Amirõl a ma szól

  • CNCD: nem kötelező a magyar nyelv ismerete Csíkszeredában

    Három magyar vonatkozású ügyben döntött, kettőben pénzbírságot rótt ki szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) - tájékoztatta az MTI-t Asztalos Csaba, a testület elnöke. Többek között diszkriminációnak minősítették Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester azon kijelentését, hogy "Csíkszeredában a magyar nyelv ismerete nem diszkrimináció, hanem kötelező", és figyelmeztetésben részesítette a városvezetőt.

  • Băsescu: változatlan a Koszovóval kapcsolatos román álláspont

    Változatlan a Koszovó függetlenségével kapcsolatos román álláspont - jelentette ki szerdán Traian Băsescu államfő mielőtt elutazott volna Pozsonyba a közép-európai államok elnökeinek találkozójára. Ugyanakkor kifejtette: addig amíg Belgrád és Pristina között egyezség van arról, hogy Koszovó részt vehet állami jelképek nélkül nemzetközi találkozókon, Románia nem fog tiltakozni ez ellen.

  • Közfelkiáltással Putyint választották meg az orosz népfront elnökének

    Közfelkiáltással Vlagyimir Putyint választották meg szerdán a mozgalommá alakult orosz népfront elnökének.

  • Érettségi: nem jelentett gondot a magyar szóbeli sem

    Az érettségi második vizsgája, a magyar szóbeli sem jelentett nehézséget a marosvásárhelyi gimnazistáknak, akik közül a maszol.ro-nak többen is elmondták, hogy szövegértelmezést kaptak. Ezen a próbán az országban összesen 7500 végzős vesz részt, közülük 6691 diák magyar anyanyelvű. A magyar mellett a német, horvát, szerb, szlovák, török és ukrán kisebbséghez tartozó diákok számára szerveztek anyanyelvi próbát.

  • Nem versenyképes Románia a turizmusban

    Utolsó helyen áll a turizmus versenyképessége szempontjából az uniós országok közül Románia – legalábbis a Gazdasági Világfórum által készített toplistán. Ezen az ország a 68. helyen szerepel, 5 pozíciót veszítve a tavalyi „teljesítményhez” képest.

  • Áttörés az amerikai-kínai kapcsolatokban

    Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a hét elején tarott kaliforniai csúcstalálkozón közösen szólította fel Phenjant, hogy váljon meg nukleáris fegyvereitől, ami elemzők szerint áttörésként értékelhető a kétoldalú kapcsolatok történetében.

  • Rendkívüli készültséggel várják a megáradt Dunát a horvátok

    A magas vízállás miatt szerdán kihirdették a rendkívüli állapotot a Duna horvát szakaszán - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HTV).

  • Nem indult bűnvádi eljárás a Nyírő-naptár miatt

    A Székelyudvarhelyi Ügyészség úgy döntött, nem indít bűnvádi eljárást a helyi Tamási Áron Gimnázium által kiadott Nyírő József-naptár ügyében - tájékoztatta szerdán az MTI-t Georgica Ivănescu, az ügyészség szóvivője.

  • Az Inter negyven évesen is igényt tart Zanetti szolgálataira

    Az Internazionale labdarúgócsapata egy évvel meghosszabbította 39 esztendős csapatkapitánya, Javier Zanetti június 30-án lejáró szerződését.

  • Bernády-ügy: csütörtökön döntenek az iskola és a két terem nevéről

    Minden szükséges lépést megtettek azért, hogy pozitív döntés szülessen csütörtökön a marosvásárhelyi 2-es általános iskola átnevezéséről Peti András szerint. Az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnöke úgy látja, a csütörtöki tanácsülésen megszavazzák az intézmény Bernády György Általános Iskolára való átnevezését.

  • Akár egy is évet kaphat a kisebbséggyűlölő Ján Slota

    Egy évet is kaphat Ján Slota, amiért ittasan vezetett. Ügyében a rövidített nyomozást kedden lezárták, a vádiratot átadták az ügyésznek. Alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett közveszélyokozással gyanúsítják.

  • Elmarad a kenyér áfájának beígért csökkentése

    Az ígéretek ellenére nem csökkenti július elsejétől a kormány a kenyér hozzáadottérték-adóját (TVA-áfa) 24 százalékról 9 százalékra. Ezt a miniszterelnök jelentette be keddi stuttgarti sajtótájékoztatóján.

  • Sárkányhajókkal és cungcö-vel ünneplik a kínaiak a nyár kezdetét

    A sárkányhajó ünnepét tartják az ötödik holdhónap ötödik napján, vagyis szerdán Kínában. A naphoz tartozó elmaradhatatlan szokás a bambusz-, vagy nádlevélbe göngyölt, piramis alakú, töltött ragadós rizs, az ilyenkor a piacon és az élelmiszerboltokban is kapható cungcö készítése, illetve fogyasztása.

  • Hajnalig tartottak az isztambuli összecsapások

    Szerda hajnalig folytatódtak a török rendőrség és a kormányellenes tüntetők összecsapásai az isztambuli Taksim téren, a rendőrök utoljára helyi idő szerint hajnali három órakor lőttek ki könnygázgránátot. A közterület-fenntartók reggel öt órakor már kezdték összegyűjteni a könnygázpatronokat, a barikádok maradványait és a szemetet az utcákon.

  • Az egészségügy is gazdasági tényező - kerekasztalbeszélgetés sorozat

    Az egészségügy, mint gazdasági tényező címmel folytatódik a Merre tovább Marosvásárhely című kerekasztalbeszélgetés-sorozat június második felében. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a vasarhely.ro 2012-ben indított nyilvános vitát arról, hogy Erdély legnépesebb magyar közösségének van-e víziója jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a régióban rá háruló szerepről? Körvonalazhatóak-e olyan kulturális, szociális és gazdasági stratégiák, amelyek mentén ez a közösségi jövőkép formálható, meghatározható, majd gyakorlatba ültethető?

  • Újra utcára vonultak a sepsiszentgyörgyi diákok

    Szerdán újra utcára vonultak a sepsiszentgyörgyi diákok, mivel nem bíznak az oktatási minisztérium ígéretében, hogy tanév végéig maradéktalanul kifizeti az ingázó diákok utazási költségeit. Kilátásba helyezték, ha nem kapják meg pénzüket, a következő tanévet sztrájkkal kezdik.

  • Budapesten megkezdődött az árvíz utáni nagytakarítás

    Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

  • Szórakoztató évadzárás a Csíki Játékszínnél

    Június 21-én, pénteken 19 órakor Évadzáró Gálaműsorral búcsúztatja a színházi szezont a Csíki Játékszín társulata és közönsége.