Amirõl a ma szól

  • Ponta: Koszovó kérdésében az európai partnerekkel kell összehangolódni

    Koszovó függetlensége kérdésében Romániának az európai és a transzatlanti partnereivel kell összehangolnia álláspontját - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök. 

  • Premierek a Hunyad Megyei Magyar Napok második napján

    Premierek a Hunyad Megyei Magyar Napok második napján

    A rendkívül sikeresnek indult Hunyad Megyei Magyar Napok óriási érdeklődés mellett folytatódott vasárnap. Déván a civil szervezetek és közösségek felvonulásával kezdődött a program. A dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Szivárvány Nyugdíjasklub, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a vajdahunyadi Nőegylet, a Téglás Gábor Elméleti Líceum és a vajdahunyadi magyar diákok, a dévai ifjúsági fórum az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttes képviselői vonultak végig a Drăgan Muntean Művelődési Ház és a polgármesteri hivatal közötti útszakaszon.

  • Kanadai és nagyszebeni vendégelőadás Marosvásárhelyen

    Június 13-án, csütörtökön 19.00 órakor A visszatérés (Le retour), június 15-én,  szombaton 19.00 órakor pedig Az utolsó falatnyi... szerelem című vendégelőadást láthatja a marosvásárhelyi közönség a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

  • „Ez az igazi helye Petőfi Sándor szobrának”

    Több évnyi várakozás után vasárnap délután felavatták Segesváron Petőfi Sándor felújított mellszobrát. A forradalmár költő büsztje a város önkormányzatának támogatásával a róla elnevezett parkban kapott helyet.

  • Novák Péter beugrója saját előadásában

    A nagyváradi Szigligeti Színház évadzáró előadássorozatában a  Nagyvárad Táncegyüttes Nagyvárosi bújdosók című táncjátékának Énekmondó szerepét a  június 8-án 19.00 órától kezdődő előadásban Novák Péter, az előadás játékmestere fogja játszani.

     

  • Nyomkövető nyakörvet kapott a WWF-től egy barnamedve

    Újabb romániai barnamedvét szerelt fel GPS-nyomkövetővel a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy nyomon kövesse az állat mozgását a Kárpátokban: ez a negyedik medve, amely nyakörvet kapott a szervezettől, miután a vizsgálatba bevont első példány orvvadászok áldozata lett.

  • Feljelentést tettek a Szepesi Nikolettet molesztáló gyúró ellen

    A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a fegyelmi bizottsága vizsgálatának eredményeként ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett hétfőn a Szepesi Nikolett könyvében megjelentek, valamint a begyűjtött információk alapján a már visszavonult versenyző molesztálásával összefüggésben – közölte Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára.

  • Az USL prioritásai: az alkotmánymódosítás és a régiók

    Az alkotmánymódosítás, valamint az új közigazgatási régiók létrehozása is szerepel a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) új célkitűzései között. 

  • Cirkusz-színházi előadás Marosvásárhelyen

    A kanadai Les Parfaits Inconnus Társulat VISSZATÉRÉS című cirkusz-színházi előadását nézheti meg Marosvásárhelyen, a Nemzeti Színház nagytermében a közönség június 13-án, csütörtökön este 19.00 órától.

  • Túrakönyvet mutatnak be a Retyezátról

    A székelyudvarhelyi geográfus és földrajztanár, Székely Árpád RETYEZÁT – A KÁRPÁTOK METSZETE című túrakalauzát mutatják be 2013. június 5-én, szerdán 19 órától, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában.

  • Kövér László újabb 70 ezer forinttól szabadítaná meg Novák Elődöt

    Egy hét elteltével újabb, ezúttal 70 ezer forintos pénzbüntetés kiszabását javasolja a házelnök a jobbikos Novák Elődre. Kövér László indítványa szerint az ellenzéki politikus a parlament múlt heti ülésén kirívóan sértő kifejezéssel illette az egyik vallási közösséget. Bár a javaslatból nem derül ki pontosan, Novák Elődöt azért büntethetik meg, mert cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

  • Beckenbauer: ez minden idők legjobb Bayern Münchenje

    A labdarúgó Német Kupa 2012–2013-as kiírásának berlini döntőjében a Bayern München már három góllal is vezetett, végül 3–2-es győzelmet aratott a Hajnal Tamást sérülés miatt nélkülöző Stuttgart ellen, így első német csapatként triplázott egy szezonon belül. A finálét követően a bajorok elöljárói a leköszönő vezetőedzőt, Jupp Heynckest méltatták, aki kedden hozza nyilvánosságra a döntését, hogy folytatja-e az edzői pályafutását, vagy a visszavonulás mellett dönt.

  • Kiállítás Berlinben: az igazság a zsidóságról

    Meghökkentő plakátok díszítik a német főváros hirdetőoszlopait, legalább is a mai Berlinre nem jellemző feliratok köszönnek vissza a város minden pontján. A szövegek ugyan változnak, de a tartalom nem: „A zsidók a kiválasztott nép” „A zsidók körül vannak metélve” és harmadik egyenesen meg sem áll a Harmadik Birodalom jól ismert jelmondatáig, „A zsidók hibásak mindenért!”.

  • Ötven éve nem tapasztalt árvízre készülnek Budapesten

    Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

  • Tőkés László: Trianon 93 éve tartó gyilkos folyamat

    Az erdélyi magyarok nem akarnak az erdélyi szászok, svábok és zsidók sorsára jutni, akiket „kemény valutáért árusítottak ki" – mondta Tőkés László, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke Budapest XXII. kerületében tartott nemzeti összetartozás napi ünnepségen. Az emléknap június 4-én, a Trianoni szerződés évfordulóján van.

  • Felavatták a magyarózdi Művelődési Otthont

    Ünnepélyes rendezvény keretében avatták fel Magyarozdón a felújított Művelődési Otthont. Mihály Ferencz polgármester beszámolt a felújítás költségeiről, hangsúlyozva, hogy a javításokat teljes mértékben önerőből fedezte az önkormányzat.

  • Szórványkollégiumot létesítenének Szászrégenben

    Több mint 40 érdeklődő vett részt Szászrégenben a hétvégén az Ady István magyarfülpösi református lelkész által kezdeményezett civil fórumon, ahol egy szórványkollégium létrehozásának lehetőségéről beszélgettek civilek, lelkészek, pedagógusok, vállalkozók. Az RMDSZ-t Brassai Zsombor megyei elnök, Erőss Csaba kerületi elnök és több helyi tanácsos képviselte. 

  • Árad a Duna, lezárták a pozsonyi rakpartot

    Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt, a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely a nap folyamán a veszély fokozódására számít.

  • A nagy Kilometrik: lapbemutató Kolozsváron

    A Helikon-estek irodalmi rendezvénysorozat első állomásaként kerül sor a Helikon „fióklapja”, A nagy Kilometrik 200. lapszámának bemutatójára június 4-én, kedden, 19 órai kezdettel a kolozsvári Bulgakov Kávéház Irodalmi Szalonjában (I. M. Klein – Virág utca 17.).