Amirõl a ma szól

  • A flamand nacionalisták megkurtítanák Fülöp jogköreit

    A flamand nacionalisták II. Albert távozásakor kezdeményezik az uralkodói jogkörök megkurtítását - írja keddi számában a La Libre Belgique, a második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap.

  • Szép, nyári napokra számíthatunk a következő két hétben

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat újabb előrejelzést tett közzé az elkövetkező két hétre vonatkozóan. Ennek értelmében július 11-ig nem lesznek különösebb nappali hőmérsékleti változások, hétvégén azonban enyhe lehűlés várható.

  • Nagy változások lesznek az új egészségügyi alapcsomagban

    Megkezdte munkáját az egészségügyi szolgáltatások új alapcsomagjának megtervezésére alakított munkacsoport az Egészségügyi Minisztériumban. A testületnek tagja Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatójának vezetője is.

  • Közbeszerzés: a gyorsaság nő, nem a korrupció?

    Álprobléma a korrupció elburjánzásától félni a közbeszerzési eljárás módosítása miatt, állítják RMDSZ-es politikusok, akik szerint az önkormányzatok érdekét szolgálja a szabályozás egyszerűsítése. Az EU több országában nagyságrendekkel nagyobb értékhatár felett kell csak tendert kiírni közbeszerzéskor, mint Romániában.

  • Csak ősszel dönti el a referendum időpontját az USL

    Őszre halasztotta a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) a döntést arról, belevágnak-e az alkotmánymódosításról szóló referendum kihirdetésébe, miután egy alkotmánybírósági határozat idénre kötelezővé tette az ötven százalékos részvételi küszöb elérését a népszavazás érvényességéhez.

  • Washington nem minősíti puccsnak Murszi megbuktatását

    A Fehér Ház továbbra sem minősíti puccsnak Mohamed Murszi egyiptomi elnök eltávolítását a hatalomból a hadsereg által, és nem készül a Kairónak nyújtott segély azonnali felfüggesztésére - jelentette ki hétfőn az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

  • Japán védelmi jelentés: veszélyes Kína agresszív magatartása

    A nemzetközi jog megsértésével és a status quo erő alkalmazásával történő megváltoztatására tett kísérletekkel vádolja Kínát a japán védelmi minisztérium kedden jóváhagyott éves jelentése, azt hangsúlyozva, hogy Peking lépései válsághoz vezethetnek a két ország között.

  • Rokonok, kollégák és munkatársak is búcsúznak Izoldától

    Rokonok, barátok, munkatársak és ismerősök tucatjai búcsúznak a Facebookon is a székelyhídi Baczoni Izoldától. A 23 éves lányt hétfő délután találták meg holtan egy Székelyhíd melletti nádasban. Baczoni Izolda feltételezhetően erőszakos bűncselekmény áldozata lett – mondta el korábban a maszol.ro-nak a Bihar megyei kisváros polgármestere.

  • Gyertyás megemlékezéssel búcsúztatták Baczoni Izoldát a székelyhídiak

    A Facebook-oldalán közzétett információk szerint szerdán temetik el a hétfőn holtan talált Baczoni Izoldát Székelyhídon.

  • Bűnözőknek nevezte a romákat a nizzai polgármester

    Óriási tiltakozást váltott ki Franciaországban Christian Estrosinak, Nizza polgármesterének, korábbi ipari miniszternek egy nyilatkozata, amelyben bűnözőknek nevezte a dél-franciaországi városba a múlt héten érkezett roma közösséget és tanácsokat adott a megregulázásukra. Manuel Valls belügyminiszter elítélte a csúsztatást és a megbélyegzést.

  • A Banca Transilvania automatáinak egyötöde „tud magyarul”

    Kellemes meglepetésben volt részük a Banca Transilvania magyar ügyfeleinek az elmúlt napokban: az erdélyi városok egy részében a pénzintézet készpénzfelvevő automatái a román, az angol és a francia mellett magyar nyelvű menüt is felajánlottak a banki műveletek levezényléséhez.

  • Három új szakot is meghirdetett a BBTE magyar tagozata

    Idén 17 karon hirdet felvételit 2013. július 15-31. között a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozata, magyar tannyelvű oktatásra. A 2013–2014-es tanévtől a szakok száma bővült, alap- és magiszteri képzésen is. A BBTE nem módosítja a 2013–2014-es egyetemi évre meghirdetett felvételi követelményeket: a korábban kritériumként leszögezett felvételi vizsgát, az érettségin megszerzett jegyek átlagát.

  • Románia újabb hitelmegállapodást köt az IMF-el

    Victor Ponta kormányfő hétfői bukaresti sajtótájékoztatóján közölte, szerinte Románia újabb hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ponta elmondta, július közepén Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója is Bukarestbe látogat.

  • Horvátország gazdaságilag felkészületlenül csatlakozott az EU-hoz

    Horvátország gazdaságilag nem volt felkészülve az európai uniós tagságra, mivel az ország magas költségvetési hiánnyal küzd - mondta Slavko Linic horvát pénzügyminiszter az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában hétfőn.

  • Emléktáblát avattak Erőss Zsoltnak az Oltár-kő tetején (GALÉRIA)

    Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye, Kollár Lajos a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósoroza vezetője valamint több mint ötven hegymászó és tisztelő jelenlétében avattak emléktáblát a Békás-szorosban lévő Oltár-kő tetején a Himalájában életét vesztett Erőss Zsoltnak.

  • Népszerűsítik Hargita megye természetvédelmi területeit

    Érintőképernyős információs pultot helyeztek el a csíkszeredai megyeháza földszintjén az elmúlt napokban, amely Hargita megye természetvédelmi területeiről tájékoztatja az érdeklődőket. A látványosságokat részletes háromnyelvű katalógusban, szórólapon, banneren, valamint térképeken, fényképekkel, kisfilmekben és egyéb tájékoztató anyagokban jelenítik meg.

  • Az RMDSZ elégedetlen a Partnerségi egyezményről folytatott közvitával

    Az RMDSZ elégedetlen a Románia és az Európai Unió között, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Partnerségi megállapodásról zajló közvitával - állapította meg Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hétfőn, a dévai sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a megállapodásról rendezett közvita tartalmatlan és csupán formális.

  • Holtan találták meg Székelyhídon a KMDSZ irodavezetőjét

    Holtan találták hétfő délután egy Székelyhíd melletti nádasban a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) irodavezetőjét. A 23 éves Baczoni Izolda feltételezhetően erőszakos bűncselekmény áldozata lett – mondta el maszol.ro-nak a kisváros polgármestere.

  • Már ezernégyszázan vállalták, hogy a zászlóper részévé válnak

    Közel ezernégyszáz sepsiszentgyörgyi vette védelmébe a város zászlóját, és írta alá azt a nyilatkozatot, amely révén a zászlóper részévé váltak, tájékoztatta lapunkat Tóth Birtan Csaba. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének ügyvezetője szerint az elmúlt héten a város hat pontján felállított standokon gyűjtöttek aláírásokat önkéntesek.

  • Vasile Dâncu: számomra Kolozsvár szimbóluma a Mátyás-szobor

    A Kolozsvár 2020 – Európa Kulturális Fővárosa Egyesület felkérésére a kincses város lakosságának kultúrafogyasztási szokásait, érdeklődési köreit mérte fel az IRES közvéleménykutató cég. Az 1098 felnőtt, kolozsvári lakhellyel rendelkező alanytól begyűjtött adatokat Vasile Dâncu, az IRES elnöke ismertette a hétfőn a megyeházán.