Amirõl a ma szól

  • Rendkívül nagy sugárszennyezést észleltek a fukusimai talajvízben

    Rendkívül nagy sugárszennyezést észleltek Japánban, a fukusimai atomerőmű alatti talajvízben, és a helyi hatóságok emiatt arra utasították a tavalyelőtt földrengésben és szökőárban megrongálódott erőművet üzemeltetető vállalatot (TEPCO), hogy akadályozza meg a sugárszennyezett anyag tengerbe szivárgását.

  • Újra lesz szervátültetés Marosvásárhelyen, de drágul

    Idén október 15-től újra elkezdik a szervátültetések végzését a marosvásárhelyi Szívátültetési Intézetben - nyilatkozta Eugen Nicolăescu. Az egészségügyi miniszter kedden azt is bejelentette, hogy a szervátültetések árát növelni kell. 

  • Bukarestben lép fel a Hargita Együttes

    Június 23, vasárnap Bukarestben, a főváros Polgármesteri Hivatalának meghívására a már hetedszer megszervezett „Zene és hagyományok a Cişmigiu Parkban” nemzetközi folklórfesztiválon vesz részt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

  • NBA: megmentette a finálét a Miami, hetedik meccs dönt

    A címvédő Miami Heat hosszabbítás után legyőzte a vendég San Antonio Spurst, ezzel 3-3-ra kiegyenlített az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) nagydöntőjében, amely így a hetedik, utolsó meccsen dől el.

     

  • II. János Pált már az idén szentté avathatják

    A vatikáni Szentté Avatási Kongregáció elismerte kedden II. János Pál második csodatételét, így nem kizárt, hogy már az idén szentté avatják a 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőt - értesült az ANSA olasz hírügynökség.

     

  • Leszavazták Băsescu népszavazását, de ettől még kihirdetheti

    Elutasította keddi együttes ülésén a képviselőház és a szenátus a parlament jogi bizottságának pozitív véleményezését az államfő által kihirdetni kívánt referendumról. A parlament állásfoglalása azonban csak konzultatív jellegű: Traian Băsescu  az elutasítástól függetlenül kiírhatja a referendumot az egykamarás parlamentre való áttérésről.

  • Markó Béla: csonka demokratikus rendszer jött létre Romániában

    Románia 1989 után demokratikus rendszert épített ki, de érezhető, hogy ez csonka, "bizonyos értelemben Brüsszel számára készült", az új rendszer kiépítésében ugyanis több dilemma megoldatlan maradt - mondta Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke kedden Budapesten.

  • Ijesztő adatok a kiskorú állami gondozottakról

    Közel 200 kiskorú állami gondozott esett teherbe az országban 2012 januárja és 2013 májusa között az illetékes hatóságok nyilvántartása szerint. Százhatvanöten gyermekük megszülését, 19-en a terhességmegszakítást választották.

  • A CIA-igazgató „kiválónak” tartja a román titkosszolgálatot

    Megdicsérte a román titkosszolgálatokat kedden Bukarestben John O. Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki szerint a román hírszerzés "kiváló".

  • Nyertesünk, Cserei Zoltán: a maszol.ro-val kivételt tettem, bevált

    A maszol.ro nyereményjátékának győztese, Cserei Zoltán bevallása szerint soha nem vesz részt nyereményjátékokon, az oldalunkkal kivételt tett, és bevált. Szerencsés kézdivásárhelyi olvasónk jutalma, az Ipad kezdőképernyőjét képzeletben berendezte már.

     
  • Mintegy 18 ezer katonai nyugdíjat emelt meg a parlament

    Mintegy 18 ezer katonai nyugdíj megemeléséről döntött kedden a képviselőház, így az érintettek október 1-jétől kapnak emelt öregségi járandóságot.

     

  • Thaiföldi bemutatókon az Osonó színházműhely tagjai

    Bemutatóra készül a Thaiföldön dolgozó Osonó színházműhely. Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi társulat vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezen a héten tartják a Moradokmai Színházi Központtal közös előadásaik bemutatóját.

  • AI: Románia megtagadja az emberi lakhatás jogát is a romáktól

    A román hatóságok teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a roma közösség több ezer tagjának az emberi lakhatáshoz fűződő jogát - áll az Amnesty International által kedden Londonban ismertetett átfogó elemzésben, amely lakóhelyükről kitelepített romániai roma családok sorsát dolgozza fel.

  • Biró Albin váltja Králik Lórándot a pénzügyi felügyeletnél

    Klárik Lóránd helyett Biró Albint javasolja az RMDSZ a múlt héten feloszlatott és kedden újjáalakuló Pénzügyi Szervezek Felügyeletének (ASF) 11 tagú vezetőtanácsába.

  • A pénzpiaci felügyeletekre korlátozzák a végkielégítések különadóját

    Az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) három jogelődjére - a tőkepiaci, biztosítási és magánnyugdíj-pénztári felügyeletre - korlátozta a képviselőház azt a 85 százalékos különadót kedden, amivel a kormány a magas vezetői végkielégítéseket sújtotta.

  • Ipsos: 49 százalékon a Fidesz a biztos szavazók körében

    Nem változott a pártok erősorrendje az Ipsos június első felében végzett közvélemény-kutatása szerint. A biztos pártválasztók közül minden második Fidesz-szavazó, minden negyedik szocialista párti, a teljes népességben az MSZP tíz százalékponttal van lemaradva a kormánypárt mögött, míg a baloldali ellenzék együttes támogatottsága öt százalékkal kevesebb a Fideszénél. Az Ipsos 800 ezerre teszi azok számát, akik részt vennének a választáson, de még nem döntötték el, kire szavaznak.

  • Ausztrália is ott lesz a 2014-es brazíliai foci-vb-n

    Ausztrália 82 percen át hiába próbálkozott Irak ellen a 2014-es labdarúgó-világbajnokság ázsiai selejtezőjének utolsó játéknapján, nem tudott gólt szerezni. Aztán jött csereként a Japánban légióskodó Josh Kennedy Tim Cahill helyére, és fejesével eldöntötte a találkozót, valamint azt, hogy a B-csoportból Japán mellett Ausztrália jut ki egyenes ágon a vb-re.

  • Freedom House: sor végén kullog a magyar demokrácia

    Magyarországot a "megszilárdult demokrácia" kategóriába sorolta a Freedom House (FH), a térségben a kategória utolsó helyezettjeként a 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) kiterjedő, a tavalyi helyzetet értékelő, kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

     

  • Kultúra városa: nagy pezsgés, kevés pénzből

    Bukarest után Kolozsváron van a legintenzívebb kulturális élet, az erre szánt anyagi támogatás viszont még mindig aránytalanul kevés – derül ki a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület tagjainak felméréséből, akik a berlini modellt tartják követendő példának. Vagyis azt, hogy a kultúra a polgári lakosság hétköznapi életének részévé váljék.

  • Nemigen akarnak rendőrök lenni a háromszéki magyar fiatalok

    Bár a rendőr-akadémián és a rendőriskolákban idén is külön helyeket tartanak fenn kisebbségi tanulók számára, nem tolonganak a felvételiző magyar diákok.