Amirõl a ma szól

  • Székely zászlót kapott ajándékba Crin Antonescu

    Egy székely zászlót adott ajándékba a Crin Antonescu pártelnöknek a Nemzeti Liberális Párt pénteken elkezdődött kongresszusán az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor „egy mesterségesen gerjesztett konfliktus" lezárása jeleként tette meg ezt a gesztust.
  • Tisztelgés Mátyásnál: királyi születésnap Kolozsváron

    Mátyás király születésének 570-dik, trónralépésének 555. évfordulója tiszteletére piros-fehér-zöld koszorúkat helyeztek el pénteken a király szülőházánál és főtéri szobránál Kolozsvár magyar elöljárói, valamint az RMDSZ képviselői.
  • Székely termékek üldözése: más piacokra nem járnak ellenőrök

    Ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra a Hargita Stúdió stábja, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek.
  • Megoldódhat a Házsongárd műemlék-sírjainak az ügye

    Megoldódni látszik Kolozsváron a Házsongárdi temető műemlék sírjainak az ügye; az önkormányzat csütörtökön elfogadta az új temetőszabályzatot.
  • EL: az Inter lelépte a Fellegváron a Kolozsvári CFR-t

    Az odavágón Palacio, a visszavágón Guarin és Benassi törte össze a Kolozsvári CFR továbbjutási álmait az Európa-liga nyolcaddöntőjébe. Az Internazionale Milánó rutinos olasz csapatként ellentámadásokra építkezve nagyon ravaszul, minimális erőbedobással tett pontot a vasutasok emlékezetes idei európai menetelésére.
  • Szász Jenő „csőlátásától” a szórványstratégiáig

    „Nem tudok olyan elképzelést elfogadni, amely a szórvány feladásához vezet, bármilyen irányú lenne a szórvány feladása" – jelentette ki a maszol.ro-nak Kelemen Hunor. Toró T. Tiborék felhívására reagálva a szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek koherens szórványstratégiája van.
  • Újabb kisebbségi ernyőszervezet támogatja a Minority SafePacket

    Az európai Nyelvi Sokszínűségért Hálózat (NPLD) nyitott a kisebbségi polgári kezdeményezés iránt – derült ki Jannewietske de Vries NPLD elnök és Borbély László találkozóján. Az RMDSZ politikai alelnöke Jan Diedrichsennel, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) igazgatójával és Vincze Loránttal, az RMDSZ nemzetközi titkárával közösen folytatott megbeszéléseket Brüsszelben.
  • Packázik az egyházzal a bukaresti restitúciós bizottság

    Bár Strasbourgban tavaly 25 ezer euró kifizetésére kötelezték a román államot, amiért még mindig nem hozott döntést a Batthyáneum visszaszolgáltatásáról, az ügyben nem történt előrelépés, a katolikus érsekség a megítélt kártérítést sem kapta meg. A restitúciós bizottságnak fél éve nincs magyar tagja.
  • EYOF: Búzás Dorottya ezüstöt nyert biatlonban

    Remekelnek a székelyföldi sportolók az ifjúsági téli olimpián: csütörtökön a csíkszeredai Búzás Dorottya szállította Románia harmadik érmét a biatlonisták egyéni indítású sprintversenyben, a magyar lány 23 másodperccel maradt le a lengyel Kinga Nitoraj mögött.
  • Kihirdette Băsescu a 2013-as állami költségvetést

    Traian Băsescu államfő kihirdette csütörtökön azt a törvényt, amely Románia 2013-as költségvetéséről szól. A büdzsét február 7-én fogadta el a parlament, kihirdetése azonban késett, mivel az ellenzéki Demokrata Liberális Párt keresetet nyújtott be az alkotmánybírósághoz, azt kifogásolva, hogy a parlamenti elfogadás alatt több eljárást megsértett a kormányoldal.
  • „Mutáns” ételek a román hipermarketekben

