Amirõl a ma szól

  • Alkotmány: nem kapnak különleges státust a hagyományos térségek

    Az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság hétfőn elvetette azt az indítványt, amely lehetővé tette volna egyes hagyományos térségek különleges státusának elismerését - tájékoztatta az MTI-t Máté András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője, a bizottság tagja.

  • Németh: a határon túli képviselők erősítik az anyaországi felelősségtudatot

    Németh Zsolt reményei szerint Magyarországon az anyaországi felelősségtudat tovább fog erősödni a jövő évi választások után, amikor a határon túli nemzeti közösségeknek már képviselői is lesznek a parlamentben.

  • Elfogadta a cseh államfő a miniszterelnök lemondását

    Hivatalosan lemondott tisztségéről Petr Necas cseh miniszterelnök hétfőn este. A miniszterelnök lemondása a cseh alkotmány értelmében egyben a kormány távozását is jelenti.

  • A Black Sabbath ismét a lemeztoplista csúcsán

    Több mint negyven év után ismét a brit lemeztoplista csúcsán szerepel a Black Sabbath heavy metal rockegyüttes egy új albumával. A banda, amely 1995 óta nem jelentkezett friss lemezzel, utoljára 1970-ben vezette a lemezlistát második, Paranoid című lemezével.

  • Gazdára lelt a maszol.ro jutalma: az iPad

    Hétfőn délután kisorsoltuk a maszol.ro nyereményjátékának jutalmát, a retinakijelzős iPadet. A sorsoláson azok az olvasóink vehettek részt, akik lájkolták oldalunkat és feliratkoztak a hírlevelünkre is. A nyertesről véletlenszám-generátor döntött, a műveletről videó is készült.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Zsil-völgyi Aninósza település

    Csődeljárást kért maga ellen Aninósza (Aninoasa) település, miután több mint egymillió euró adósságot halmozott fel. A Zsil-völgyében fekvő egykori bányásztelepülésnek mintegy 4200 lakosa van, a település adósságai 6 millió lejre rúgnak, ami 140 százalékkal haladja meg a település bevételét.

  • Több mint félmillió erdélyi magyar nézheti az ETV-t

    Immár 8 erdélyi megye 386 településén, több mint 500 000 magyar nemzetiségű néző számára elérhetőek az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) műsorai, azt követően, hogy az elmúlt heteben számos helyi kábelszolgáltató is műsorkínálatába vette a televíziót.

  • Bojkottálják az alkotmánymódosítást a demokrata-liberálisok

    Nem vesznek részt többé a Demokrata Liberális Párt (PDL) honatyái az alkotmánymódosító parlamenti bizottság ülésein és az alaptörvény későbbi plénumbeli vitáján sem  – döntötte el hétfőn a PDL vezetősége.

  • Andrei Margát félig már leváltották az ICR éléről

    FRISSÍTÉS: Lemondott a Román Kulturális Intézet éléről hétfő délután Andrei Marga, miután a szenátus külügyi és kulturális szakbizottsága hétfői együttes ülésén 11-4 arányban megszavazta a leváltását. A filozófus nem várta meg a felsőház plénumának döntését.

  • Vadim Tudor repült a Nagy-Románia Párt éléről

    A Nagy-Románia Párt (PRM) országos tanácsa szombati ülésén megvonta a bizalmat Corneliu Vadim Tudor pártelnöktől és az alakulat ügyvezető elnökségétől. A testület határozata értelmében a PRM irányítását az őszi rendkívüli kongresszusig az ideiglenesen megválasztott politikai büróra bízták.

  • Környezeti hatástanulmányra kötelezik a Schweighofert

    A Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett beruházásának területrendezési engedélyeztetése stratégiai környezeti hatástanulmány elkészítését nélkülözi – döntötte el a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, írja a székelyhon.

  • Még benevezhet: kihez kerül a maszol.ro iPadje?

    Néhány óra múlva kiderül, ki kapja meg a maszol.ro nyereményjátékának jutalmát, egy retinakijelzőst iPadet. Használjátok ki ezt az utolsó esélyt: nevezzetek be itt a játékunkba.

  • CNN: 8 pontot zuhant egy hónap alatt Barack Obama támogatottsága

    Egy hónap alatt 8 százalékponttal, 45 százalékra esett vissza azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik elismerően vélekednek Barack Obama amerikai elnökről.

  • Közép-Európa egyik cargo-központja lehet Budapest

    A Budapest Airport bízik a légi teheráru szállítás jövőjében és mindent megtesz azért, hogy Budapest Közép-Európa egyik cargo-központjává fejlődhessen - közölte a Budapest Airport hétfőn az MTI-vel.

  • Kétszáz polgár színházi találkozása képekben

    Vasárnap nyílt meg és hét végéig várja az érdeklődőket a Kolzsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában Makkai Bence fotókiállítása, amely az ATELIER 200 színházi képzés két élménydús napját örökíti meg. A vasárnapi kiállításmegnyitón a kurzus számos résztvevője megjelent, hogy még egyszer felidézze a színpadon együtt órákat, amelyek során eltörlődött a határ „civilek” és „színházi emberek” között.

  • Uniós támogatással újul meg Szék temploma

    Az Európai Unió támogatásával újítják fel a néphagyományairól híres, Kolozs megyei Szék község Árpád-kori műemléktemplomát.

  • Hazatérhetett a kórházból nejéhez, II. Erzsébethez Fülöp herceg

    Hazatérhetett hétfőn a kórházból Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje. A 92 esztendős Fülöp tizenegy napot töltött egy londoni magánklinikán, ahol az udvar által közelebbről nem részletezett betegség miatt "feltáró jellegű" hasi műtétet végeztek el rajta.

  • Kevés lesz a dinnye az idén

    A szélsőséges időjárásra panaszkodnak a magyar határ menti dinnyetermesztők Arad megyében, írja az aradihirek.ro. A szokatlanul hideg májusi-június eleji időjárás megviselte a vetést, és elkésett a fejlődésben.

  • Korhatáros sétákat szerveznek Budapesten

    Budapest "szexuális térképének" néhány területét járják be a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP) új sétái: a programok a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt, a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint a prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké. A részvételt 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.