Amirõl a ma szól

  • Mélyponton az ortodox egyház népszerűsége

    Látványosan csökkent idén a lakosság bizalma a román ortodox egyház iránt. A CCSB szerdán közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 66 százaléka állította azt, hogy „nagyon”, illetve „eléggé” bízik az egyházban.
  • Nem kap nyugdíjat, de a Vatikán gondoskodik XVI. Benedekről

    XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet, azt azonban még nem tudni, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni, ahogy azt sem, hogy milyen papi ruhát visel majd. A nemzetközi sajtó XVI. Benedek jövőjét firtató kérdései közül a Vatikánban se tudnak mindenre válaszolni, hiszen utoljára pápa több mint hatszáz évvel ezelőtt távozott tisztségéből.
  • Cseke Attila: nem tartják be a régiós jogszabályokat

    A régiós átszervezés kihívásaira és a régiók szervezésével kapcsolatos kritériumok eddig megszegéseire hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő. A politikus statisztikai adatokra támasztotta kijelentéseit.
  • Bokros: Magyarország és Románia hasonló gondokkal küzd

    „Emberöltőn át tartó változásokra és változtatásokra, szerkezeti reformokra van szükség ahhoz, hogy gazdaságilag stabil országgá váljon Románia” – jelentette ki Marosvásárhelyen tartott előadásában szerda este Bokros Lajos, Magyarország volt pénzügyminisztere, az Európai Parlament képviselője.
  • Jövőre halasztották az Enescu zenei versenyt

    Csak 2014-ben szervezik meg a George Enescu nemzetközi zenei versenyt, elválasztva a hasonló nevet viselő - szintén zenei - fesztiváltól, amelyet idén szeptemberben tartanak meg.
  • Már cáfolják Szatmáron Valer Marian kijelentéseit

    Cáfolja a valóság Valer Marian szociáldemokrata szenátornak azt a maszol.ro-nak adott interjúban elhangzó kijelentését, miszerint a szociálliberális megyevezetés valamennyi magyar igazgatót a helyén hagyott. Leitner Jánost, az Apaserv igazgatóját tíz napja menesztették, miután többször közölték vele, hogy a víszszolgáltató vállalat jövőjét nélküle képzelik el.
  • Vulkán-természetek: a szépségkirálynő, a fúria és a múzsa

    Nap mint nap meghatározzák életünket, még akkor is, ha erről fogalmunk sincs. Vannak köztük nagyon öregek és fiatalabbak, gyönyörűek és jelentéktelenek, vonzó vörösek és halálosan veszélyes szürkék. Uralkodók karrierjét képesek kettétörni és művészek százait ihletik meg. Nem, ezúttal nem a nőkről van szó.
  • Nyolc erdélyi orvos kapott „Év praxisa” díjat Budapesten

    Tíz-tíz magyarországi és határon túli háziorvos vehette át csütörtökön az Év Praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait Budapesten, a húsz legjobb között nyolc erdélyi orvos szerepel. Egyiküket, a csíkszeredai Törzsök Tibor háziorvost sikerült elérnie a maszol.ro-nak, aki elmondta, már korábban értesült kitüntetésről, azonban különféle problémák miatt nem lehetett jelen a díjátadáson.
  • Valer Marian szenátor, a szatmári Funar – interjú

    A román nyelv iránti lojalitás törvényének kezdeményezője, Valer Marian nem tudott olyan konkrét esetet mondani a maszol.ro-nak adott interjúban, amikor a magyarok megtagadták az állam nyelvének használatát hazai közintézményekben. A szatmári szociáldemokrata szenátor tagadja, hogy nacionalista és magyarellenes volna.
  • GDP-adatok: stagnált tavaly a román gazdaság

    Csekély növekedést mutatott, lényegében stagnált a román gazdaság tavaly: a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt 2011-hez képest.
  • Az MKP magyar vasúti helységnévtáblát tett ki Ekecsen

    Magyar nyelvű helységnévtáblát tett ki a felvidéki Ekecs község vasúti megállójában Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke csütörtökön.
  • Traian Băsescu kolozsvári villámlátogatáson

    Villámlátogatást tesz Traian Băsescu államfő Kolozsváron – adta hírül a ziuadecluj.ro hírportál.
  • Papabilisnek tartják az olasz lapok a magyar Erdő Pétert

    XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is.
  • Egy hónapig busás hasznot húz Róma a pápacseréből

    Rendkívüli szervezési és biztonsági gépezet indult be az olasz fővárosban a pápa lemondása és az utód megválasztása alkalmából Rómába érkező zarándoktömeg fogadására. Csütörtöki sajtóértesülések szerint a Vatikánvárosban és a fővárosban megerősítették a terrorizmus elleni intézkedéseket.
  • Büntetőjogi panasszal “gyarapodott” a rasszista tanácsos

    Büntetőjogi panaszt emeltek a civil szervezetek Rareş Buglea Fehér megyei tanácsos ellen, a múlt héten tett rasszista véleménynyilvánítása miatt, amelyben minden olyan nő sterilizálását sugallta, kiemelve a roma nőket, akik nem tudják felnevelni gyermekeiket.
  • BL: izgalmas döntetlenek Donyeckben és Madridban

    A keddi játéknap két idegenbeli győzelme után, szerdán „csak" döntletlenig jutottak a vendégegyüttesek a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben: a csoportkör utolsó fordulójában a Kolozsvári CFR által legyőzött Manchester United értékes 1-1-es eredménnyel várhatja a hazai visszavágót a Real Madrid ellen, a Borussia Dortmund pedig kétszer is egalizált a Mircea Lucescu vezette Sahtar Donyeck otthonában.
  • Svájci lap vette védelmébe a székely autonómiatörekvéseket

    A bukaresti román politikai elit nem hajlandó átruházni hatásköröket a történelmi régióknak. Egy jól átgondolt régióátszervezéssel a nemzeti kisebbségek problémái jelentős mértékben megoldódnának – vonta le a következtetést a Neue Zurcher Zeitung újságírója a székely zászló körüli román-magyar nézeteltérést ismertető cikkjében.
  • Tízezren tüntettek Drezdában, hogy a nácik ne vonulhassanak

    Több mint tízezren tüntettek élőlánccal a szélsőjobboldali eszmék ellen szerdán  Drezdában a német várost romba döntő szövetséges bombázás 68. évfordulóján.
  • Beszakadt a hó súlya alatt a csernobili erőmű teteje

    600 négyzetméternyi tető omlott be szerdán a csernobili atomerőmű egykori gépháza felett. Az atomerőmű 1986-ban robbant fel, ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Az egykori erőmű romjai fölé éppen új szarkofágot építenek.