    A szuper- és hipermarketek láncolata következtében óriásira duzzadt az árukínálat Romániában. Mindez csak látszólagos; sok esetben egymástól alig eltérő, minőségben pedig szinte teljes mértékben megegyező termékeket reklámoznak különféle megnevezések alatt – és más-más árakon.
  • Asztalos Csaba: jogsértő a kötelező vallásoktatás

    Törvénybe ütközik a tanulók kötelező beíratása vallásórára Asztalos Csaba szerint. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke csütörtökön a Hotnews-nak elmondta, törvény szerint a vallásoktatásnak fakultatívnak kellene lennie, így a vallástanárok nem állnának az iskolák állandó alkalmazásában, hanem ideiglenes munkaszerződésekkel alkalmaznák őket.
  • Sátánizmussal vádolják a Waldorf-oktatást Csíkszeredában

    Ősztől Waldorf előkészítő osztály indul Csíkszeredában, ahol ez az oktatási forma eddig csak óvodai szinten volt jelen. Az induló csoport a Xántusz János Általános Iskola csobotfalvi épületében kap majd helyet. A hír indulatokat keltett a városban.
  • Az Inter a derbire tartalékolna, Cadúék meglepnék edzőjüket

    „Nagyszerű születésnapi ajándék volna a továbbjutás” – vallotta be Paulo Sergio, a Kolozsvári CFR 1907 vezetőedzője az Internazionale Milánó elleni Európa-liga-összecsapás sajtótájékoztatóján. A vasutasok kisebb csodát kellene véghezvigyenek ehhez, ugyanis az első, olaszországi mérkőzésen a nerrazurrik 2-0-s előnyt szereztek Palacio duplájának köszönhetően. A mérkőzésről a maszol.ro élő szöveges közvetítésben számol be.
  • Újra pápaesélyesként emlegetik Erdő Péter bíborost

    Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket XVI. Benedek esélyes utódjai között említette a csütörtöki Il Messaggero és a Corriere della Sera. A La Repubblica pedig ismerni véli a pápa lemondásának okait.
  • Tanügyi reform: ősztől nagyobb hangsúlyt kap a nevelés

    Ötletszerű, nem reális tervre alapoz Remus Pricopie tanügyminiszter szerdai kijelentése, hogy színház és film által nevelné a diákokat – véleményezett Király András oktatási államtitkár a maszol.ro-nak. Elmondta, az összes érvényben lévő és kidolgozás alatt álló romániai tanterv az úgynevezett akadémikus oktatási módszerre alapoz, tehát egyelőre nincs keret és hely ilyen típusú foglalkozásra az általános iskolákban, csak az erre hivatott szakközépiskolákban.
  • Huszonkétezren olvastak fel Gárdonyi műveiből

    Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából szerdán 22 ezernél is többen olvastak fel az Egri csillagok szerzőjének műveiből. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja által kezdeményezett akcióba a Székelyföldről és a szórványból is bekapcsolódtak a Magyar közösségek.
  • A tanár-diák viszonyról készített karikatúrákat díjaztak

    Diákok számára szervezett karikatúraverseny nyerteseit díjazták szerdán a Hargita Megyei Főtanfelügyelőségen. A Bartolf Hedwig főtanfelügyelő kezdeményezésére indított rajzpályázaton az egyenlő esélyek érdekében külön kategóriában versenyeztették a művészetis és nem-művészetis (elméleti vagy szaklíceumba járó) diákokat.
  • Imre Emil: tíz év munkája van az aranyban, de megérte

    Álomszerűen sikerült a csíkszeredai Imre Emil szereplése a Brassópojanán megrendezett ifjúsági olimpián. A 16 éves csíkszeredai short-track gyorskorcsolyázó előbb ezüstérmet nyert 1000 méteren, majd megszerezte Románia történelmének első aranyérmét a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). A maszol.ro-nak adott interjúban Imre Emil rövid és hosszú távú terveiről mesélt.