Amirõl a ma szól

  • Veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor

    Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. Körülbelül 8 ezer katonát, 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt mozgósítottak.

  • Felmérés: a lakosság fele szerint Becali ártatlanul került börtönbe

    A romániaiak fele úgy véli, hogy Gigi Becali üzletembert igazságtalanul ítélték szabadságvesztésre – derül ki az IRES felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a hazai igazságszolgáltatásba vetett bizalma a futballmecénás bebörtönzése után.

  • A Pál utcai fiúk az Erzsébet parkban

    Sepsiszentgyörgyön a szabadtéri vetítések soron következő filmje a Molnár Ferenc híres ifjúsági regényéből készült, "A Pál utcai fiúk" című alkotás lesz június 5-én, szerdán az Erzsébet parkban. A színes magyar–amerikai filmet Fábri Zoltán rendezte. A román feliratos vetítés 21.30-kor, sötétedés után kezdődik (rossz idő esetén a vetítést újratervezik).

  • Németh Zsolt is részt vesz a Sapientia-ballagáson

    Három napos ünnepségsorozattal ballagnak idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjai, ebben a tanévben az egyetem Marosvásárhelyen szervezi meg  központi évzáróját és ballagási ünnepségét.

  • Kolozsváron is bemutatják Demény Péter román nyelvű kötetét

    Demény Péter román nyelven írt könyvét, a Ghidul ipocriţilort június 12-én, szerdán délután 3 órakor mutatják be Kolozsváron. A kötet a bukaresti Cartea Românească kiadónál jelent meg, és Mihaela Ursa, Balázs Imre József és Alex Goldiş beszél majd róla.

  • CFR: Mircea Rednic feladata lesz a negyedik arany begyűjtése?

    Kolozsváron tárgyalt hétfőn a CFR 1907 labdarúgócsapat átvételéről Mircea Rednic, kétszeres román bajnok, aki legutóbb Belgiumban, a Standard Liege csapatánál edzősködött. Bár hivatalosan a vasutas alakulat még nem erősítette meg a hírt, sajtóinformációk szerint Cadúék június 13-án Rednic irányításával kezdik el a felkészülést.

  • Tovább halasztják Tóásó Előd tárgyalását

    Ismét elnapolták hétfőn Bolíviában annak a pernek a tárgyalását, amelynek egyik vádlottja a magyar-román kettős állampolgárságú Tóásó Előd. Ezt az egyik ügyvéd, Sergio Rivera közölte az EFE spanyol hírügynökséggel.

  • Kosárlabda: megvédte bajnoki címét az Asesoft Ploiesti

    Megvédte bajnoki címét az Asesoft Ploiesti , miután a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének hatodik mérkőzésén 83 – 76-ra legyőzte a Marosvásárhelyi BC alakulatát és ezzel 4-2-re megnyerte a sorozatot. A Prahova megyei csapat tíz év alatt kilencedik bajnoki aranyát gyűjtötte be, győzelmi sorozatát csak a Kolozsvári U-Mobitelconak sikerült megtörnie két évvel ezelőtt.

  • Ötvenezren üdvözölték Neymart a Camp Nouban

    Ötvenezren várták a Camp Nouban Neymart, a Barcelona brazil légiósát, aki 2018-is szóló szerőzdést írt alá a gránátvörös csapattal. A Santostól megvásárolt játékos ára hivatalosan 57 millió euró, a szerződésében szereplő kivásárlási összeg 190 millió euró.

  • Csehország északi részén ezreket kellett kitelepíteni az árvíz elől

    További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén. Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat - kényszerűen kettévágva ezzel a százezer lakosú várost -, és 1700 ember kitelepítését is elrendelték.

  • Borbély: remélem, Koszovó ügyében nem Románia oltja le a villanyt

    „Meggyőződésem, hogy a romániai politikumnak nem szándéka, hogy Koszovó függetlenségének kérdésében utolsóként foglaljunk állást, mi oltsuk le a villanyt, hiszen az Európai Unióban már csak öt állam van, amely még nem ismerte el Koszovó önállóságát, és négy már nagyon közel áll ahhoz, hogy megtegye ezt a lépést” – jelentette ki hétfőn Borbély László.

  • A MOGYE rektora cáfolja a magyar tagozat állításait

    A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora, Leonard Azamfirei szerint az egyetem vezetése betartotta az intézményen belüli román-magyar feszültséget feloldó szeptemberi megállapodás kitételeit.

  • Félezerrel több gyermek kezdi magyarul az iskolát

    Az RMDSZ hétfői főtitkársági gyűlésen többek között kiértékelték a „Minden magyar gyermek számít” elnevezésű beiskolázási kampányt, amelyet az idén másodszor szervezett az RMDSZ főtitkársága, hogy tudatosítsák a magyar közösség tagjaiban annak a fontosságát, hogy a magyar gyermekek magyar óvodába, magyar iskolába járjanak.

  • Őszig vár a MOGYE magyar tanári kara

    Továbbra is a tárgyalásos módszert részesíti előnyben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tanári közössége. Ha őszig nem születik előrelépés, más módszerhez folyamodnak, de azt majd csak akkor hozzák nyilvánosságra – mondta hétfőn Szilágyi Tibor rektorhelyettes.

  • Károly herceggel poénkodott Traian Băsescu

    Traian Băsescu köztársasági elnökkel és Victor Ponta miniszterelnökkel találkozott hétfőn Bukarestben a romániai magánlátogatáson tartózkodó Károly herceg. Az államfő a brit trónörökös házvásárlásaira utalva vendégének kijelentette: hamarosan egy egész falu az övé lesz Romániában.

  • Szerdán startol a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

    14 helyszínen nulladik nappal, 35 kiadói standdal, koncertekkel, színházi előadásokkal, gyermekfoglalkozásokkal, élő szoborparkkal várk minden érdeklődőt június 5 – 9. között a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A könyvhét programját Bodor László RMDSZ program- és ifjúsági főtitkárhelyettes, a rendezvény társszervezője ismertette hétfőn. 

  • Két megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség Magyarországon

    Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.

  • EMKE-életműdíj két vásárhelyi újságírónak

    Vasárnap késő este tűzijátékkal ért véget a 17-ik alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozat, ahol a vásár és lacikonyhák mellett volt népművészeti kiállítás, fotótárlat, nótaest is, illetve az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete két életműdíjat adott át.