Amirõl a ma szól

  • NBA: San Antonio orvlövészei agyonverték a címvédő Miamit

    Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga nagydöntőjének harmadik mérkőzésen olyan történt, amit talán senki sem várt volna, hiszen a Miami Heat az NBA-finálék történelmének harmadik legnagyobb különbségű vereségét szenvedte el San Antonióban, ahol a Spurs 36 ponttal igázta le a címvédőt, ráadásul a hat, illetve hét triplát értékesítő Gary Neal, Danny Green páros főszereplésével csapatszinten 16 hármast dobott be csapatszinten a nyugati második kiemelt, amivel a döntő-rekordot is megdöntötte a texasi alakulat.

  • A török rendőrség kiűzte a Taksim térre visszatérő tüntetőket

    A török rendőrség kedd este másodszor is kiűzte a tüntetőket az isztambuli Taksim térről, ismételten könnygázt vetve be a kormány politikája ellen tiltakozókkal szemben.

     

  • Kisantanti szolidaritás: Pozsony „felemeli a kezét” Romániáért

    A két ország gazdasági viszonyrendszerének bővítéséről, az európai uniós alapokból való merítéssel kapcsolatos politika egyeztetéséről, valamint Románia schengeni csatlakozásáról volt szó Robert Fico szlovák és Victor Ponta román miniszterelnök keddi pozsonyi találkozóján.

  • Mégsem tiltaná az alkotmány a melegházasságot

    Elvetette kedden az alkotmánymódosító parlamenti bizottság azt a múlt héten még támogatott javaslatot, hogy az alaptörvény tiltsa az azonos neműek házasságát.

  • Szabálysértő gyalogost gázolt Magyarország kolozsvári konzulja

    Elgázolt Magyarország kolozsvári konzulja egy 14 éves gyermeket, aki szabálytalanul ment át előtte az utcán, Kolozsvár belvárosában kedd délután. A gyerek könnyebben megsérült.

  • Traian Băsescu újabb népszavazást akar kiírni

    Traian Băsescu államfő kedden bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről, ha az alkotmánymódosítás során a parlament nem tartja tiszteletben a 2009-es népszavazáson kinyilvánított népakaratot. A referendumon a lakosság egyetértett az egykamarás parlamentre való áttéréssel.

  • Korodi Attila: vissza kell adni a folyóknak a tőlük elvett területeket

    „Miközben mi különféle közéleti problémákról vitázunk, Európa más országaiban a lakosok emberfölötti erőfeszítéseket tesznek, hogy mentsék életüket, javaikat a kiáradt folyók elől. Németország számos területén, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon áradások vannak. Az Elba, a Duna, a Moldva évszázadok óta nem áradt meg ennyire. Itthon szerencsére még nem áll fenn ez a helyzet, itt inkább a rövid idő alatt leesett nagy csapadékmennyiség okoz problémákat” – fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselő kedden a képviselőházban felolvasott politikai nyilatkozatában.

  • Kortárstánc tanfolyam indul Bordás Attilával Kolozsváron

    Kortárstánc kurzust tart június második felében Bordás Attila rendező, koreográfus negyven táncszerető embernek: nőknek, férfiaknak, teljesen kezdőknek és profiknak, foglalkozástól, életkortól függetlenül. A június 18-30 között, napi három órában tartandó tánckurzus helyszíne a kolozsvári Ecsetgyár lesz, a tanfolyam végén pedig két utcai flashmobot tartanak a résztvevők közreműködésével, a kincses város két különböző pontján. A kurzus ingyenes.

  • Csak lefordított tankönyvből tanulhat a magyar diák?

    Csak román nyelven kidolgozott tankönyvek – vagy ezek fordításai – használhatók a hazai közoktatásban, ha érvénybe lép a tankönyvek jóváhagyásáról szóló miniszteri rendelet, amelyet a napokban bocsátottak közvitára az oktatási tárca honlapján. Szabó Ödön képviselő a miniszterhez fordult az ügyben.

  • A magyarok ellenzik két marosvásárhelyi terem elnevezését

    Az Erdélyi Magyar Néppárt városi és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete tiltakozik Ciprian Dobre Maros megyei tanácselnök kezdeményezése ellen, miszerint a Kultúrpalota nagytermét és az egykori Városháza dísztermét Enescu-Bartók, illetve Dandea- Bernády teremnek nevezzék el.

  • Elvesztették legjobb kosarasukat Ficóék magyarellenessége miatt

    Várhatóan legjobb játékosa nélkül kénytelen pályára lépni a szlovák férfi kosárlabda-válogatott a 2015-ös Európa-bajnokság előselejtező mérkőzésein, mivel a csapat korábbi vezéregyénisége, Anton Gavel elveszítette szlovák állampolgárságát. 

  • Elkezdődött a diákmunkaidény, Háromszéken nagy a kereslet

    A hamarosan kezdődő vakáció ideje alatt a cégek állami támogatással foglalkoztathatnak 16 évet betöltött fiatalokat. A tavalyi tapasztalatok alapján Kovászna megyében várhatóan nagy lesz az érdeklődés a lehetőség iránt.

  • Példátlan ítéletidő pusztított Szatmár megyében

    Jelentős károkat okozott Szatmár megyében a hétfő délután a kitört vihar és özönvízszerű esőzés. A prefektusi hivatal hétfő késő esti adatai szerint súlyos személyi sérülés nem történt, többeket viszont evakuálni kellett.

  • ActiveWatch: törvénytelenül zaklatták az ügyészek a magyar rádiósokat

    A legfőbb ügyésznél és a Legfelső Bírói Tanácsnál (CSM) panaszolta be az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség azokat az ügyészeket, akik a civil szervezet szerint hatáskörükön túllépve, a sajtószabadságot korlátozó módon zaklatták a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének tagjait. Az ügynökség az eset kivizsgálását kéri.

  • Szűcs Ervin átvette a Bánffy Miklós vándordíjat

    Hétfőn este a Születésnap című előadást követően a Kolozsvári Állami Magyar Színházban átadták a Bánffy Miklós Vándordíjat.

  • Roncsautó-program: húsz perc alatt elfogytak az értékjegyek Háromszéken

    Háromszéken hétfőn mindössze húsz perc alatt elfogyott az összes roncsautó értékjegy. A sepsiszentgyörgyi Ariadne Impex ócskavas-telep ügyvezetője, Pózna Dávid szerint a Környezetvédelmi Alap Kovászna megye számára mindössze 51 értékjegyet utalt ki.

  • Július 24. után dönt az UEFA a Steaua BL-indulási jogáról

    Két hét múlva dől el, hogy indulhat-e a labdarúgó Liga 1-et fölényesen megnyerő Bukaresti Steaua a Bajnokok Ligája 2013-2014-es idényében, ugyanis ekkor hoz ítéletet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) abban a két fegyelmi eljárásban, amelyet a román katonacsapat és a Besiktas Isztambul ellen indított.

  • Szívesen lenne az autonóm Székelyföld kormányzója Antal Árpád

    Szívesen lenne az autonóm Székelyföld régió kormányzója Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere - ezt a városvezető az Agerpres hírügynökség által kedden közölt terjedelmes interjúban jelentette k