Amirõl a ma szól

  • Székely József: túl nagy a csend az egyházban

    „Az egyházban nem szabadna semminek titokban történnie. Miért, nem tartozik az egyházi nyilvánosságra az, hogy legalább hatévente, választások idején, önkritikát gyakorolunk?" – fogalmazott a maszol.ro-nak adott interjúban Székely József, a Kolozsvár alsóvárosi gyülekezet lelkésze, aki Kató Béla püspökhelyettes vetélytársa lesz az Erdélyi Református Egyház pénteken tartandó kerületi választásán. Kató Béla nem kívánt interjút adni lapunknak.

  • A német neonáci NPD betiltását kezdeményezi a Bundesrat

    A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó alkotmánybírósági eljárás megindításáról döntött pénteken a Bundesrat, a német törvényhozás felsőháza.
  • Magyar Termék Nagydíj vándorkiállítás nyílt Kolozsváron

    A 2012-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett termékek vándorkiállítását nyitották meg Kolozsváron, egy - a Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett - konferencia keretében.
  • Januártól már játszótereken is tilos lesz rágyújtani

    Az Európai Bizottság rendelkezései miatt Romániában is szigorodik a dohányzáskorlátozás január elsejétől. Eszerint az EU egész területén tilos lesz rágyújtani taxikban, szolgálati autókban, játszótereken és az egyetem épületében.
  • Megállapodtak az euróövezet fejlesztési menetrendjében

    Az EU-országok állam-, illetve kormányfői péntek hajnalra Brüsszelben megállapodtak az euróövezet továbbfejlesztésének menetrendjében, anélkül azonban, hogy konkrét tartalmi kérdéseket eldöntöttek volna. Herman Van Rompuy, az uniós csúcsvezetőket összefogó testület, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövő júniusi uniós csúcstalálkozóig megállapodást kíván tető alá hozni a tagállamok között az euróövezeten belüli gazdasági növekedést és foglalkoztatásbővítést célzó intézkedések ügyében.
  • A magyarok az elődöntőre, a románok haza készülnek

    Mind Magyarország, mind pedig Románia női kézilabda válogatottja vereséggel zárta a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjét. Csakhogy míg Görbiczék azért kezelték lazábban az oroszok elleni mérkőzést, mert a szombati, Norvégia elleni elődöntőre tartalékolták erejüket, addig Tadici mester tanítványainak a németektől elszenvedett vereség azt is jelentette, hogy számukra befejeződött a torna.
  • Klub-vb: a Corinthians jutott elsőként a döntőbe

    A Corinthians 1–0-ra legyőzte az egyiptomi al-Ahlit a labdarúgó klubvilágbajnokság első elődöntőjében. A brazil csapat a fináléban a Monterrey–Chelsea találkozó győztesével találkozik.
  • EU-csúcs: a gazdasági és monetáris unióról tárgyalnak

    Elkezdődött csütörtök délután az Európai Unió állam- és kormányfőinek idei utolsó csúcstalálkozója, amelynek célja, hogy lefektessék, hogyan mélyítik tovább együttműködésüket a gazdasági és monetáris unió területén. Az egyeztetések alapját az a dokumentum képezi, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke készített az Európai Bizottság, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup és az Európai Központi Bank (EKB) vezetőivel együttműködve a nyári tanácsüléstől kapott felhatalmazás alapján, és amelyben három lépcsőben vázolja fel, hogyan képzeli el a gazdasági és monetáris unió (EMU) további elmélyítését, a valódi EMU megvalósítását.
  • Lapértesülések: körvonalazódik az RMDSZ-USL koalíció

    Elvi egyezség született szerda este az RMDSZ és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői között a közös kormányzásról. A Mediafax úgy tudja, nem kizárt, hogy az RMDSZ-nek minisztere is lesz az új kormányban, a HotNews szerint csak államtitkári tisztségekre számíthat. Ezt a politikusok nem erősítették meg.
  • Cseh második, Verrasztó harmadik 400 méter vegyesen

    seh László és Verrasztó Dávid személyében két magyar érmest is köszönthettek a 400 méteres vegyesúszás csütörtök esti döntője után a rövidpályás világbajnokság második versenynapján, Isztambulban.
  • "Levegőben" az USL-RMDSZ tárgyalások

    A Brüsszel fele tartó repülőn egymás mellett ülve tárgyalt csütörtök délután a Szociál-Liberális Szövetség (USL) és az RMDSZ együttműködési lehetőségéről Victor Ponta és Kelemen Hunor. A kormányfő az Európai Szocialista Párt, a szövetségi elnök az Európai Néppárt (EPP) vezetőségi ülésére utazott a belga fővárosba.
  • Borbély: nincs megállapodás az USL-vel

    Nem született megállapodás a Szociál-Lliberális Szövetséggel (USL) arról, hogy a RMDSZ együttműködik-e vagy sem a parlamenti választásokat fölényesen megnyerő tömörüléssel - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.
  • Mire hazaér Lappföldről, DD frakció nélkül maradhat

    Más frakciókba kérezkedik át a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben megválasztott képviselők kétharmada a parlamentben, a párt alapítója és névadója, Dan Diaconescu bulvártévé-tulajdonos pedig Lappföldre utazott vakációzni - jelentették csütörtökön a bukaresti hírforrások.
  • Luca-napi kottyolás Szatmárnémetiben

    Sokan ismerhetik a mondókát, pontosabban bekérezkedőt: "Luca,Luca kotty-kotty/Szabad-e kottyolni?" A Szatmárnémeti Bartók Béla Egyesület szerda esti előadásában a helyi művészeti líceum diákjai kérezkedtek a filharmónia színpadára, ahol felelevenítették a Luca-napi szokásokat. Köztük a Luca-estétől karácsonyestéig készülő Luca-székével kapcsolatos hiedelmeket, benne, hogy miért ötszögű a szék és honnan meríti varázserejét.
  • Ünnepel és emlékezik a Kolozsvári Magyar Opera

    A 220 éves kololozsvári zenés színjátszás és a 130 éve született Kodály Zoltán emlékének tiszteletére lemezbemutató gálahangversennyel készül a Kolozsvári Magyar Opera. Az ünnepi koncert 16-án, vasárnap 18 órától kezdődik a Szamos-parti intézmény nagytermében.
  • A hét végén nyitnak a székelyföldi sípályák

    Az elmúlt napok kiadós havazásai nyomán a hét végétől várják a téli sportok kedvelőit a legtöbb székelyföldi sípályán.
  • Pécsen díszdoktorrá avatták Ungureanu volt kormányfőt

    Díszdoktorává avatta Mihai Răzvan Ungureanu volt román kormányfőt és Jari Vilén korábbi finn nagykövetet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén.
  • A Chelsea lesz a Corinthians ellenfele a klub-vb-n

    Döntőbe jutott a Chelsea labdarúgócsapata a klubvilágbajnokságon: a Bajnokok Ligája-győztes együttes 3–1-re legyőzte az elődöntőben a Monterreyt. A londoniaknál Juan Mata és Fernando Torres is betalált, Dárvin Chávez öngólt szerzett, a végeredményt Aldo de Nigris állította be. Rafael Benítez legénysége a fináléban a brazil Corinthiansszal csap össze.
  • Fellázadt a tandíj ellen a magyar diákság

    Magyarország több városában tiltakoztak a hallgatók a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen szerdán. Budapesten több ezren vonultak végig a belvároson, és a Kossuth tér lezárt részét is elözönlötték.