Amirõl a ma szól

  • Romok igaz menedék, Ukcsuk-ga, Gulliver utazásai az Interferenciákon

    Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál tizedik napján, december 6-án 12 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Klub Termében (Emanuel de Martonne utca 1. szám) a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent A beszédtől az énekig című kötetet mutatják be. Az esszé- és interjúkötetet szerkesztette Georges Banu, aki a könyvbemutatón előadást is tart a témáról.
  • BL: fölöslegesen győzött Manchesterben a CFR

    Bátran kezdte sorsdöntő Bajnokok Ligája mérkőzését a kolozsvári vasutas gárda, az első félórában több veszélyes helyzetet is kidolgoztak Paulo Sergio tanítványai a Manchester United ellen. Az 55. percben Luis Alberto élete gólját lőtte, 30 méterről szedte le a pókhálót de Gea kapuja sarkából. Mivel Bragában 1-2-re győzött a Galatasaray, a kolozsvári vasutasok az Európa Ligában folytathatják tavasszal.
  • Határon túli magyar egyházfőket fogadott Áder János

    Magyarország számára fontos, hogy a nemzet minden közösségében természetes legyen a magyar szó, legyen az a közösség bárhol a világon - e szavakkal köszöntötte Áder János magyar köztársasági elnök a Sándor-palotában a határon túli egyházi vezetőket szerdán.
  • Kézi EB: továbbjutottak a magyar és román lányok

    Három-három gólos győzelmet aratott Magyarország és Románia válogatottja a szerbiai női kézilabba Európa-bajnokság (EB) csoportkörének második fordulójában és ezzel bebiztosította továbbjutását a középdöntőbe.
  • Vass: közel állok a kolozsvári magyar szurkolók szívéhez

    „Másképp néznek rám, valószínűleg közelebb állok a szívükhöz magyarként, mint egy portugál” –vallott a vasutas szurkolókhoz fűződő viszonyáról Vass Ádám. A Kolozsvári CFR 1907 magyar idegenlégiósa szerda este mesélt kolozsvári élményeiről, karrierje korábbi állomásairól, hobbijairól az Atmosherában megrendezett Eckstein Kávézóban.  A beszélgetés után a résztvevők közösen izgulhatták végig a Manchester United-CFR 1907 Bajnokok Ligája mérkőzést, amelyen Ádám korábbi sérülése miatt nem utazhatott ki.
  • BL: ördögverés kell a Kolozsvári CFR továbbjutásához

    Jobb eredményt kell elérnie a Kolozsvári CFR 1907-nek az Old Traffordon a Manchester United ellen, mint amire a Galatasaray Isztambul képes lesz a Sporting Braga otthonában a Bajnokok Ligája H csoportjának utolsó játéknapján ahhoz, hogy tavasszal a legrangosabb európai kupasorozatban folyathassa szereplését.
  • Január 15-ére halasztották a Mikó-per tárgyalását

    Január 15-re halasztotta a piteşti-i táblabíróság a Mikó-per tárgyalását, mert a bíráknak tanulmányozniuk azt a vaskos dokumentumcsomagot, amelyet a vádlottak nyújtottak be szerdán.
  • Tőkés László ellen fordult az egyháza a kampányban

    Egykori püspökét, Tőkés Lászlót bírálta és az RMDSZ támogatására szólította fel szerdán közleményben az erdélyi magyarokat az Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Csűry István püspök a maszol.ro.nak elmondta, azért döntöttek így, mert csak az RMDSZ tudja a magyarság parlamenti képviseletét biztosítani.
  • Winkler: hetet-havat összehordtak a gazdaságról

    Rossz nézni, hogy a gazdasággal, adózással és költségvetéssel kapcsolatos témájú választási ígéretek mennyire elrugaszkodtak a valóságtól – fogalmazta meg csalódottságát Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szerdai, dévai sajtótájékoztatóján.
  • Másképp nem ment: lemondott mandátumáról Diaconu

    Lemondott szenátori mandátumáról Mircea Diaconu liberális honatya, akiről a legfelső bíróság már júniusban megállapította, hogy szenátori megbízatása összeférhetetlen egy másik tisztségével.
  • Palesztinát kettévágó építkezésekről döntött Izrael

     A tervező bizottság elfogadta szerdán a Jeruzsálemet és a ciszjordániai Maale Adumím zsidó teleptömböt összekötő, E-1 nevű terv részeként több ezer lakás felépítését - jelentette az izraeli katonai rádió.
  • Megadaruval cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat

    Országos szintű premiernek számító munkálattal, rekordidő alatt cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat. A sínpályán kívül elkészített beton hídtestet óriásdaruval emelték a helyére. A tíz órás vasúti forgalomkiesés miatt az utasok számára autóbuszokat biztosított a vasúttársaság.
  • Hány munkaszüneti nap vár ránk 2013-ban?

    2013-ban összesen 12 szabadnapot hagyott jóvá a kormány, ebből 8 nap munkanapra esik, 4 pedig hétvégére.
  • Az LGT keresi a Kárpát-medence legjobb gitárosait

    Az LGT szilveszter éjszakájáig hosszabbította meg 1982-ben meggyilkolt gitárosáról, Barta Tamásról elnevezett gitárversenyét, amelyre a Kultúrpart honlapján kell benevezni.
  • Öngyilkos lett Szerbia brüsszeli NATO-nagykövete

    Öngyilkos lett Brüsszelben Szerbia NATO-nagykövete - erősítette meg szerdán az erről szóló hírt a szerb külügyi tárca. Médiabeszámolók szerint Branislav Milinkovic kedd este - Zoran Vujic szerb külügyi tisztségviselő szeme láttára - leugrott a brüsszeli repülőtér parkolójának tetejéről, és halálra zúzta magát.
  • Magyar antiszemitizmus: hol az a két pofon?

    Az antiszemitizmus, sajnos, ismét elharapózott a világban, elsősorban Európában. Magyarországon (de másutt, így Romániában is) – például már-már csak az az antiszemita, aki – túlzásba viszi a zsidózást. Nem véletlen az, hogy a Jobbik Magyarországon előretört és a parlamentbe került.
  • Lerövidítették egy héttel Adrian Năstase börtönbüntetését

    Egy héttel csökkentette a bukaresti táblabíróság Adrian Năstase volt miniszterelnök börtönbüntetését, helyt adva az elítélt azon kérésének, hogy az öngyilkossági kísérlete utáni kórházi kezelést is számolják bele a büntetés időtartamába.
  • Corlățean szerint márciusban lesz döntés Schengenről

    Bukarest arra számít, hogy márciusban születhet döntés Románia és Bulgária felvételéről a schengeni övezetbe – közölte szerdán Titus Corlățean külügyminiszter brüsszeli sajtóértekezletén.
  • Obama még nem döntött Hillary Clinton utódjáról

    Barack Obama elnök kedden kijelentette, hogy még nem döntötte el, ki legyen az amerikai külügyi tárca vezetője a második kormányzási ciklusa alatt. "Még nem hoztam meg a döntést a külügyminiszterről" - nyilatkozta az elnök a Bloomberg televíziónak. A leköszönő Hillary Clinton tisztségéért John Kerry szenátor és Susan Rice ENSZ-nagykövet van versenyben.
  • Tirana állampolgárságot adna négymillió külhoni albánnak

    Az albán miniszterelnök azt tervezi, hogy állampolgárságot ad minden albán nemzetiségű embernek világszerte, beleértve a Koszovóban és más szomszédos országokban élő milliókat is.