Amirõl a ma szól

  • Hatalmas lehet a fejetlenség a Ponta-kormányban

    Igen kínos helyzetbe kerül a miniszterelnök, miután szerdán kiderült, hogy tévesen jelent meg a kormány egyik sürgősségi rendelete a Hivatalos Közlönyben. A helyzetet maga Victor Ponta nevezte kínosnak, és most keresi a felelősöket.

  • Felveheti Bernády nevét az általános iskola

    Tizenhárom igen szavazat és kilenc tartózkodás mellett átment a marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülésén a 2-es számú Általános Iskola Dr. Bernády György Általános Iskolára való átnevezéséről szóló határozat, írja a vasarhely.ro.

  • Öt napra székelyesítik a TIFF-et Csíkban

    Összesen húsz filmet, köztük magyar és román alkotást sikerült Csíkszeredába vinni a TIFFszereda filmfesztivállal, melyet a szervezők a TIFF nemzetközi filmfesztivál önálló entitásaként definiálnak.

  • Peti András Marosvásárhely új alpolgármestere

    Húsz igen és két nem szavazattal Peti Andrást választott Marosvásárhely alpolgármesterévé csütörtöki ülésén a városi tanács – számolt be a vasarhely.ro

  • Borbély: a kisebbségeknek kedvez az alkotmánymódosítás

    „Az RMDSZ parlamenti jelenlétének és tárgyalási készségének köszönhető, hogy végre alkotmányos szintre került az a természetes jog, hogy a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják az etnikai, kulturális, nyelvi és felekezeti identitásukat megjelenítő nemzeti szimbólumaikat, és a többségi nemzet számára is most már egyértelmű lesz, hogy a székelyzászlót például szabadon lehet használni bárhol Románia területén” – nyilatkozta csütörtökön Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

  • Cseke Attila mennyiségalapú hulladékelszámolást kér

    Valamennyi energiafogyasztást, a gázt, az elektromos áramot és a vizet is az elfogyasztott mennyiség függvényében fizetjük. Ezek alól az egyedüli kivétel a szemétszállítási díj. Ennek megváltoztatására tett javaslatot CSeke Attila parlamenti képvisleő, egyelőre sikertelenül.

  • A védett műemlékek európai listájára került Verespatak

    Verespatak felkerült a hét leginkább veszélyeztetett európai műemlék, illetve védett helyszín listájára, amelyet idén először állított össze az Europa Nostra nemzetközi örökségvédő szervezet - jelentették be a pályázat készítői Bukarestben csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

  • Antal Árpád: demokratikus jogunk, hogy az utcára vonuljunk

    Természetes az, hogy utcára vonulunk Székelyföld érdekében – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Antal Árpád csütörtökön. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke rámutatott: a szövetség elnöke, Kelemen Hunor a székelyföldi emberek véleményét tolmácsolta, amikor azt nyilatkozta, hogy az erdélyi magyarság ellenáll a kormány régiósítási törekvéseinek, mely eredményeképpen a székelyföldi megyéket egy olyan nagy régióba olvasztanák, ahol a magyarság jelentős kisebbségben lenne. 

  • Korodi, Tánczos: adókedvezményt a nagycsaládoknak!

    Nem szociális segéllyel, hanem adókedvezménnyel segítené egy törvényjavaslat a többgyerekes családokat, jelentette be Csíkszeredán Korodi Attila képviselő és Tánczos Barna szenátor egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

  • Vegyi üzem robbant Louisiana államban

    Robbanás történt csütörtökön a Williams Olefins vegyi üzemében a Louisiana állambeli Geismarban, a balesetben többen megsérültek. Az első jelentések halálos áldozatokról nem szóltak. A helyszínen tűzoltók, mentősök és vegyvédelmi szakértők vesznek részt a mentésben.

  • MPP: nem lehet román belügy a régiósítás

    A régiók kialakítása nem lehet Románia belügye az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények miatt - jelentette ki Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

  • Portugál - magyarul feliratozott román nyelvű előadás a szerző tiszteletére

    Egressy Zoltán drámaírót látja vendégül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata június 19-én, szerdán 19.30-tól. A magyarországi szerző Portugál című drámájának a magyarul feliratozott román nyelvű előadását tekinti meg Kincses Elemér rendezésében a színház Kistermében, a produkciót követően pedig közönségtalálkozó lesz.

  • Árnyékjelentés készül a nyelvi jogok betartásáról

    A kisebbségi nyelvi jogok betartásáról készít árnyékjelentést Markó Attila és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat.

  • Ingyenes „iskola” feleségeknek a marosvásárhelyi színházban

    A feleségeket várja „iskolába” a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata.

  • Mircea Sandu megfenyegette az „árulkodó” RMDSZ-t

    Nem korrekt az RMDSZ részéről, hogy megpróbálja befeketíteni a román futballt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). Nem korrekt, mert itt élnek ebben az országban, itt üzleteltek, itt vágták ki az erdőket és román kenyeret esznek – nyilatkozta csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke.

  • A BBTE felvételijén továbbra is számít az érettségi jegy

    Cáfolta az RMDSZ főtitkársága azokat a híreket, miszerint az egyetemeken – így a magyar közösséget leginkább érintő kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen – változnának a felvételi szabályok, és nem vennék figyelembe az érettségi eredményeit.

  • Nem számít az érettségi eredménye a BBTE-felvételin?

    A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem ősztől bevezeti a felvételi vizsgarendszert, írja az Adevărul napilap. Ezt az egyetem rektora, Aurel Pop szerdán jelentette be azután, hogy egy németországi vendégcsoporttal találkozott.

     

  • A Bányavakságot mutatják be a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon

    A Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) aratott közönségsiker után június 14-én, pénteken a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon vendégszerepel a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közreműködésével létrejött Bányavakság című kistermi produkció.

  • Alkotmányba kerül a székely zászló használata

    A parlamenti alkotmánymódosító bizottság csütörtöki ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségek szimbólumhasználatára vonatkozó RMDSZ-es javaslatot – közölték a hírtelevíziók. Az alaptörvénybe került az is, hogy a kisebbség önállóan dönthetnek az identitásukat érintő kérdésekben.

  • Cirkusz-színház Marosvásárhelyen

    Csütörtökön, június 13-án 19.00 órakor lép fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán a kanadai Les Parfaits Inconnus társulat A visszatérés című cirkusz-színházi előadásával.