Amirõl a ma szól

  • Martonyi: Bukarest retorikája veszélyezteti a partnerséget

    Martonyi János külügyminiszter a székely zászlóval kapcsolatos ügyben azt sérelmezi, hogy a román politikai elit szintjén olyan retorika jelent meg, amely komolyan veszélyezteti a két ország együttműködését.
  • Románia régiói: nem várható kompromisszum?

    „Minden eldőlt már, a kormány nem lesz hajlandó kompromisszumra a közigazgatási régiók kérdésében" – jelentette ki a maszol.ro-nak Csutak István regionális politikai szakértő. Kovács Péter RMDSZ-főtitkár szerint készül B-terv is arra az esetre, ha a szociálliberálisok nem mondanak le a jelenlegi régiók befagyasztásáról.
  • Infláció: Románia az ár(ak) sodrásában

    A Román Nemzeti Bank inflációról szóló jelentése szerint Romániában az árak őszig folyamatosan emelkedni fognak, az utolsó évnegyedben várható némi csökkenés. Az idénrevárható drágulásokat elsősorban a földgáz, a villanyáram és a hőenergia árának növekedése okozza.
  • Berlinale: FIPRESCI-díjat kapott a román versenyfilm

    Călin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta péntek este a 63. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.
  • Külügy: Budapest provokálja a román közvéleményt

    A román külügyminisztérium pénteken újabb közleményt adott ki a székelyzászló-ügyben: a tárca sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.
  • KMKF: az autonómia megtartaná a magyar közösségeket

    A külhoni magyar közösségek megmaradásának és jogainak hosszú távú biztosítékát a különböző autonómiaformákban látja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), amelynek pénteki plenáris munkaülése nyilatkozat kiadásával ért véget.
  • Kelemen: minden próbálkozás ellenére életben vagyunk

    Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az erdélyi magyarság sorsát is befolyásoló politikai történésekről számolt be a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma pénteki plenáris ülésén.
  • Dan Şova „békésen" küldené haza a Bechtelt

    A kormány felbontaná az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó szereződést az amerikai Bechtel vállalattal - jelentette ki Dan Sova infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter. Az Agerpres pénteken idézte a minisztert, aki egy televíziós műsorban kifejtette: be kell ismerni, hogy működésképtelen a jelenlegi szerződés, ezért a feleknek kölcsönös megállapodás révén fel kellene bontaniuk.
  • Kövér kitűzette a székely zászlót az Országházra

    A "nemzeti szolidaritás jelképeként" a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László Házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t.
  • Pistorius magába roskadva érkezett a tárgyalására

    Teljesen megtörve, zokogva várta pénteki bírósági tárgyalását Oscar Pistorius, aki dél-afrikai otthonában csütörtök hajnalban lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A hatszoros paralimpiai bajnok futót szándékos emberöléssel vádolják, ügyét keddre napolták el.
  • „Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát”

    Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát, hiszen gazdasági mutatói most sem rosszabbak az országos átlagnál, viszont az önrendelkezés olyan emocionális energiákat szabadítana fel, amely pozitívan hatna a gazdaságra – jelentette ki lapunk érdeklődésére Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.
  • Nyílt konfliktus Vasile Blaga PDL-elnök és az államfő között

    Előzménytelen módon támadta pénteken az államfőt a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke. Vasile Blaga zilahi sajtótájékoztatóján Traian Băsescu csütörtök esti bírálataira reagált.
  • Időt szakított Traian Băsescura XVI. Benedek pápa

    Traian Băsescu volt az utolsó európai államfő, akivel találkozott február 28-i visszavonulása előtt XVI. Benedek római-katolikus pápa. A román államfő megköszönte, hogy időt szakított rá és visszatért a korábbi, 2008-as Castel Gandolfo-i találkozójukra, ahova a tervek szerint a pápa beköltözik visszavonulása után.
  • Szent György napok: Kiscsillag, Smiley, Neoton és Péterffy Bori a programban

    Újabb nagy nevekkel gazdagodott az idei Szent György napok fellépőinek sora. Az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott sepsiszentgyörgyi városnapok fellépőinek 90 százalékát leszerződték, jelentették be a szervezők azon a találkozón, amelyre a támogatókat és partnereket hívták meg, és ahol Janicsák Veca adott kiskoncertet.
  • Egy becsapódó meteor ötszáz embert megsebesített

    Romániai idő szerint péntek hajnali 6 óra körül több meteor csapódott a Föld légkörébe az Urál-hegység dél részén található Cseljabinszk felett – írja a Reuters. A jelenség szemtanúk szerint nagy fénnyel és hangos robbanással járt, a legnagyobb meteor fényes pászmát húzott az égen, erről többen felvételt is készítettek. Az RT.com hírcsatorna is megerősítette a hírt.
  • Az Inter Palacio két góljával győzte le a Kolozsvári CFR-t

    Az Inter rutinosan, minimális erőbevetéssel győzte le az idén első hivatalos mérkőzését játszó Kolozsvári CFR-t az Európa-liga odavágóján. A kolozsvári visszavágón pokolian nehéz lesz megfordítani az eredményt, olasz csapatok ritkán kapnak ki három gólos különbséggel.
  • Kós Károly Emlékév a Székely Nemzeti Múzeumban

    A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum az egész 2013-as évet névadójának, Kós Károly emlékének szenteli. A 130 éve született polihisztorra nemcsak a szentgyörgyi székhelyen, hanem kihelyezett rendezvényekkel Baróton, Kézdivásárhelyen és Bukarestben is megemlékeznek.
  • Petícióban kérnek székely autonómiát Pontától és Obamától

    Péntek reggelig több mint kétezren írták alá azt a petíciót, amelyben a székelyek által igényelt autonómia megadására kérik Victor Ponta román kormányfőt és Barack Obama amerikai elnököt.  A kedzeményezés egy Texasban élő amerikai magyar nevéhez fűződik.
  • Franciaországi cég miatt tört ki a lóhúsbotrány

    Az európai lóhúsbotrányban érintett francia beszállító, a Spanghero tudta, hogy lóhúst adott el marhahúsként a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia alvállalkozójának - jelentette be Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön.