Amirõl a ma szól

  • Kukába kerültek a Mátyás házról a koszorúk

    Hétfőn eltávolította a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem vezetősége az intézménynek is otthont adó Mátyás-ház homlokzatáról a piros-fehér-zöld szalagokkal ellátott emlékkoszorúkat. A koszorúkat pénteken a Mátyás király születésének 570., trónra lépésének 555. évfordulója tiszteletére kolozsvári magyar szervezetek és intézmények vezetői, valamint a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus képviselői helyezték el az ingatlan homlokzatán. Az eldobott koszorúkat a kukából szedték ki az említett szervezetek képviselői, majd a Mátyás-szobornál helyezték el azokat.
  • Asztalos Csaba szembeszállt az ortodox egyházzal

    Dörgedelmes közleményben bírálta az ortodox egyház Asztalos Csabát, a diszkriminációellenes tanács elnökét, amiért a múlt héten szóvá tette, hogy alapvető emberi jogok sérülnek Romániában a kötelező iskolai vallásoktatás bevezetésével. Asztalos a maszol.ro-nak elmondta: kitart az álláspontja mellett.
  • Római patthelyzet: túl szűk a balközép koalíció előnye

    A balközép koalíció győzelmét hozták az olasz parlamenti választások. A Pierluigi Bersani vezette tömörülés többséget szerzett az alsóházban, a szenátusban viszont beállt patthelyzet, amitől tartani lehetett, egyik párt vagy koalíció sem szerzett többséget.
  • A vajdasági Kishegyesen ellopták Mátyás király szobrát

    Ismeretlen tettesek ellopták Mátyás király mellszobrát a vajdasági Kishegyesen lévő szoborparkból - írta kedden a vajdasági magyar sajtó.
  • Liga 1: a Steaua mindhárom pontot elrabolta Kolozsvárról

    Megőrizte 10 pontos előnyét a labdarúgó Liga 1 20. fordulója után is a Bukaresti Steaua, amely hétfő este a halódó Kolozsvári U otthonából rabolta el mindhárom pontot Raul Rusescu találatának köszönhetően.
  • Mol Liga: a Sportclubnak sikerült, a Brassónak nem

    Csak a Csíkszeredai HSC-nek sikerült az erdélyi csapatok közül bejutni a jégkorong Mol Liga rájátszásába. A Brassói Corona az utolsó játéknapig versenyben volt ugyan, ám a HC Érsekújvár jobb egymás elleni mérleggel megelőzte. Az elődöntőben Dab–Miskolc, HSC–Érsekújvár találkozókat rendeznek.
  • A jövő héten Bukarestbe látogat Martonyi János

    Jövő hétfőtől kétnapos hivatalos látogatást tesz Bukarestben Martonyi János külügyminiszter román kollégája, Titus Corlățean meghívására - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. Kiemelték, hogy a találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére.
  • Az utolsó audiencia: a pápa szerdán találkozik a hívekkel

    XVI. Benedek pápa február 11-én, három májusban esedékes szentté avatás ügyében összehívott konzisztórium során jelentette be lemondását, amely február 28-án este 8 órakor lép hatályba. Rómában nagy várakozás előzi meg az eseményt.
  • Kenyérzseb – bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

    Szerdán este 8 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében lesz Matei Vișniec Kenyérzseb című művéből készült előadás bemutatója Albu István rendezésében. A Franciaországban élő román kortárs drámaíró művét Dimény Áron és Farkas Loránd színművészek adják elő. Szcenikus: Tenkei Tibor, jelmeztervező: Bocskai Gyopár.
  • Birság a magyar nyelvismeret megköveteléséért Csíkszeredában

    Megbírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét, mert a város főépítészi posztjára kiírt versenyvizsgán jelentkezési feltételként szerepelt a magyar nyelvtudás.
  • Bővülhet-e közösségi jogokkal a román alkotmány?

    Székelyföldön a magyar legyen a második hivatalos nyelv, a nemzeti közösségek szabadon használhassák szimbólumaikat – többek között ezt javasolja majd az alkotmánymódosítás szakmai és közvitáját lebonyolító Alkotmányozó Fórumban Varga Attila alkotmányjogász, akit az RMDSZ javasolt korábban szakértőként a testületbe.
  • Fogyatékkal élő zenészek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön

    A Diakónia Keresztény Alapítvány május elején második alkalommal szervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt, amelyre fogyatékkal élő zenészeket és együtteseiket várják.
  • Bethlen Gábor és Kós Károly emlékév 2013

    A Szövetségi Képviselők Tanácsa február 23-án, szombaton, marosvásárhelyi ülésén határozatot fogadott el, amelynek értelmében a 2013-as évet Bethlen Gábor és Kós Károly emlékévvé nyilvánította, az RMDSZ Kulturális Főosztályának javaslatára.
  • Részt vesz az autonómiatüntetésen a háromszéki RMDSZ

    A háromszéki RMDSZ vezetők és polgármesterek részt vesznek a március 10-i, marosvásárhelyi autonómiatüntetésen és a demonstráció szervezésében is besegítenek – szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke.
  • Zavargásokba torkollott Arafat Dzsaradát temetése

    Mintegy huszonötezren vettek részt az izraeli börtönben meghalt palesztin fogoly temetésén Ciszjordániában hétfőn, a búcsúztatás után több helyen zavargások törtek ki.
  • Kovács Toróhoz: nyílt levelekből nem lesz autonómia

    „Toró T. Tibor nem képes felismerni, hogy az autonómiaharcban, a nemzeti szimbólumaink használatának kérdéskörében, az alkotmány módosításakor, vagy az új gazdasági fejlesztési régiók kialakításánál a román döntéshozókkal, a román pártokkal állunk szemben, őket kell meggyőznünk az igazunkról" – közölte hétfőn Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.
  • Bayerék székely lobogók rengetegével várják Pontát

    Székely lobogók rengetegével készül „a betegesen magyarfóbiás és Székelyföldet háromfelé tépni akaró" Victor Ponta román kormányfő budapesti fogadására a Civil Összefogás Fórum és a Békemenet. Bayer Zsolték így „telepednének rá" az MSZP március 9-i évértékelőjére, ahol Mesterházy Attila pártelnök meghívására részt vesz a román testvérpárt elnöki tisztségét ellátó Victor Ponta is.
  • Ion Țiriac üzletember szerint alaposan túlértékelt a lej

    Alaposan túlértékelt a lej, és "szerencsétlenséggel jár majd" Ion Țiriac üzletember szerint, ha a román fizetőeszköz a valós értékét éri el az árfolyamon. Erről az egykori teniszcsillag a PRO Tv-nek adott interjúban beszélt vasárnap.