Amirõl a ma szól

  • Manók, emberek, fehérnépek – és karikatúrák

    Fészekmeleg, otthonos történetek, nagy emberismerettel megrajzolt karikatúrákkal: ez a Manók, emberek, fehérnépek, Benkő Levente és Könczey Elemér könyve. Benkő Levente „kétszer 56" írását (az 56 ugyanis az író mágikus száma) 56 rajz egészíti ki. És bár a kolozsvári könyvbemutatón nem rejtette véka alá a két szerző, hogy vitákkal terhes volt a közös munka, az eredmény egy harmonikus, jó érzéssel forgatható, szép kivitelezésű könyv lett, amelyben a szöveget és képet mintha az Isten is egymásnak teremtette volna.
  • Berlin: a bevándorlóknak nem jár alanyi jogon szociális segély

    Nem jár automatikusan szociális segély a munkavállalás szabadságával élve Németországba költöző uniós állampolgároknak - idézte a Handelsblatt a német munkaügyi minisztérium állásfoglalását hétfőn azzal kapcsolatban, hogy német önkormányzatok román és bolgár szegények tömeges bevándorlásától tartanak.
  • Női kézi BL: a Fradi is tartja hibátlan mérlegét

    A több alapjátékosát sérülés miatt nélkülöző Ferencváros nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ugyanis a középdöntő harmadik fordulójában Dabason 30-26-ra legyőzte a vendég szlovén Krim Ljubljanát. Az FTC - akárcsak a másik ágon a Győr - továbbra is százszázalékos a középdöntő félidejében.
  • Összekaszabolta egy szamosújvári kislány arcát a Facebookos udvarló

    Megvágta az arcát egy 16 éves lánynak az a moldovai férfi, akit a kislány a világhálón ismert meg. Az eset múlt héten történt a Kolozs megyei Szamosújváron, egy parkban – adta hírül a citynews.ro hírportál.
  • MOL Liga: konszolidálta dobogós helyét a csíkszeredai HSC

    Mindkét hétvégi mérkőzését megnyerte a Csíkszeredai HSC a jégkorong Mol Ligában, amivel konszolidálta a dobogó harmadik fokán elfoglalt helyét.
  • Együttműködik a debreceni és nagyváradi egyetem

    Három új laboratóriumot hoznak létre a Debreceni Egyetem (DE) műszaki kara és a Nagyváradi Egyetem közös pályázatának eredményeként. A projektnek köszönhetően a debreceni és nagyváradi szakemberek új anyagokat vizsgálhatnak, fejleszthetnek a legmodernebb körülmények között.
  • Hatósági hajsza indult a székely termékek ellen?

    Tévéstábok kíséretében vonultak ki Csíkszeredába, a szombaton tartott Hagyományos és Helyi Termékek Vásárára a Brassói Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviselői, ahol kifejezetten a székely termékeket vették górcső alá. Borboly Csaba megyei tanácselnök kétségbe vonja az ellenőrzés jóhiszeműségét.
  • Székelyzászló-ügy: parlamenti állásfoglalást sürget a PDL

    A Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a törvényhozás hétfőn foglaljon állást a magyar Országgyűléssel szemben a székelyzászló-ügyben. Cezar Preda, a PDL első alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón kijelentette, pártja számára azzal telt be a pohár, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a budapesti Országházra.
  • Új szemüvegek az Erdélyi Magyar Filmszövetségnél

    A filmkészítés minden területét lefedő szakosztályok létrehozását tűzte ki célul az Erdélyi Magyar Filmszövetség, amely szombaton tartotta évi közgyűlését. Az egyre bővülő szervezet különleges díjat adott át három tiszteletbeli tagjának.
  • Kemény szavak hangzottak el a KMFK ülésén

    RMDSZ-es politikusok beszámolói szerint még soha nem volt ilyen őszinte, tabukat sem kerülgető beszélgetés a magyar-magyar kapcsolatokról a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésein, mint pénteken, Budapesten. Kövér László magyar házelnök arra tett ígéretet, hogy a vitát „szűkebb körben” folytatják.
  • Tóásó-ügy:kemény büntetést kér a bolíviai alelnök

    Gyors igazságszolgáltatást és kemény büntetést kért a bolíviai alelnök a Tóásó Előd és társai ellen folyó perben. Álvaro García Linera alelnök Győri Enikő magyar külügyminisztériumi államtitkár bolíviai tárgyalásai nyomán úgy nyilatkozott: a legsúlyosabb büntetést érdemlik azok a külföldi vádlottak, akik azért érkeztek Bolíviába, hogy megosszák az országot.
  • Berlinale: román rendező kapta az idei Arany Medvét

    Călin Peter Netzer román rendező Poziţia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. A román dráma pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is
  • Magyar lesz a következő katolikus egyházfő?

    Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket és Christoph Schönborn bécsi érseket nevezte meg az esélyes pápautódok között az olasz közszolgálati rádió vasárnapi műsora. A távozó német pápát, XVI. Benedeket közép-kelet-európai utód válthatná - hangzott el az olasz RAI rádióban.
  • Pápaválasztás: a Sixtus-kápolnát lezárják a turisták előtt

    Bár még nincs kitűzve a konklávé dátuma, de a Vatikán és Róma városa már az új pápa megválasztására készül. A Sixtus-kápolna XVI. Benedek távozásáig, február 28-ig lesz látogatható, ezt követően megkezdik a kápolna előkészítését a konklávéra.
  • Leugrott vagy lezuhant lakóházáról a BBTE egyik dékánja

    Valószínűleg öngyilkosságot akart elkövetni a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Fakultásának dékánja, aki szombaton lezuhant annak az ingatlannak az emeletéről, amelyben lakik. Dumitru Matist súlyos állapotban szállították kórházba, a rendőrség öngyilkossági kísérletként kezeli az ügyet.
  • Eltemették Hegedűs Loránt református ex-püspököt

    Utolsó útjára kísérték Hegedűs Loránt nyugalmazott református püspököt szombaton Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Temetésén református lelkészek hirdettek igét, és tisztelői méltatták az elhunyt életútját.