Amirõl a ma szól

  • „Filmből koppintott” merényletek Romániában

    Igazi, „filmbeli" merényletet készítettek elő alvilági személyek az elmúlt héten Piatra Neamţon. Miután kézre került Románia „első igazi" terroristája, a romániai újságírók bagdadi elrablását megszervező Omar Hayssam személyében (akinek némi ügyészségi és hírszerző segédlettel végül is sikerült elmenekülnie Romániából), most a Terrorizmust és a Szervezett Bűnözést Kivizsgáló Igazgatóság (DIICOT) segítségével sikerült tetten érni az első „hivatásos merénylőcsoportot" is.
  • Zsidóellenes kijelentéseinek visszavonását kérik Murszitól

    Az amerikai kormány kedden felszólította Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, hogy vonja vissza korábbi, még jóval megválasztása előtt, 2010-ben tett zsidóellenes kijelentését.
  • Kényszerleszállást hajtott végre egy japán Boeing 787-es

    Időlegesen kivonta a forgalomból Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeit a két nagy japán légitársaság, miután az All Nippon Airways (ANA) egyik 787-ese kényszerleszállást hajtott végre szerda reggel Japánban.
  • Kikelt az Európai Unió ellen az fehérorosz elnök

    Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azzal vádolta kedden az Európai Uniót, hogy nem kíván párbeszédet folytatni Fehéroroszországgal – írta honlapján a BELTA fehérorosz hírügynökség.
  • Megalázó tesztekkel vet véget a rendőrség a szexbotránynak

    A belügyminisztérium ellenőrző csoportja kedden Háromszéken vizsgálta, hogy a rendőrnőket zaklatták-e szexuálisan feletteseik, vagy voltak-e visszaélések áldozatai.
  • Háromszéki prefektus: nem diszkriminál a hivatal honlapja

    A háromszéki prefektus képtelenségnek tartja az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) határozatát, amely kimondja, hogy diszkriminál a Kovászna megyei kormányhivatal honlapja, mert a közérdekű információk többségét csak román nyelven közli. Codrin Munteanu a maszol.ro-nak elmondta: megóvta a fellebbviteli bíróságon a határozatot.
  • Dakar-rali: kiesett az összetettben 2. helyén álló al-Attijah

    Kiesett a versenyből a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralin az autósok között 2011-ben győztes Nasszer al-Attijah. A katari pilótának és navigátorának, a spanyol Lucas Cruznak hétfőn, az argentin San Miguel de Tucumán és Córdoba között az összekötő szakaszon akadt motorgondja autójával – csapatuk közlése szerint egy vízpumpa hibásodott meg –, emiatt volt kénytelen a páros kiszállni a versenyből.
  • Magyar Kultúra Napja Székelyudvarhelyen

    A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezte utóbbi fotótáborok anyagából nyílik gyűjteményes kiállítás a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat részeként, január 20-án délben a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.
  • Hivatalosan is megkezdődött a szezonvégi kiárusítás

    Hivatalosan is megkezdődött kedden a szezonvégi kiárusítás a romániai üzletekben. A január 15. és árpilis 15. közötti árleszállítások az őszi és téli ruhaneműt, illetve cipőt forgalmazó boltokban a 90 százalékot is elérhetik.
  • Miért tart a kormány a Nemzetközi Valutaalaptól?

    Az idei költségvetés a legfontosabb napirendi pontja a Nemzetközi Valutalap (IMF) kedden Bukarestbe érkező küldöttsége és a kormány közötti tárgyalásoknak. A tét pedig a miniszterelnök számára óriási: az IMF hozzáállásán múlik, hogy be tudja-e tartani a választási kampányban tett ígéreteit – jelentette ki a maszol.ro-nak Lakatos Péter, az Állami Számvevőszék vezetőtanácsi tagja.
  • Armstrong Oprah-nak gyónta meg, hogy doppingolt

    A kerékpársport legnagyobb személyiségének, egyben a sportág legnagyobb doppingbotránya főszereplőjének tartott Lance Armstrong elismerte, hogy doppingolt.
  • Összefogás az európai kisebbségek védelméért

    Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Dél-Tirolban a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról a Dél-tiroli Néppárt, illetve az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója elnökével Kelemen Hunor. A szövetségi elnök a kezdeményezést az elmúlt ötven év legfontosabb európai kisebbségi törekvésének nevezte.
  • Aussiek kipipálva, a horvátok ellen kezdődik a valódi vb

    Nem hallhattunk túl sokat eddig sem az ausztrál kézilabda kimagasló eredményeiről – és erre valószínűleg még várni kell egy jó darabig, sőt a hétfő esti Magyarország–Ausztrália világbajnoki csoportmérkőzés sem fog bekerülni a sportág nagykönyvébe: a magyarok nagyon magabiztosan, 43-13-ra győztek a keddi, horvátok elleni igazi szintmérő előtt.
  • A többi néma csend? – szünetel a hamlet.ro színházi portál

    Szakmai és magánéleti okokból függesztette fel az első és sokáig egyetlen romániai magyar színházi portál működését főszerkesztője, Hegyi Réka. A színikritikus a maszol.ro-nak úgy nyilatkozott: a hamlet.ro megújítása régóta esedékes már, de erre nincsenek meg a kellő erőforrások, ezért inkább szüneteltetik működését.
  • „A kórház nem mozi, hogy a látogatást fizessük”

    Megosztja a kórházak vezetőit az Egészségügyi Minisztérium múlt év végi rendelete, melynek értelmében a napi beteglátogatási időt meghosszabbították. A korábbi, napi két órás látogatási időt napi öt órára növelték, hétvégeken pedig egész naposra. Ezáltal a kórházak egy nem hivatalos jövedelemforrástól esnek el.
  • Elszörnyedt a Bayer-cikktől Neelie Kroes EB-médiabiztos

    Felháborodásának adott hangot Bayer Zsolt január 5-én megjelent cikkével kapcsolatban Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért, a többi között a médiáért felelős tagja. Az egyik népszerű mikroblog oldalon közzétett üzenetében a holland uniós biztos ezt írja: "elborzasztanak Bayer Zsolt szavai a magyarországi romákkal kapcsolatban (állatok, stb.)". A biztos aláhúzza, hogy ő nem ezt érti a szólás, a vélemény szabadságán.
  • Négy évet kapott Adrian Severin osztrák cinkostársa

    Első fokon négy év börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában hétfőn egy volt osztrák európai parlamenti képviselőt megvesztegethetőség miatt. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Ernst Strasser az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselőjeként ígéretet tett magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak arra, hogy pénzért módosítást terjeszt elő bizonyos európai uniós jogszabályokhoz.
  • Ponta: január 23-án küldjük át a büdzsét a parlamentnek

    Politikai felhatalmazást kapott a Szociál-liberális Szövetség (USL) vezetőségétől Victor Ponta kormányfő arra, hogy szerdától hivatalos tárgyalásokat folytasson a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Bizottság (EB) küldöttségével. A koalíciós pártok hét eleji tanácskozása után a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a 2013-as költségvetés-tervezetet várhatóan január 23-i ülésén fogadja el a kabinet és azonnal továbbítja a parlamentnek.