Amirõl a ma szól

  • Csíki sítájfutók bizonyíthattak az év eleji Skio Tourban

    A Franciaországban, Svájcban és Olaszországban megszervezett Skio Tour versenysorozaton vettek részt a csíkszeredai VSK 3 sítájfutói január 2–15. között. A csíkszeredai Szép Zoltánt, valamint a Svédországban élő Fenyvesi Laurát és Csúcs Klaust Csúcs András, Hargita Megye Tanácsa Sportklub Egyesületének menedzsere, a romániai felnőtt sítájfutó-válogatott edzője kisérte el.
  • Obama hadat üzent az ellenőrizetlen fegyvertartásnak

    A fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, bizonyos félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a tölténytárak kapacitása felső határának 10 lőszerben való maximálásáról szóló törvény mielőbbi elfogadását sürgette a kongresszustól szerdán Barack Obama amerikai elnök.
  • Pep Guardiola 2016-ig a Bayern München edzője lesz

    A német Bild, illetve az olasz Sky Italia híre után maga a klub, a Bayern München is megerősítette: Pep Guardiola a bajoroknál folytatja pályafutását, és a következő idénytől a müncheni csapatot irányítja.
  • Észak felé nyomulnak Maliban a francia szárazföldi csapatok

    A Maliban szárazföldi műveletet végző francia csapatok szerdán megindultak az afrikai ország északi része felé, hogy kiűzzék onnan a radikális iszlamista fegyveres csoportokat - közölte a francia védelmi miniszter.
  • Világbank: idén 1,6 százalékkal nő a román gazdaság

    A Világbank prognózisa szerint jövőre 1,6 százalékkal növekedik a román gazdaság, tavaly a növekedés becsült értéke 0,6 százalékos volt.
  • Euró-árfolyam: ismét nagyot erősödött a lej

    Ismét zuhant az euró árfolyama a hazai devizapiacon. A Román Nemzeti Bank szerdai hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,3364 lejt ért. Legutoljára tavaly februárárban volt ilyen erős a lej.
  • Magyar Kultúra Napja Váradon és Berettyóújfaluban

    Lassacskán negyed százada annak, hogy január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük. Tesszük ezt annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.
  • Nem hozott sikert az olimpiai bronzcsata visszavágója

    Nagyarányú vereséget szenvedett a magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátok elleni csoportmeccsen. Keserű szájízzel jöhetett le a pályáról a meccs után Mocsai Lajos csapata, ugyanis 30-21-re kikapott olimpiai bronzérmes ellenfelétől.
  • Van is, meg nincs is elég magyar tanári hely a MOGYE-n

    Csak tíz magyar nyelven oktató szakembert keresnek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) honlapján, ahol a napokban 87 tanári és tanársegédi állást hirdettek meg.
  • Az MLSZ óriáskivetítőket ígér a zártkapus magyar–románra

    Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke jogosnak, de aránytalannak nevezte a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a magyar válogatott soron következő hazai, románok elleni vb-selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani.
  • Szatmáron egy héten át tart a Magyar Kultúra Napja

    Szatmárnémetiben már hét éve az a gyakorlat, hogy a Himnusz születésének napjára emlékezve ne csak egy napig, hanem egy hétig ünnepeljék a magyar kultúrát. Kezdeményezője, az Ady Endre Társaság és vezetője, a neves színész, Tóth-Pál Miklós azóta is ügyel, hogy a nevében is szép, Egycsillagú égbolt rendezvénysorozat több emlékezetes élményt nyújtson a Szamos-parti város magyarságának.
  • Toronydarunak ütközött egy helikopter Londonban

    Egy toronyház mellett álló darunak ütközött egy helikopter Vauxhall-ban, London déli részén. A hírről először a baleset szemtanúi számoltak be a twitteren, egy Londonban élő magyar képsorozatot is készített a történtekről. A legfrissebb képek alapján a roncsok lángra kaptak.
  • Tényfeltáró bizottság alakulhat az EP-ben a Benes-dekrétumok ügyében

    Tényfeltáró bizottság felállítását kezdeményezte Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő a Benes-dekrétumok ügyében, miután a szlovák kormány eddig nem reagált az EP petíciós bizottsága által hozzá intézett megkeresésre.
  • Elhunyt Csép Sándor kolozsvári televíziós szakember

    Keddről szerdára virradóan, hosszas szenvedés után elhunyt Kolozsváron Csép Sándor.
  • Útvesztőben a kolozsvári New York szálló

    Újra a kolozsvári városi tanács asztalára kerül a főtéri Continental – volt New York szálló – sorsa, miután az ingatlant birtokló cég jogi felszámoló bizottsága hétfőn átiratban értesítette az önkormányzatot: hamarosan élhet az elővásárlási jogával. A jelenleg rombolásra ítélt műemléképület sorsa a városatyákon múlik.
  • Karácsonyi: megrendített bennünket Csép Sándor halála

    A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete mély megrendüléssel vette tudomásul egykori elnöke és örökös tagja, Csép Sándor távozását az élők sorából – mondta Karácsonyi Zsigmond szerdán a maszol.ro-nak.
  • Frunda György: ugyanaz vagyok, aki voltam

    Románia nemzetállamiságának alkotmányba foglalása szimbolikus, nem fedi a valóságot, és nincsenek sem politikai, sem jogi következményei – jelentette ki a maszol-ro-nak adott interjúban Frunda György, a kormányfő tiszteletbeli kisebbségügyi tanácsosa. Az RMDSZ volt szenátorát új szerepköréről kérdeztük.
  • Australian Open: nem hibáztak a kiemeltek

    Nem hibáztak a kiemeltek román idő szerint szerda hajnalban az Australian Open férfi egyes versenyében. Nyolc összecsapásból is a kiemeltek – köztük David Ferrer és Tomás Berdyh – jutottak a második fordulóba. A nőknél a 9. kiemelt Samantha Stosur búcsúzott a versenytől.