Amirõl a ma szól

  • Eszéki diákok tüntettek a magyar vonatok megtartásáért

    Horvátországi magyar diákok, egyetemisták és szimpatizánsaik tüntettek pénteken Eszéken a kelet-horvátországi várost Magyarországgal összekötő vonatjáratok megszüntetése ellen.
  • Az egyiptomi elnök hajlik a népszavazás elhalasztására

    Mohamed Murszi egyiptomi államfő „kész lehet elfogadni a népszavazás elhalasztását” az országot megosztó alkotmánytervezetről, ha garanciát lát arra, hogy ez nem a tervezet végleges elvetését fogja jelenteni – közölte alelnöke péntek este.
  • Műszaki hiba miatt lezárták a Liszt Ferenc-repülőteret

    Műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal lezárták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, a légi kikötőben a tervek szerint szombat délelőtt 12 órakor indulhat újra a forgalom. Az összes érkező és induló járatot törölték.
  • Alföldi Róbert mellett állt ki nyílt levélben Gáspárik Attila

    Nyílt levélben állt ki Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója mellett, akinek leváltását magyarországi szakmai körök szerint még karácsony előtt bejelentik.
  • Kézi EB: Görbiczék legyőzték az olimpiai bronzérmest

    A magyar női kézilabda-válogatott 32-31-re nyert az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyol csapat ellen a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének pénteki zárófordulójában. A magyar csapat ezt az eredményt - valamint a horvátoktól elszenvedett vereséget vagy a németek elleni győzelmet - magával viszi a vasárnap, ugyancsak Újvidéken folytatódó középdöntőbe.
  • Az európai cigányok a genetika szerint is Indiából származnak

    A legnagyobb európai kisebbség, a romák elődei 1500 évvel ezelőtt útra kelve Északnyugat-Indiából vándoroltak Európába - állapította meg genetikai elemzéssel egy nemzetközi kutatócsoport.
  • Vasárnap szavazunk – a választások aritmetikája

    Összesen 18 789 szavazókörzetbe várják december 9-án, vasárnap reggel héttől este kilencig a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat a parlamenti választások napján. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a honatyák létszáma a jelenlegi mandátumszámhoz képest növekedjen.
  • Drága, ezért nem fogy a sertéshús az ünnepek előtt

    A tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb disznóhúst vásárol karácsonyra a lakosság, mert egy év alatt negyedével drágult a sertéshús és gyengébb a vásárlóerő - állíja a Romániai Sertéstenyésztők Szövetsége.
  • A romániaiak 19 százaléka spórol a nyugdíjas éveire

    Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre, a romániaknak pedig a 19 százalékuk gondol idős korára - derült ki a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét a Právo című cseh napilap ismertette pénteken.
  • Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul Antal Árpád

    Az Európai Emberjogi Bírósághoz készül fordulni Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt követően, hogy brassói táblabíróság elutasította a magyar nyelvű feliratokra vonatkozó fellebbezését, és kimondta, hogy a közfeliratok esetében előbb a román nyelvnek kell szerepelnie, és csak utána a magyarnak.
  • Semjén Zsolt vétett a tudományetika ellen, de megtarthatja címét

    Nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében, azt ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy "súlyos tudományetikai vétség történt" - összegzett Tausz Katalin dékán pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • Clinton: Romániában próbára tették az alkotmányosságot

    Az amerikai külügyminiszter szerint Romániában próbára tették az alkotmányosságot. Hillary Clinton az EBESZ dublini csúcsértekezletén szólalt fel, és szóvá tette a belorusz emberi jogok elnyomását, valamint azt a készülő orosz jogszabályt is, miszerint az újságíróknak külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat.
  • Frissítve: visszavonták a japán földrengés utáni cunamiriadót

    Erős, a Richter-skála szerint 7,3-as földrengés volt pénteken japán északkeleti partvidékén, abban a térségben, ahol tavaly márciusban egy 9-es erősségű földmozgás több tíz méteres szökőárt gerjesztett és atomerőmű-balesetet okozott - jelentette a japán meterológiai intézet.
  • Rendkívüli helyzet Hargita megyében a hideg miatt

    A csendőrség is segít Romániában, Hargita megyében a hajléktalanoknak eljutni menedékhelyekre, hogy megelőzzék a kihűlésüket a rendkívüli hidegben. Péntek hajnalban a székelyföldi Gyergyóalfaluban mínusz 22 fokot, Csíkszeredában mínusz 20 fokot mértek.
  • Áder: alkotmányosan aggályos az előregisztráció

    Előzetes normakontrollt kért Áder János magyar államfő a választási eljárási törvényről az Alkotmánybíróságtól - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel. Áder János alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban. Kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével kapcsolatban is.
  • Az őrült naplója – székelyudvarhelyi vendégjáték Gyergyószentmiklóson

    Hétvégén, december 8-án és 9-én, mindkét alkalommal este 7 órától kerül sorra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka a Figura Stúdió Színházban. Az őrült naplója monodráma Nyikolaj Vasziljevics Gogol azonos című klasszikus művének színpadi adaptációja.
  • Havas, szeles idő várható az egész országban

    Sárga jelzésű hó- és szélriadót bocsátottak ki csütörtökön a meteorológusok az ország több déli megyéjében. Tulcea, Konstanca, Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megyében az időjárás megnehezíti a közlekedést.