Amirõl a ma szól

  • Kelemen Pontáról a maszol.ro-nak: más volt ellenzékben

    „Miniszterelnökként Victor Ponta sokkal rugalmasabb, mint ellenzékben volt, de mi ehhez hozzászoktunk. Érdemes visszaemlékezni arra, hogy milyen kijelentéseket tett ellenzékből és hogyan nyilatkozott kisebbségi kérdésekben miniszterelnökként, a véleményei ugyanis árnyalódtak" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.
  • Az MSZP gratulált az USL győzelméhez és az RMDSZ bejutásához

    Az MSZP gratulált Victor Ponta román miniszterelnöknek és az általa vezetett választási koalíciónak a győzelemhez, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) pedig a sikeres választási szerepléshez.
  • Vasile Dâncu: Kelemen helyett kockáztattam volna

    „Ha én lettem volna Kelemen Hunor helyett, kockáztattam volna, azonnal igent mondok a koalícióra” – jelentette ki a maszol.ro-nak Vasile Dâncu kolozsvári szociológus, volt szociáldemokrata miniszter, akit a választások után várható politikai fejleményekről kérdeztünk.
  • Az USL számol: 28 mandátuma van az RMDSZ-nek

    A Szociál-Liberális Szövetség párhuzamos szavazatszámlálása szerint az USL megszerezte a parlamenti mandátumok 66 százalékot, így egymagában is tud alkotmányt módosítani – közölte hétfőn délben az USL kampányfőnöke.
  • BEC: 5,31 és 5,40 százalékon az RMDSZ

    A képviselőházi szavazatoknak 5,31, a szenátusi voksoknak pedig 5,40 százalékát szerezte meg az RMDSZ a Központi Választási Iroda (BEC) hétfő délelőtt 10 órakor, 81,49 %-os feldolgozottságnál közzétett adatai szerint. A magyar érdekvédelmi szövetségre a képviselőházban 322,188-an, a szenátusban 327,827-en szavaztak.
  • A PNL „csuklik” az RMDSZ-nek tett Ponta-ajánlat miatt

    Crin Antonescu liberális pártelnök, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke hétfő hajnalban leszögezte: egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy a győztes USL koalíciós tárgyalásokra hívta volna az RMDSZ-t. Puiu Haşotti művelődésügyi miniszter szerint azt ígérték szavazóiknak, hogy a magyarokat ellenzékbe kényszerítik.
  • Antal Árpád legszívesebben felpofozná az EMNP-seket

    Háromszéken az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján megtartotta az eddigi három képviselői és két szenátusi mandátumát. Sepsiszentgyörgyön Markó Attila, Sepsiszék-Erdővidék körzetben Márton Árpád, Kézdiszéken Fejér László Ödön képviselő lehet. Alsóháromszéken Klárik László, felsőháromszéken pedig Olosz Gergely szenátori mandátumot nyert. Orbaiszék-Bodzavidék képviselői körzetet viszont nem sikerült megnyernie magyar jelöltnek. 
  • BEC: urnazáráskor 41,72% volt az országos részvétel

    A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint a romániai választópolgárok 41,72%-a élt szavazati jogával a vasárnapi parlamenti választásokon. A legutóbbi, 2008-as parlamenti választáson 39,26%-os volt a részvételi arány.
  • Feszültség az RMDSZ-központban az exit pollok előtt

    Nagy volt a pörgés az Országos Választási Központban, a csíkszeredai RMDSZ-szervezet székhelyén este kilenc óra, az exit poll felmérések közzétételének időpontja előtt.
  • Ponta: kész vagyok tárgyalni az RMDSZ-szel

    Pár perccel ezelőtt beszéltem Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akinek gratuláltam az újraválasztásához és jeleztem neki, hogy hétfőtől kész vagyok leülni vele tárgyalni annak érdekében, hogy kényelmes, az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti többséget alkothassunk – fogalmazott Târgu Jiu-ban Victor Ponta kormányfő, a Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke.
  • Exit pollok: USL 57 százalék, RMDSZ öt százalék

    Az urnazáráskor közzétett öt exit poll felméres mindegyike a Szociál-Liberális Szövetség (USL) nagy arányú, 57 százalék körüli győzelmét jósolja a parlamenti választásokon. Az RMDSZ valamennyi becslés szerint eléri az öt százalékos küszöböt. Az adatok a 19 órás helyzetet tükrözik.
  • Traian Băsescu: magyarok, menjetek szavazni!

    Traian Băsescu államfő vasárnap este az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében szavazásra buzdította a romániai magyarokat.
  • Női kézi EB: sima román győzelem a spanyolok ellen

    A román válogatott magabiztos győzelmet aratott a spanyol csapat felett a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, a magyarok csoportjában.
  • BEC: 36,54 százalékos részvétel 18 órakor

    A választók 36,54 százaléka adta le szavazatát vasárnap 18 óráig. A városiak 34,78, a falvak lakói 38,95 százalékos arányban szavaztak – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Bihar megyében a részvételi arány meghaladja, Hargita megyében pedig megközelíti az országos átlagot.
  • Veres Valér: veszélyben lehet az öt százalék

    „Van még idő urnazárásig” – jelentette ki a maszol.ro-nak Veres Valér szociológus, amikor arról kérdeztük, miként befolyásolja majd az RMDSZ eredményét az a tényező, hogy becslések szerint a magyar szavazók részvételi aránya három százalékponttal kisebb az országos aránynál.
  • Márton Árpád: öt százalék alatt katasztrófa lenne

    Katasztrófa lenne az erdélyi magyar képviselet szempontjából, ha az RMDSZ nem éri elé a szavazatok öt százalékát – jelentette ki a maszol.ro-nak Márton Árpád képviselő.
  • Párizs nem fizet többé az önként hazatelepülő romáknak

    Megszűnik a  Franciaországból önkéntes alapon hazatérő kelet-európai romáknak eddig járó segély "a következő napokban, még az év vége előtt" - jelentette be vasárnap Manuel Valls francia belügyminiszter.
  • A rendőrség szerint kevesebb a csaláskísérlet, mint a nyáron

    Bukarestből, Buzău és Olt megyéből jelezték a legtöbb választási csalási kísérletet – mondta el Petre Tobă kvesztor, a román rendőrség főparancsnoka. A belügyminisztériumban tartott videokonferencián Tobă hozzátette: délután 2 óráig 175 panaszt regsiztráltak, ezek közül 85-öt faluhelyen, 67-et pedig városon. Összehasonlításképpen emlékeztetett, a nyári helyhatósági választásokon ugyaneddig az időpontig 411 bejelentés érkezett.