Amirõl a ma szól

  • Dakar-rali: eső miatt félbe szakadt az autósok versenye

    A spanyol Joan Barreda Port győzött a motorosoknál a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali nyolcadik szakaszán, összetettben pedig francia David Casteu vette át a vezetést. Az autósok gyorsasági szakaszán zajló versenyt heves esőzések, illetve a folyók magas vízállása miatt félbe kellett szakítani. A szervezők egyelőre nem döntötték el, miként tudnák jóváírni az autósok számára a megtett kilométereket.
  • Tízezrek kérték a bebörtönzött ETA-sok hazahozatalát

    Tízezrek vonultak fel szombaton Bilbaóban, olyan amnesztiát követelve, aminek nyomán az ETA baszk szeparatista mozgalom másutt bebörtönzött tagjai odahaza, Baszkföldön tölthetnék le büntetésük hátralévő részét.
  • Vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a belfasti zavargásokat

    Tizenhat rendőr sérült meg szombaton a belfasti összecsapásokban, amelyek azután folytatódtak, hogy mintegy ezer protestáns a városházához vonult tiltakozni az Egyesült Királyság zászlajának használatát korlátozó döntés ellen.
  • Megemlékezés: máig érezzük a Don-kanyari veszteséget

    A Don-kanyari offenzíva 70. évfordulójára emlékeztek szombaton Marosvásárhelyen a római katolikus temető bejáratánál álló, Bocskai Vince által készített emlékmű előtt.
  • Mikler vezetésével magabiztos győzelem a vb-nyitányon

    A magyar férfi kézilabda-válogatott hozta a kötelező győzelmet a spanyolroszági világbajnokságon az Egyiptom elleni nyitómeccsen. Sima első félidővel, és kissé gyengébb, de dolgos másodikkal a Mocsai-fiúknak sikerült 32-23-ra legyőzniük Egyiptom válogatottját, és megszerezni első pontjaikat a csoportban.
  • Dakar-rali: rendőrkocsival ütközött és meghalt egy motoros

    Rendőrautóval ütközött, belehalt sérüléseibe a Dakar-ralin Thomas Bourgin. A baleset pénteken, helyi idő szerint fél kilenc előtt pár perccel történt a Kordillerák chilei oldalán, amikor a francia motoros az összekötő útvonalon a hetedik szelektív szakasz rajtja felé motorozott.
  • Retteghetnek a vaddisznók: megérkeztek Țiriac vendégei

    Megkezdődött szombaton a Ion Țiriac üzletember által évente szervezett vadászat Bályokon.
  • Az MKP tárgyalni fog a megyei választásokról a Most-Híddal

    Járási szintű tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Közösség Pártja (MKP) a közelgő megyei választásokon való eseti együttműködésről a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal - közölte Berényi József, az MKP elnöke a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának Délidő című műsorában szombaton.
  • Ellehetetlenült a moldvai csángómagyar diákok helyzete

    Anyagi gondokkal küszködnek a nagyvárosokban tanuló csángóföldi diákok, mert korábbi ígérete ellenére az oktatási programot átvevő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nem tudja támogatni a lakhatásuk költségeit – hívta fel a figyelmet közleményben Ferencz Éva, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) oktatási felelőse.
  • Férfi kézi-vb: sima spanyol siker a nyitómeccsen

    A Spanyolország–Algéria mérkőzéssel megkezdődött a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság. A házigazda még a vártnál is könnyebben győzött, és félgőzzel is tizenhárom góllal verte meg észak-afrikai ellenfelét, amellyel a szintén D-csoportba sorolt magyarok majd 19-én mérkőznek meg. Mocsai Lajos együttese a szombati dömping során este 8 órakor Egyiptom ellen mutatkozik be az első fordulóban.
  • Két kormányzási feltételt is szabott Antonescu az RMDSZ-nek

    Újabb részleteket árult el péntek este Crin Antonescu, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke az USL és az RMDSZ közötti tavaly októberi megállapodás és a decemberi koalíciós tárgyalás hátteréről.
  • Miből törlesztjük idén az IMF-kölcsönt?

    Újabb kölcsönök felvételével, a beruházások csökkentésével próbálja meg átvészelni a kormány a 2013-as évet, amelynek legnagyobb megpróbáltatása a nemzetközi hitelezőktől felvett kölcsön első nagyobb összegű részletének – 5,1 milliárd eurónak – a törlesztése lesz – vélekednek a gazdasági elemzők.
  • Stolojan ízekre tépte Victor Pontáék költségvetését

    Keményen bírálta és a kleptokrácia költségvetésének nevezte Theodor Stolojan a Victor Ponta kormányfő által csütörtök este bemutatott 2013-as büdzsétervezet. A Demokrata Liberális Párt európai parlamenti képviselője szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs, mire alapozza az ismertetett adatokat, és megoldásokat sem kínált a polgárok gondjaira.
  • Nyílt háború az ügyészek és a kormány között

    Kendőzetlenül bírálta csütörtök este a Digi24 televízióban az eddig diplomatikus magatartásáról ismert Daniel Morar az igazságügyi minisztert és a kormányfőt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője jelenleg a vádhatóságot irányítja Laura Codruta Kövesi volt országos főügyész utódjának kinevezéséig.
  • Palesztinok táboroztak le a kelet-jeruzsálemi E1-es zónában

    Letáborozott mintegy kétszáz palesztin néhány külföldi aktivistával Kelet-Jeruzsálemben az úgynevezett E1-es zónában, ott ahol a Netanjahu kormány bejelentette építkezési terveit válaszul a palesztinok ENSZ státusának felértékelésére -  közölte pénteken az izraeli rádió.
  • Nővére szerint nem érdekből nősült Tóásó Előd

    Tóásó Előd nem érdekből nősült meg Bolíviában, hiszen ez a házasság aligha lesz elegendő arra, hogy az illetékes bíróság engedélyezze szabadlábra helyezését – vélekedett az MTI érdeklődésére csütörtökön Tóásó Edit.
  • Férfi kézi-vb: a „fáraók" ellen kezdenek a Mocsai-legények

    Már két edzést is levezényelt Mocsai Lajos, a magyar kézilabda válogatott edzője a spanyolországi világbajnokság első, Egyiptom elleni mérkőzés helyszínén. Nagy Laciék romániai idő szerint szombaton este 8 órától játszanak az örökös Afrika-bajnok "fáraókkal".
  • Mandragóra: Vadnyugatra költöztetett, ötszáz éves történet

    A Figura Stúdió Színház január 19-én, szombat este 7 órától mutatja be az idei évad első bérletes, nagytermi előadását, Kövesdy István rendezésében. Háy János Mandragóra című vígjátéka Niccolo Machiavelli azonos című színművének átirata, vadnyugati környezetben.
  • Szabó Ádám a Bretter körön Kolozsváron

    A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör idei első találkozójára január 14-én, este 20:00 órától kerül sor a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A hétfői meghívott Szabó Ádám, prózaíró, aki 1989-ben született Gyergyószentmiklóson, majd Csíkszeredában nevelkedett.