Amirõl a ma szól

  • Állandó fegyveres őrséget kér a Jobbik a vereckei emlékműnek

    A vereckei honfoglalási emlékmű megvédése érdekében Magyarországnak állandó fegyveres őrség felállítását kell követelnie Ukrajnától - áll Szávay Istvánnak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

  • Tudor Giurgiu: lejárt a „miccséssör”-fesztiválok ideje

    Luminiţa Gheorghiu fáradt arca száz példányban néz az utcán járó-kelőkre  a mozik üvegajtóiról: ennyi volt, máris vége? Véget ért Európa egyik legnagyobb filmfesztiválja, elszállították a főtéri vetítővásznat, Kolozsvár pedig visszazökkent hétköznapjaiba. Tudor Giurgiu fesztiváligazgatóval a sátrat bontó TIFF félig becsomagolt dobozhalmai között beszélgettünk.

  • Kelemen a régiókról: utcára vonulhatnak a magyar emberek

    Utcai demonstrációk várhatók a többségében magyarok lakta megyékben, ha a kormány a régiós átalakítás során Brassó, Buzău vagy Neamț megye irányában asszimilálja a Székelyföldet – jelentette ki kedden a RFI-nek adott interjúban Kelemen Hunor.

  • Liviu Dragnea nem fél a székelyföldiek haragjától

    Veszélyesnek és helytelennek nevezte a közigazgatási átszervezésért is felelős Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek azt a hétfői bejelentését, hogy Utcai demonstrációk várhatók a többségében magyarok lakta megyékben, ha a kormány a régiós átalakítás során Brassó, Buzău vagy Neamț megye irányában asszimilálja a Székelyföldet.

  • Hong Kongba menekült a sajtónak szivárogtató CIA-ügynök

    Edward Snowden kockázatos játékba kezdett, amikor Hongkongba menekült azután, hogy kiszivárogtatta a sajtónak az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési tevékenységéről szóló értesüléseket. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt technikusa ugyanis – aki saját bevallása szerint a legszívesebben Izlandon kérne menedéket – ezzel végső soron a kínai kormány kezébe tette le a sorsát.

  • Kell-e rettegniük a romániaiaknak a Dunától?

    Miután rettegésben tartotta Magyarországot, a Duna pénteken Romániában tetőzik. A maximális vízhozam másodpercenként 10500 köbméter lesz, ami elmarad az egy hónapja mért 11900 köbméteres értéktől, így a folyam romániai szakaszán nem számítanak gondokra. Hacsak be nem szakad a Duna-gát a Bukarest-Konstanca sztráda mellett.

  • Árvízriadó és viharriadó az ország nagy részében

    Kedd 16 óráig sárga jelzésű árvízriadó alatt állnak az ország északi, észak-nyugati és dél-nyugati részének hidrográfiai medencéiben levő kis folyók – tájékoztat a Román Vizek Országos Hivatala.

  • Szamonellás miccshúst árult a Kaufland

    Újabb húsbotrány tört ki a Kaufland romániai üzleteiben, miután az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSVSA) szalmonellával fertőzött miccs-húst talált néhány üzletben – írja az aradihirek.ro.

  • Orbán Viktor: még másfél-két nehéz napunk van

    A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján. „Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.

  • Levél a FIFÁ-nak: „a FRF ne söpörje a szőnyeg alá a problémákat"

    Markó Attila képviselő és a háromszéki Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben köszönte meg a FIFA vezetőségének gyors és igazságos reakcióját, amelyben megállapította a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokat. Ugyanakkor arra kéri a nemzetközi szövetség, hogy emlékeztesse a FRF vezetőit, sokkal eredményesebb lenne, ha szembenéznének a problémákkal, mintsem állandóan kifogásokat keresve, a szőnyeg alá söpörjék ezeket az elviselhetetlen magatartásformákat.

  • Péntektől Rednic a Kolozsvári CFR 1907 új edzője

    Péntektől Mircea Rednic a Kolozsvári CFR 1907 új edzője. Egyelőre csak ennyit mondhatok – nyilatkozta a citynews.ro című, saját tulajdonában levő hírportálnak Pászkány Árpád, a vasutas alakulat többségi tulajdonosa.

  • Indiába megy a TIFF-trófea a mozik városából

    Anand Gandhi indiai rendező Thészeusz hajója című filmje nyerte el a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nagydíját. A 15 ezer eurós pénzjutalommal járó elismerést a rendező hiányában a film magyar hangmérnöke, Erdélyi Gábor vette át, aki szerint Anand Gandhi filmeje életeket, világnézeteket tud megváltoztatni.

  • Könnygázzal ébresztették a Taksim téri tüntetőket

    Több száz török rohamrendőr nyomult be kedd hajnalban az isztambuli Taksim térre, hogy kiszorítsák a csaknem két hete ott táborozó tüntetőket – írja gyorsjelentésében a BBC.

  • NHL-döntő: a Chicago ötödször, a Boston hetedszer lehet bajnok

    Romániai idő szerint csütörtök hajnalban kezdődik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nagydöntője, amelynek fő kérdése, hogy a Chicago Blackhawks ötödször vagy a Boston Bruins hetedszer hódítja-e el a Stanley Kupát.

  • Félúton tart az árhullám az Elba németországi szakaszán

    Nagyjából félúton tart az Elbán levonuló árhullám a folyó németországi szakaszán, ahol kedden Brandenburg tartományban készülnek a tetőzésre.

  • Taps és „büdös oláhozás” az erdélyi önkénteseknek

    Erdélyből százak indultak a hétvégén Magyarországra, hogy segítsenek az árvíz miatt bajbajutottakon. Mint az egyik székelyföldi önkéntestől megtudtuk, a töltésekre kivezényelt honvédek még meg is tapsolták őket.Ám nem mindenki fogadta őket kitörő örömmel az anyaországban.

     

  • Házifeladattal küldte haza Merkel Berlinből Pontát

    A német gazdaság számára fontos, hogy Romániában érvényesüljenek a jogállamiság elvei, és harcoljanak a korrupció ellen - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben a román miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt. Angela Merkel munkavacsorán fogadta Victor Pontát, személyében 2006 óta az első román kormányfőt, aki hivatalos látogatást tett a német fővárosban.

  • Boldogan tért vissza a Chelsea-hez a különleges Mourinho

    Hivatalosan is visszatért a Chelsea labdarúgócsapatának kispadjára José Mourinho, aki a Stamford Bridge-en óriási érdeklődés mellett tartotta meg sajtótájékoztatóját – láthatóan boldogan.

  • Alkotmánymódosítás: dekoratív szerep vár az államfőre

    Alaposan megnyirbálta hétfőn az államfő jogköreit az alkotmánymódosító parlamenti bizottság. Ha a módosított alaptörvény életbe lép, az elnökre jobbára dekoratív szerep hárul Romániában, annak ellenére, hogy továbbra is közvetlen módon választják meg.

  • Uniós segítséget kért a fideszes Pelczné az árvízkárok enyhítésére

    Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az EP hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén felszólította az illetékes uniós szerveket, hogy nyújtsanak pénzügyi segítséget az árvízkárok enyhítéséhez.