vett részt a szavazáson – tudta meg a maszol.ro.

  • Elhunyt Radu Vasile volt román miniszterelnök

    Hetvenegy évesen elhunyt szerda reggel Radu Vasile volt kormányfő. A politikust évek óta vastagbélrákban szenvedett. Radu Vasile 1998-1999 között volt Románia miniszterelnöke.

  • Régizene Fesztivál: megérett az újításra

    Július 11-én délben 13:30-kor a Szabadság téren rézfúvós utcazenével startol a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 33-dik kiadása, 14-én este pedig reneszánsz mulatsággal ér véget – közölte a június 3-án, szerdán tartott sajtótájékoztatóján Filip Ignác, a fesztivál művészeti igazgatója, hangsúlyozva, hogy a rézfúvós együttes, amely a délután 6 órától kezdődő hivatalos megnyitón is fellép, még Európa-szinten is kuriózumnak számít.

  • Colours of Cluj: újabb fesztivál Kolozsváron

    Együtt, vagyis „Împreună”: ez a központi témája az idén először megrendezésre kerülő művészeti fesztiválnak, a Kolozsvár Színeinek („Colours of Cluj”), amelyet augusztus 1-4. között tartanak. A rendezvénysorozat alkalmával több mint húsz művész összesen 60 programmal kedvesekedik a kolzsvári vagy éppen Kolozsváron tartózkodó művészet-kedvelőknek.

  • Eddig a legnehezebb a történelem vizsga volt az érettségin

    A szerdai, történelem írásbeli vizsga bizonyult a legnehezebbnek az általunk megkérdezett érettségiző diákok szerint. Az érettségi vizsga pénteken folytatódik az utolsó megmérettetéssel.

  • Szerda délután 6-kor lejár az egyiptomi hadsereg ultimátuma

    Rendkívül feszült helyzet alakult ki szerda reggelre Egyiptomban. Az államfő és az ellenzék, valamint a hadsereg között nem közeledtek az álláspontok. Megfigyelők szerint egyre nagyobb a katonai beavatkozás valószínűsége. Kairóban egész éjszaka folytatódtak a fegyveres összecsapások, amelyek legkevesebb 22 halálos áldozatot követeltek.

  • Új vezetősége van a vásárhelyi Rebreanu iskolának

    Gheorghe Nistor történelem szakos és Péterfy Erika fizika-kémia szakos tanár személyében új igazgatókat nevezett ki a Maros megyei tanfelügyelőség a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola élére. Az iskola két tanára az évadzárón történt incidens után menesztett vezetőség helyébe került.

  • Elfogadta az Európai Parlament a Tavares-jelentést

    Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. A 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumnak az a fő megállapítása, hogy Magyarország eltávolodott az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől.

     

  • A román alkotmány magyar dilemmái az EU Táborban

    Tizedszerre startolt el szerdán Marosfőn az EU Tábor, a megújuló kontinens és régió, Európa és Erdély jegyében. Szerdán a köszöntőbeszédek után tematikus előadások hangzottak el, majd a politika és közélet iránt kevésbé fogékony fiatalok számára elindultak a csapatok közti mérkőzések.

  • Nemsokára szabadulhat a börtönből Karadzsics jobbkeze

    Jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabadul a börtönből Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb parlamenti elnök, akit a 90-es években Boszniában elkövetett háborús bűntettekért 20 év szabadságvesztésre ítélt a hágai Nemzetközi Törvényszék.

  • Városépítő polgármesterére emlékezik Sepsiszentgyörgy

    Sepsiszentgyörgy városépítő polgármesterére, ifj. Gödri Ferencre emlékeznek pénteken a sírhelyénél, a Vártemplom cintermében 17 órától. Utána, 18 órától bemutatják az egykori elöljáró „Sepsiszentgyörgytől Turinig és vissza” című útleírásának illusztrált kiadását. A városvezetés Gödri Ferenc-emlékévet tart, ugyanis idén van a néhai polgármester halálának 100. évfordulója.

  • Előkelő helyen a magyar iskolák Kolozs megyében

    A nyolcadikosok szakaszzáró vizsgáját követően a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség rangsorolta a megye 64 városi és 94 vidéki tanintézetét, írja a kolozsvariradio.ro az Agerpresre hivatkozva.

  • Péntekre tervezik a csúcstámadást Török Zsolték

    Két nap múlva, pénteken kísérelik meg a 8125 méteres Nanga Parbat csúcsának megmászását a Török Zsolt vezette romániai expedíció tagjai. Az erdélyi magyar alpinista vezette ötfős csapat három tagja – Zsolt, Aurel és Teo – szerdán elérte a 6800 méteren levő hármas tábort, a tervek szerint csütörtökön feljut az 7200-en fekvő négyes táborba, ahonnan pénteken nekivág a csúcsnak.

  • Lányait erőszakolta egy bihari férfi, elkapták

    Három éve kényszeríti két kiskorú lányát közösülésre egy Bihar megyei férfi, a vérfertőzött kapcsolatból másfél éve egy kislány is lett, írja a citynews. A 45 éves férfit elkapták.

  • Kertész Imre élete utolsó interjúját adta

    A Felszámolás volt az utolsó regénye és a Luisa Zielinskinek adott nyilatkozata volt az utolsó interjú, amelyet életében adott - jelentette ki Kertész Imre az Egyesült Államokban megjelenő The Paris Review című irodalmi folyóirat legújabb számában.

  • Gregor Samsára emlékezik a Google Doodle

    Franz Kafka 130. születésnapjára emlékezik szerdán a Google a címlapján, amelyen az Átváltozás című elbeszélésének főhőse, Gregor Samsa látható bogárként.

  • Brassai Zsombor: ne nevezzék el a Kultúrpalota és Cifra palota termeit

    Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke átiratban fordult a Maros Megyei Tanácshoz, melyben azt javasolja, hogy a Kultúrpalota és Közigazgatási palota nagytermeit ne nevezzék el, illetve arra kéri a tanács elnökét, hogy vonja vissza az erre vonatkozó határozatot.

  • Kényszerleszállás Bécsben: Snowdent gyanították a bolíviai elnök gépén

    Bécsben kényszerült leszállásra szerda hajnalban a bolíviai elnök Moszkvából hazafelé tartó repülőgépe, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt. A bolíviai külügyminiszter szerint Párizs és Lisszabon azzal a gyanúval tagadta meg a légtérhasználati engedélyt, hogy az Evo Morales elnököt szállító gép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

     

  • Brutális elbocsátásokra készül a Román Posta

    Történetének legnagyobb személyzetlefaragása előtt áll a Román Posta. Az állami vállalat július 15-étől kollektív elbocsátásokba kezd, amely során 3600 alkalmazottjától válik meg. A kormány rekord összeget, 70 millió lejt költ a végkielégítésekre.

  • Bérlet az erdélyi szász erődtemplomokba

    Megnyitja a turisták előtt az erdélyi szász erődtemplomokat az evangélikus egyház, amely ezzel a több mint 180 műemlék értékmentésére törekszik. Az érdeklődők 50 lejért (mintegy 3000 forintért) vehetnek bérletet, amellyel év végéig 24 erődtemplomba látogathatnak el - írta szerdai számában a Krónika című lap.