Amirõl a ma szól

  • Rendkívüli UV-sugárzás várható a héten, érdemes védekezni

    Az elkövetkező kánikula-napok idején nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható Magyarországon - írta honlapján a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezek az értékek vélhetően érvényesek lesznek Erdélyben is, különösképp szerdán. A figyelmeztetési érték (7,6) már kedden elérheti Erdély területét.

  • Vadim: félőrült, talpnyaló, botrányhős pártvezér

    Kicsúszott a talaj Corneliu Vadim Tudor alól, aki korábban maga volt a Nagy-Románia Párt (PRM). Nicolae Ceaușescu diktáror egykori talpnyalója az idők során botrányairól vált híressé, sértegetett, rágalmazott, mindennapos vendége volt a bíróságoknak.

  • Petr Necas hétfőn este hivatalosan benyújtja lemondását

    Petr Necas cseh kormányfő hétfőn este hét órakor a Hradzsinban hivatalosan benyújtja lemondását Milos Zeman államfőnek - közölte Hana Burianová elnöki szóvivő hozzáfűzve, hogy Zeman és Necas délelőtt rövid megbeszélést folytattak.

  • Bizonyítványosztás a Színdarabolóban

    Az ezen a héten zajló Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem miniévadjáról rendez beszélgetést a Színdaraboló, a Marosvásárhelyi Rádió színházi műsora a Bolyai Klubban.

  • Új gárdával vág neki a negyedik bajnoki cím megszerzésének a CFR

    Kilenc játékosának köszönte meg eddigi szolgálatait a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapat, de pótlásukra máris több játékost leszerződtettek. A vasutasok a hétvégétől Ausztriában edzőtáboroznak, július 13-án a BL-döntős Borussia Dortmund ellen is pályára lépnek.

  • Szigligeti Nyári Esték Rigolettóval és Vişniec-darabbal

    Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos művét tekinthetik meg az érdeklődők június 18-án, kedden 19 órától a nagyváradi színházban a Szigligeti Nyári Esték elnevezésű előadás-sorozat részeként, a Kolozsvári Magyar Opera előadásában. Az előadás rendezője Selmeczi György, karmestere pedig Jankó Zsolt.

  • Elérte Romániát a dunai árhullám, figyelmeztető jelzés van érvényben

    Elérte a Duna árhulláma Romániát. A Gruia és Zimnicea települések közötti szakaszon sárga jelzésű árvízriadó van érvényben az Országos Vízügyi Hatóság rendelkezése alapján. A figyelmeztető értékű – sárga színű - árvízkészültség vasárnaptól lépett érvénybe és egy hétig, jövő vasárnapig tart.

  • Kártyavárral harcolnak Bukarestben a kilakoltatás ellen

    Kártyavárat építenek Bukarestben, az Egyetem téren kedden. Az akciót az Amnesty Iinternational szervezik, így próbálják felhívni a figyelmet az erőszakos kilakoltatások elleni küzdelmükre.

  • Magyar koprodukciók a moszkvai filmfesztiválon

    A Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború vetítésével csütörtökön kezdődik és június 29-ig tart a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen két magyar koprodukciót is láthat a közönség. A versenyprogramba 16 mű kapott meghívást, köztük van a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése.

  • Európai győzelmek a Konföderációs Kupa vasárnapi mérkőzésein

    Spanyolország és Olaszország is 2-1-re győzte le tengerentúli ellenfelét a Brazíliában zajló Konföderáció Kupán: a világbajnok spanyolok Uruguayt, az olaszok pedig Mexikót verték meg.

  • Nyitottabb politikát ígér Haszam Rohani, Irán új elnöke

    Már azelső fordulóban eldőlt, hogy Haszan Rohani lesz a leköszönő Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök utódja, a mérsékelt konzervatívnak tartott, a reformista oldal által is támogatott jelölt ugyanis szűken, de 50 százalék felett végzett. A CNN szerint az állami média bejelentette Rohani győzelmét.

  • Kánikula közeleg az egész ország területén

    Az elmúlt időszak esős, viharos időjárása után erőteljes felmelegedés lesz észlelhető Romániában. A hétfői hőmérsékleti értékek elérhetik helyenként a 34 Celsius fokot, kedden és szerdán ennél melegebbre számíthatunk.

  • TÁV-TÉR-KÉP – Ütő Gusztáv kiállítása Sepsiszentgyörgyön

    TÁV-TÉR-KÉP címmel nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Teinben, június 17-én, hétfőn este nyolc órától Ütő Gusztáv kiállítása.

  • III. Ditrói Lovasnap: lovak, jövő, magyarság

    Harmadízben szervezett lovasnapot Gyergyóditróban a nagyközség önkormányzata és a Krigel Sport Klub vasárnap. A rangos és látványos rendezvény résztvevőit Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete köszöntötte, Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor megyei tanácsos képviselte.

  • NBA: egy győzelemre a bajnoki címtől a Spurs

    A San Antonio Spurs hazai pályán tízpontos győzelmet aratott a címvédő Miami Heat felett, ezzel 3-2-re vezet az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) nagydöntőjében, és már csak egy sikerre van szüksége a bajnoki címhez.

  • Vízilabda: vereség Szerbiától, ezüstérmesek a Benedek-fiúk

    A második helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga oroszországi nyolccsapatos szuperdöntőjében: a Benedek Tibor irányította csapat a vasárnapi fináléban 12-7-re kikapott a szerb nemzeti együttestől.

  • Megalakult az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége

    Gyergyószentmiklóson az örmény katolikus templomban rendezték meg vasárnap az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének (EMÖSZ) alapító ünnepségét - tájékoztatta az MTI-t Puskás Attila, az EMÖSZ elnöke. Az EMÖSZ-t április 30-án jegyezték be a gyergyószentmiklósi törvényszéken. A szövetséget a Marosvásárhelyi Örménymagyar Kulturális Egyesület, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és több csíkszerdai, szamosújvári magánszemély alapította.

  • Összecsapások árán ürítették ki a Taksim teret és a Gezi parkot

    Zavargások törtek ki szombat éjjel Isztambulban azután, hogy a török rendőrség este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Több negyedben összesen több ezer ember barikádokat emelt, máglyákat gyújtott.

  • Százezren ünnepelték meg a 30 milliomodik Volkswagen Golfot

    Elkészült a 30 milliomodik darab a Volkswagen Golfból, az európai autógyártás legsikeresebb modelljéből.