Amirõl a ma szól

  • Nem akarnak menekülttábort Győr mellé a helyiek

    Több százan tüntettek péntek délután Győr belvárosában a közeli Vámosszabadiba tervezett menekülttábor megnyitása ellen. A megmozdulás résztvevőinek csaknem fele „Menekülttábor - ide nem való! Tiltakozunk!" feliratú pólót viselt, attól tartanak, hogy a más kultúrkörből érkezők konfliktusok sorozatát fogják majd kirobbantani.

  • Áder János köztársasági elnök aláírta a földtörvényt

    A Jobbik és az LMP tiltakozása ellenére Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

  • Forgatagos ízelítő a családoknak és a színházbarátoknak

    A Vásárhelyi Forgatag két programtervezetéről tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt: a szervezők a családi és színházi programokról számoltak be. A folyamatosan bővülő programsorozatból a szervezők ezúttal két kategóriát ismertettek meg közelebbről: a családi programokat, valamint a színházi forgatagot.

     
  • Az erdélyi magyarságnak jót hozott az alkotmánybírósági döntés

    Időt nyert az erdélyi magyarság azzal az alkotmánybírósági döntéssel, amely szerint csak egy év múlva alkalmazhatják Romániában a leszállított népszavazási küszöböt - mutatott rá pénteken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában.

  • Elemzők: nulla az esélye idén a referendumnak

    Nullához tart a maszol.ro által kérdezett elemzők szerint az esélye annak, hogy idén referendumot írjanak ki a román alkotmány módosításáról. Ennek oka, hogy az alkotmánybíróság határozata értelmében ebben az évben még kötelező módon ötven százalékos a népszavazás érvényességi küszöbe.

  • Zászlóper: ha veszítenek, három helyett több száz székely zászló fog lobogni

    „Ha jogerős döntés születik arról, hogy le kell vennünk a székely zászlót a polgármesteri hivatalról, valamint a Gábor Áron térről, akkor gondoskodni fogunk arról, hogy minden lakos kapjon székely zászlót, amit kitehet saját házára. Akkor nem három zászló, hanem több száz lesz kifüggesztve a városban” – jelentette ki Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

  • Brüsszelben jelentette be Orbán az újabb komoly rezsicsökkentést

    Újabb rezsicsökkentést jelenett be Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben. Októbertől tíz százalékkal lesz olcsóbb a gáz és az villamosáram is.

  • Török Zsolték nem adják fel a Nanga Parbatot

    „Az expedíció folytatódik” – írta péntek hajnalban Aradon tartózkodó feleségének Török Zsolt, a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció vezetője.

  • Egészalakos Márton Áron-szobrot avatnak Gyulafehérváron

    Márton Áronnak, Erdély legendás római katolikus püspökének az egészalakos szobrát avatják szombaton Gyulafehérváron, az érseki palota udvarán.

  • Paradicsommal fogadták Dan Șovát Kolozsváron

    Kellemetlen incidens szenvedő alanya volt pénteken Kolozsváron Dan Șova. Egy környezetvédő aktivista sajátos módon tiltakozott az országos jelentőségű beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatóján a verespataki beruházás ellen.

  • Futni hagyják a gyilkossággal vádolt Oscar Pistoriust

    Újra edzeni kezd Oscar Pistorius, a barátnője megölésével vádolt dél-afrikai parafutó. Családjának pénteki közleménye szerint a művégtagokkal versenyző atléta a több hónapos kihagyás után egyelőre csökkentett edzésmunkát végez.

  • Négy lovast küld a Székely Vágtára Kézdiszék

    Idén Kézdivásárhely önkormányzata négy lovast küld a július 13-14-én megrendezésre kerülő Székely Vágtára – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján  Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön képviselő. Az elöljárók emlékeztettek, Kézdivásárhelynek komolya lovas hagyománya van, gondoljunk csak az egykori fogathajtó versenyekre, vagy a ma is jól működő Incitato táborra.

  • Hétfőtől nyolc százalékkal drágul a földgáz

    Nyolc százalékkal drágul hétfőtől, azaz július elsejétől a földgáz a háztartási fogyasztók számára – emlékeztetett pénteken az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) elnöke. Nicolae Havrileţ tájékoztatása szerint a villamos energia ára „gyakorlatilag” nem változik.

  • Európai Egyesült Államok 2015-ben?

    Az Európai Egyesült Államok mielőbbi megalakításáért szállt síkra egy luxemburgi EP-képviselő, aki eszméit kiáltványban fogalmazta meg. A kiáltvány 4 nyelvű kötet formájában jut most el az erdélyi közösséghez. Az Új Európát most című, magyar, román, francia és angol nyelvű kiadvány társszerzője Winkler Gyula RMDSZ-es parlamenti képviselő.

  • Elvitték a Jobbik bútorait, újakat hoztak helyettük

    Péntek reggelre elhordták a Jobbik által szerdán nyitott "kényszerirodák" bútorait a Képviselői Irodaház aulájából - ismertette sajtótájékoztatón Sneider Tamás képviselő.

  • Kerry Jeruzsálemben tárgyalt a palesztin-izraeli viszály rendezéséről

    Négy órán át tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntekre virradó éjjel Jeruzsálemben, de izraeli médiaértesülések szerint továbbra is csekély az esélye a palesztin-izraeli béketárgyalások újrakezdésének.

  • Tour de France: Contador-Froome csata a centenáriumi diadalért

    Elsősorban a kétszeres győztes spanyol Alberto Contador és a tavaly második brit Chris Froome csatájára lehet számítani a világ leghíresebb országúti kerékpáros viadalán, a szombaton kezdődő Tour de France centenáriumi, 100. kiírásán.

  • A romániai fiatalok 12 százaléka egyetemista

    A Román Statisztikai Intézet (INS) pénteken közölt adatai szerint a 3 és 23 éves közötti gyerekek és fiatalok egynegyede semmilyen oktatási formában nem vesz részt.