Amirõl a ma szól

  • Marius Obreja törvénytelenül jutott mandátumhoz?

    Marius Obreja háromszéki liberális pártelnök törvénytelenül jutott szenátori mandátumhoz, állítja Márton Árpád. A háromszéki RMDSZ-képviselő, a választási törvény szakértője a Sláger rádió érdeklődésére kifejtette: az ő értelmezésében a Szociál-Liberális Szövetség csak akkor juthatott volna szenátori tisztséghez Kovászna megyében, ha a rá adott töredékszavazatok összeszámolása után kijött volna egy mandátum.
  • Monti kitért Berlusconi politikai csapdája elől

    Lehetetlennek nevezte Mario Monti olasz kormányfő Silvio Berlusconi azon kijelentését, amely szerint kész visszalépni a választásokon való indulástól, ha Monti vállalja a jobbközép jelöltségét. Berlusconi felkérését a csütörtöki olasz sajtó politikai csapdaként értékelte.
  • „Fura urak” gyülekezete az új parlament

    A választási törvény immár harmadszorra is bebizonyította: nem felel meg céljának, és semmivel sem járul hozzá a honatyák „minőségi feljavításához". A rendszer nyomán ismét első helyet szerző jelöltek estek ki, miközben második vagy harmadik helyezést megszerzők bejutottak a törvényhozás fórumába. A jelenlegi parlamentbe enyhén szólva egzotikus figurák kerültek be, volt szekusok, pártvándorok, rokonok, titkárnők, bűnvádi eljárás alatt állók; utóbbiak közül kettő ellen végleges ítélet született meg, tizenötöt bíróság elé küldtek, öt ellen pedig még zajlik a bűnvádi kivizsgálás.
  • Harminc színész egy színen

    Székely Szabó Zoltán Egy nemzedék, három felvonás című, a Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetét mutatták be szerda este Marosvásárhelyen az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A kötetben a szerző harminc színésszel készített három-három interjút különböző időpontokban.
  • Kató-Székely párharc a református püspökválasztáson

    Két jelölt verseng az Erdélyi Református Egyházkerület közelgő püspökválasztásán – derült ki a jelölési határidő lejártával.
  • Szatmáron nagy a kereslet a dániai fenyők iránt

    Egyelőre nem rohamozzák a karácsonyfa-árusokat Szatmárnémeti piacain. Az emberek kivárnak, hátha lesz valamivel olcsóbb is, mert az igazán szép fenyők ára 150 lejnél kezdődik és felkúszik 1000 lejig. Ez utóbbiak magassága a hat-nyolc métert is eléri, és főleg intézményeknek (iskoláknak, hivataloknak, vállalatoknak) szánják közös karácsonyi ünnepségre.
  • Késéssel közlekedő vonatok, bezárt iskolák

    Több órás késéssel közlekednek egyes, az ország déli és keleti részén közlekedő vonatok a havazás miatt.
  • Boda József: nem lesz kormányon az RMDSZ

    Boda József szerint a liberálisok ellenkezése és a hatalmas parlamenti többsége miatt nem valószínű, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) bevonja a kormányba az RMDSZ-t. „A 2001-2004 közötti helyzet ismétlődhet meg, amikor a magyar szervezet a parlamentből támogatta az akkor szociáldemokrata pártot" – mondta a maszol.ro-nak.
  • Jövőre is maradnak a megszorító intézkedések

    A jövő év folyamán is érvényben maradnak a megszorító intézkedések, amelyeket három évvel ezelőtt fogadott el a Boc-kabinet - derült ki a kormány szerdai ülését követően. A kormányülésen kiigazították az infláció mértékével a helyi adók alsó és felső határát is.
  • Az Európai Parlament elfogadta a 2013-as költségvetést

    Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán elfogadta az idei költségvetés kiegészítésére vonatkozó indítványt és a 2013-as büdzsé tervezetét. Az immár elfogadott 2013-as büdzsé 132,84 milliárd euró kifizetést tartalmaz, ami 2,4 százalékos növekedés az idei szinthez képest.
  • A háromszéki USL is hisztizik az RMDSZ miatt

    A Szociál-Liberális Szövetséget alkotó pártok Kovászna megyei vezetői határozottan ellenzik, hogy bevegyék a kormányba az RMDSZ-t is. Horia Grama szociáldemokrata pártelnök, orbaiszék-bodzavidéki képviselő szerint az RMDSZ nem érdemli meg, hogy kormányra kerüljön, miután "évekig kiszolgálta Traian Băsescut és rendszerét".
  • Melyik "baleket" kérik fel kormányalakításra?

    Bár a vasárnapi választási eredmények alapján a címben feltett kérdésre Victor Pontának, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltje kellene hogy legyen a válasz, Traian Băsescu államfő múltbeli „húzásainak” és közelmúltbeli nyilatkozatainak fényében Ponta kinevezése nem annyira egyértelmű.
  • Kijevben összeült az új összetételű parlament

    A képviselők eskütételével kezdte meg első ülését szerdán az októberi választások nyomán létrejött új összetételű ukrán parlament. A parlamentben magyar nemzetiségű képviselő is helyet foglal, Gajdos István, aki a Mikola Azarov kormányfő vezette Régiók Pártjának listáján került be a törvényhozásba. Az alakuló ülést több színjáték zavarta meg.
  • Băsescu: az USL ne rángasson bele belharcaiba

    Traian Băsescu államfő arra kéri a politikusokat, hogy ne próbálják belerángatni a Szociál-Liberális Szövetség (USL) belharcaiba – szögezte le szerdán Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője.
  • Változatok – egy kormányfőre

    A választások után – igaz, előtte sem volt kétséges – immár nyilvánvalóvá vált, hogy a Szociál-Liberális Szövetség alakít kormányt. A fő kérdés azonban csak az: kit nevez majd ki miniszterelnöknek Traian Băsescu – aki korábban a közvélemény értésére adta, miszerint (alkotmány ide, alkotmány oda) nem biztos, hogy a szociál-liberálisok által megnevezett politikust, Victor Pontát nevesíti majd a kormányfői tisztségre.
  • Görbiczék a románok testén át jutottak az elődöntőbe

    Románia „testén keresztül" jutott be Magyarország a Szerbiában zajló női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe: Görbiczék 25-19 arányban verték Gheorghe Tadici tanítványait, akik ezzel a vereséggel végleg elvesztették továbbjutási esélyeiket.
  • Megszerezte a kétharmados többséget az USL

    Megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát a vasárnapi választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL), így a tervezett alkotmánymódosításhoz nem lesz szüksége más politikai erők támogatására - derült ki a választások kedd este közzétett végeredményéből.
  • A Szolnok legyőzte a Temesvárt és továbbjutott

    A Szolnok hazai pályán nagy csatában legyőzte a Temesvárt kedden a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában, és mivel a kvartett másik meccsén a Körmend kikapott otthon, továbbjutott a legjobb 16 közé.
  • Legjobbjait díjazta a kolozsvári színház társulata

    Tompa Gábor a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója hétfő este nyújtotta át a társulat tagjainak a 2011/2012-es évad művészeti és társulati díjait. A két fődíjat Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt, a társulat díját pedig Szűcs Ervin vehette át.
  • Băsescu hamarosan konzultál a pártokkal

    Traian Băsescu államfő nem fogja halogatni az új parlament összehívását, és kihirdeti a miniszterelnök-jelölt személyéről a pártokkal folytatandó konzultáció menetrendjét is, mihelyt a parlamenti választások végeredményei megjelennek a hivatal közlönyben - derül ki az elnöki hivatal keddi közleményéből.