Amirõl a ma szól

  • Tízezren tüntettek Zágrábban a melegházasságért

    A szervezők szerint 12 ezren vettek részt szombat este Zágrábban, a Meleg Büszkeség Napján azon a tüntetésen, amelynek fő követelése az azonos neműek házasodásának legalizálása volt. Ennek előzménye, hogy konzervatív szervezetek pénteken petíciót nyújtottak be éppen ennek az alkotmányban való kizárásáról.

  • Interpelláció-sorozatot kezdett Markó Attila a nyelvi jogokért

    A kormány tagjainak közel feléhez - Victor Ponta miniszterelnökhöz és kabinetje kilenc miniszteréhez - intézett ma kérdést Markó Attila háromszéki parlamenti képviselő, melyben arra vár választ, hogy miképpen tett eleget a kormány az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájának ratifikálásában vállalt kötelezettségeiért.

  • Magabiztosan győzött a brazil labdarúgócsapat az "elővébén"

    A Brazília–Japán mérkőzéssel megkezdődött az esztendő legjelentősebb egy helyszínes labdarúgótornája, a Konföderációs Kupa, a jövő évi brazíliai világbajnokság főpróbája. A végig nagy fölényben játszó brazilok mindkét félidő elején és a mérkőzés legvégén is szereztek egy-egy gólt, így magabiztos győzelemmel indultak az „elővilágbajnokságon".

  • Marosvásárhelyi színészeket is díjaztak a POSZT-on

    Két Marosvásárhelyen játszó színészt, Nagy Dorottyát és Bányai Kelemen Barnát is díjazták a szombaton véget ért XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), mindkettejüket a Bányavakság című előadásban nyújtott alakításukért, a Legjobb női, illetve a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

  • Várhatóan fellendül az aranycsempészet Indiában

    Az Arany Világtanács attól tart, hogy az indiai aranycsempészet fokozódik, mert a világ második legnépesebb állama 6-ról 8 százalékra emeli a sárga nemesfém behozatalának a vámját, az azután fizetendő fogyasztási adót pedig 5-ről 7 százalékra.

  • Obama már rég döntött a szír felkelők lefegyverzéséről

    A szíriai felkelők felfegyverzéséről már hetekkel ezelőtt megszületett a döntés a washingtoni kormányban, azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be, csak igazolást adtak ehhez - közölték amerikai tisztségviselők a The Washington Post szombati jelentése szerint.

  • Meghalt a Pampák Bikája, a Forma 1-es bajnok

    Kilencvenéves korában elhunyt Jose Froilan Gonzalez, aki elsőként nyert Forma-1-es világbajnoki futamot Ferrari volánja mögött. Argentin médiajelentések szerint a Pampák Bikájának becézett legendás pilótát Buenos Airesben érte a halál szombaton.

  • Reformpárti elnöke lesz Iránnak

    Már az első fordulóban megnyerte az iráni elnökválasztást a külföld felé nyitással kampányoló elnökjelölt, Haszan Rohani, a mérsékeltek és reformpártiak jelöltje.

  • Érdemtelen botrány egy érdemoklevél ügyében

    Országos botránnyá dagadt a Maros megyei RMDSZ-nek az a kezdeményezése, hogy kétnyelvű érdemoklevelek kinyomtatásával segítse a marosvásárhelyi iskolákat. A szervezet elnöke, Brassai Zsombor szerint a főtanfelügyelő jogalap nélkül tiltotta be ezek használatát.

  • Bukarestben tüntettek a magyar orvosképzésért

    A kormány épülete előtt rendezett demonstrációt szombaton a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület, amelyen a résztvevők az oktatási törvény betartását és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar főtanszékeinek megalakítását követelték.

  • Férfi vízilabda Világliga: döntőben a magyar válogatott

    Az első helyért játszhat a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga oroszországi nyolccsapatos szuperdöntőjében annak köszönhetően, hogy a szombati elődöntőben 8-6-ra legyőzte az Egyesült Államok együttesét.

  • Rács mögé került hat cseh politikus és magas rangú állami tisztviselő

    Vizsgálati fogságba került hat cseh politikus és magas rangú állami tisztviselő, köztük Jana Nagyová, Petr Necas miniszterelnök kabinetfőnöke, akiket csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. A döntést az ostravai járási bíróság hozta meg szombaton. A taláros testület döntését azzal indokolta, hogy ha szabadlábon maradnának, befolyásolhatnák a tanúkat.

  • Botrányt kavartak a kétnyelvű érdemoklevelek Marosvásárhelyen

    Marius Pașcan demokrata-liberális szenátor Ştefan Someşan, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelőjének a lemondását kéri, miután több, líceumot végzős diák oklevele két nyelven, azaz románul és magyarul került ki az intézményből. A Maros megyei RMDSZ-szervezet nevetségesnek tartja Pașcan vádjait.

  • Egy csoportban küzdenek Magyarország és Románia női kézilabdásai

    Az Európa-bajnoki bronzérmes magyar női kézilabda-válogatott a német, a cseh, a tunéziai és az ausztrál csapat mellett a román játékosokkal kerültek azonos csoportba a decemberi szerbiai világbajnokságon – derült ki a szombati, belgrádi sorsoláson.

  • Levelet kapott John Kerry az erdélyi egyházi javak visszaszolgáltatásáról

    Az amerikai kongresszus húsz képviselője levélben kérte csütörtökön John Kerry külügyminisztert: erőteljesen lépjen fel a román kormánynál annak érdekében, hogy az állam maradéktalanul szolgáltassa vissza a magyar egyházak 1945 után elkobzott javait.

  • Norvégiában a nőknek is kötelező lesz a sorkatonaság

    Norvégia lesz az egyetlen ország Európában, ahol a nőkre is kiterjesztik a kötelező sorkatonai szolgálatot. A nemi egyenjogúság jegyében született döntést egyhangúlag támogatta a norvég parlament.

  • Hongkongban Snowden mellett tüntetnek

    Huszonhét civil szervezet felhívására tartottak tüntetést szombaton Hongkongban, azt kérve az amerikai kormánytól, hogy állítsa le a külföldiek, köztük a hongkongiak internetes és telefonos kommunikációjának megfigyelését - jelentette a helyi online média.

  • Óriási a felháborodás: a „bolgár Voiculescu” lett a szófiai hírszerzés főnöke

    Ezrek tüntettek péntek este Bulgáriában amiatt, hogy a parlament aznapi jóváhagyásával a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére került Deljan Peevszki médiamogul.

  • Pambuccian a maszol.ro-nak: felgyorsul a kisebbségi törvény elfogadása

    Minden esély adott arra, hogy az alkotmány kisebbségek számára kedvező módosításait a két ház plénuma is elfogadja – jelentette ki a maszol.ro-nak Varujan Pampuccian. A nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetője szerint a parlament várhatóan még az idén elfogadja a kisebbségi törvényt is.