Amirõl a ma szól

  • Székely termékek elleni hajsza: feljelentést tesz Korodi Attila

    Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnál tesz feljelentést Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei képviselője a Fogyasztóvédelmi Hivatal Brassói Regionális Felügyelőségének szombati, a csíkszeredai Hagyományos és helyi termékek vásárán tartott ellenőrzésével kapcsolatosan.
  • Tőkés elméletben sem ért egyet a szórványkitelepítéssel

    Tőkés László még elméleti lehetőségként sem ért egyet azzal, hogy a szórványmagyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett a kitelepítés jelentené az alternatívát – jelentette ki a maszol.ro-nak az európai parlamenti képviselő sajtófelelőse.
  • Gasparovic: tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait

    Tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait, Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell az érvényesülésüket, még ha néhány kérdésben más jogi alapokból indult is ki Budapest és Pozsony. A kisebbségek gazdagítják az országokat - mondta Ivan Gasparovic szlovák államfő kedden Budapesten.
  • EYOF: Imre Emil aranyérmes lett 1000 méteren

    FRISSÍTVE: Az ifjúsági olimpiák történetének első román aranyérmét szerezte meg kedden a csíkszeredai Imre Emil az 1000 méteres short-track versenyszámban. A brassópojanai pályán megrendezett döntőben azt a Tristan Navarrót győzte le, aki vasárnap fellökte Imrét a kedvenc számának számító 1500 méteres versenyben.
  • Ünnep: száz éves a marosvásárhelyi Kultúrpalota

    Az idén ünneplik a marosvásárhelyiek jelképes épületük, a Kultúrpalota fennállásának századik évfordulóját. A kerek évforduló tiszteletére egész sor rendezvényre várják az érdeklődőket.
  • Victor Ponta a vb-selejtezővel „zárná le végleg” a zászlóügyet

    Nem akar olajat önteni a tűzre, ezért – bár kívánkozik – nem utazik Budapestre március 22-én Victor Ponta román kormányfő, hogy a Puskás Ferenc-stadion lelátójáról tekintse meg a zártkapus magyar– román vb-sejeltezőt. Ponta reméli, hogy a trikolórok győzelme „végleg lezárja" a kér ország közötti vitákat.
  • Ponta Mesterházyval tisztázná, hogy „nincs probléma"

    Victor Ponta miniszterelnök hétfő este a Realitatea hírtelevízió élő adásában jelentette be, hogy március 9-én Budapestre látogat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) meghívására. Elmondta, Mesterházy Attila pártelnökkel arról kíván beszélni, hogy a román és a magyar nép között „nincs probléma".
  • Csalódtak a titokban golfozó Obamában az újságírók

    „Legmélyebb csalódásának" adott hangot a fehér házi tudósítói kar, amiért a hétvégén nem volt hozzáférése Barack Obama elnökhöz, aki egy floridai magán golftelepen a világ második legjobb profi játékosának tekintett Tiger Woodsszal ütötte a labdát - közölték hétfőn amerikai napilapok.
  • Makovecz-kiállítás nyílt Csíkszeredában

    „Templomok" címmel, Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közös szervezésében nyílt meg február 18-án, hétfőn délután a Makovecz Imre szakrális építészetét bemutató kiállítás a Megyeháza Galériában.
  • Traian Băsescu Facebookon osztotta ki Vasile Blagáékat

    „A 2012-es decemberi parlamenti választások után megszűnt a párbeszéd köztem és a Demokrata Liberális Párt vezetői között, és nem is lesz dialógus közöttünk mindaddig, amíg a PDL élén a jelenlegi vezetők állnak” – üzente hétfőn este Facebook-bejegyezésben támogatóinak Traian Băsescu.
  • Made in Germany: mítosz vagy valóság a híres német minőség?

    A német minőség feltehetően páratlan sikertörténet. A nagy német cégek ma már mind multik, viszont vannak kevésbé ismert társaságok, melyek kizárólag Németországban termelnek, és amit nyújtanak, ugyanúgy világszerte piacvezető. Ahhoz, hogy a Made in Germany ma is hasson, olyan tudatos fogyasztói környezet is kell, mint a németországi.
  • Németh: csökkent a székely zászló körüli feszültség

    Csökkent a székely zászló ügye körüli feszültség, miután Martonyi János magyar külügyminiszter telefonon megbeszélést folytatott román hivatali partnerével, Titus Corlăţeannal - állapította meg Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, újságíróknak nyilatkozva.
  • EYOF: Imre Emil ezüstérmes lett 500 méteren

    Ezüstérmet nyert a csíkszeredai Imre Emil a február 17–22. között Romániában zajló 11. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). A 17 éves székelyföldi short track-korcsolyázót csak az orosz Denisz Ajrapetyán tudta megelőzni. Imre vasárnap úgy végzett 6. helyen az 1500 méteres versenyben, hogy az utolsó körökben összeütközött az egyik francia sportolóval, elesett és időt veszített.
  • A szórvány kitelepítését tervezik Szász Jenőék?

    Megütközést váltott ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának ülésén, amikor felvetette a kisebb magyar közösségek „önkéntes területfeladásának" lehetőségét. Tiltakozása jeléül az RMDSZ-es Márton Árpád kivonult a teremből.
  • Székely zászló kerülhet a román parlament elé

    Elvi döntés született a képviselőház házbizottságának hétfői ülésén arról, hogy a parlament elé Románia valamennyi megyéjének zászlaját, így a székely lobogót is kitűzzék – erősítette meg a maszol.ro-nak Seres Dénes, a testület RMDSZ-es tagja. A politikus tájékoztatása szerint az elképzelés még tavasszal megvalósulhat.
  • Nagyot zuhant januárban az eladott új autók száma

    Romániában 37,6 százalékkal csökkent a januárban eladott új autók száma decemberhez képest a román autógyártók és importálók szövetségének (APIA) hétfőn ismertetett adatai szerint.
  • „Elfelejtette” visszahívni amerikai kollégáját Szergej Lavrov

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek hat napjába telt, amíg vasárnap telefonon visszahívta újdonsült amerikai kollégáját - közölte internetes kiadásában a The Washington Post.
  • Székelyzászló-ügy: a képviselőház nem kíván reagálni

    A képviselőház nem kíván reagálni arra, hogy a magyar Országházra kitűztek egy olyan zászlót, amely nem a román jelképrendszer része. Ez az illető országra tartozik - közölte Valeriu Zgonea házelnök a házbizottság hétfői ülése után.
  • A nyugdíjemelés miatt kisebb a fűtéstámogatás

    Rosszul járnak egyes nyugdíjasok, akiknek a februártól megnövekedett nyugdíj miatt újraszámítják a fűtéstámogatás mértékét – tájékoztatta lapunkat Tankó Vilmos.
  • Zártkapus magyar–román: Mutu után Németh is kidőlt

    Egy hónapot kell kihagynia Németh Krisztiánnak, a Roda magyar válogatott labdarúgójának, így könnyen lehet, hogy Egervári Sándor szövetségi kapitány nem számíthat rá március 22-én a románok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen. Korábban Adrian Mutu, az Ajaccio román válogatottja is sérülést szenvedett és emiatt bizonytalanná vált játéka.