Amirõl a ma szól

  • Református élőlánc a kolozsvári „újkollégiumért”

    Kató Béla , az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) frissen megválasztott püspöke vezette szombaton este azt a menetet, amelyben a Kolozsvári Református Kollégium tanárai, jelenlegi és volt diákjai élő lánccal vették körül a tanintézmény 110 évvel ezelőtt befejezett „új épületét”, amelyet 23 évvel a kommunizmus bukása után sem kapott vissza a református egyház.
  • A PSD „helyi bárói” hallani sem akarnak az RMDSZ-ről

    Nemcsak a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is ellenzi, hogy a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetség (USL) bevegye a kormányba az RMDSZ-t.
  • Női kézi EB: drámai csatában magyar bronzérem

    A magyar női kézilabda-válogatott - túlteljesítve az elvárásokat - bronzérmes lett a szerbiai Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi, belgrádi helyosztón hosszabbítás után 41-38-ra legyőzte a házigazdák csapatát. Az aranyérmet Montenegró nyerte, miután 34-31-re, ugyancsak hosszabbítás után legyőzte a címvédő Norvégiát.
  • Hosszú Katinka az úszó-vb legjobb női versenyzője

    Hosszú Katinka vehette át a legjobb női versenyzőnek járó különdíjat a vasárnap befejeződött isztambuli rövidpályás úszó-világbajnokságon.
  • Kató Béla lett az erdélyi reformátusok új püspöke

    Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt, jelenlegi püspökhelyettest választotta püspökévé az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése.
  • SZKT: két dilemma előtt az RMDSZ

    A kormánykoalíciós tárgyalások elkezdését a Szociál-Liberális Szövetséggel egyhangúlag támogatták szombati marosvásárhelyi ülésükön a Szövetségi Képviselők Tanácsának tagjai, ám a küldötteknek két kérdés már dilemmát okozott: hogyan értékeljék az RMDSZ választási eredményeit, illetve üzengessenek-e Budapestre?
  • Adria Liga: szolnoki bravúr a Partizan ellen

    A Szolnoki Olaj hazai pályán nagy csatában legyőzte a mezőny egyik legjobb csapatát, a szerb Partizant a férfi kosárlabda Adria Liga 13. fordulójának vasárnapi mérkőzésén.
  • Asperger-szindrómás volt a connecticuti ámokfutó

    A newtowni tömeggyilkos, Adam Lanza középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, de ez csak a probléma egyik része – mondta el Richard Novia, aki 2008 előtt a körzeti iskolák biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója volt.
  • Fogvacogtató hideg volt éjszaka az egész országban

    Fagyos reggelre ébredt pénteken Románia: mínusz 29 Celsius fokot mértek Bodzafordulón, mínusz 23-at Sepsiszentgyörgyön, mínusz 22-t Csíkszerdában és mínusz 21-et Marosvásárhelyen. Éjszaka folyamán Bodzafordulón mínusz 31 fokot is mértek, ez volt az idei legalacsonyabb hőmérséklet Háromszéken.
  • A Corinthians nyerte a labdarúgóklubok világbajnokságát

    Dél-Amerika bajnoka, a Corinthians nyerte a labdarúgó klubvilágbajnokságot vasárnap délben Japánban. A brazil csapat az európai Bajnokok Ligája-győztes Chelseát utasította maga mögé.
  • Bajnai Gordon képviselőként indulna 2014-ben

    Bajnai Gordon indulni kíván képviselőjelöltként a következő választásokon. A volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 választói mozgalom egyik alapítója a Vasárnapi Észak című borsodi hetilapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a legkorábban a jövő nyáron lehet majd megmondani, ki lesz a mozgalom miniszterelnök-jelöltje.
  • Vérfürdő egy amerikai általános iskolában

    Legalább 27 halálos áldozata van az amerikai Connecticut állam egyik általános iskolájában lezajlott pénteki lövöldözésnek, a halottak többsége 5-10 év közötti gyerek. A lövöldöző 20éves volt, és négy fegyverrel, golyóálló mellényben osztályteremről osztályteremre járva, tanárra és diákra válogatás nélkül lőtt.
  • Izraeli zászlót égetett egy volt jobbikos képviselő

    A rendőrség garázdaság miatt előállította Lenhardt Balázs független országgyűlési képviselőt. A Jobbikból novemberben kizárt parlamenti képviselő péntek este egy budapesti cionizmusellenes rendezvényen meggyújtott egy izraeli zászlót, ezért vitték el a rendőrök.
  • Gyurta első, Hosszú második vb-aranyát zsebelte be

    Aranyérmet nyert Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban az isztambuli rövid pályás világbajnokságon. Gyurta az első magyar úszó, aki olimpiai bajnoknak, világbajnoknak, Európa-bajnoknak, rövid pályás világbajnoknak és rövid pályás Eb-győztesnek mondhatja magát. Hosszú Katinka 100 méter vegyes úszásban megszerezte második törökországi aranyérmét. Cseh László 200 vegyesen bronzérmes lett.
  • Az ARD megszűnt, a PDL-nél nincs vezetőcsere

    Megszűnt az Igaz Románia Szövetség (ARD), amely vereséget szenvedett a parlamenti választásokon - jelentette be Vasile Blaga, a szövetség egyik társelnöke. Az ARD a voksok csaknem 17 százalékát gyűjtötte össze, ami kudarcnak számít, hiszen a szavazatok több mint 20 százalékára számítottak.
  • Képzőművészeti csemegék Kolozsváron

    A román és európai képzőművészet értékes darabjait – többek között Grigorescu híres Ökrösszekér-sorozatának egy darabját – lehet megcsodálni Kolozsváron szombat estig a City Plaza szálloda halljában. A remekműveket tulajdonosaik az Artmark aukciósház révén árverésre bocsájtják.
  • Băsescu titokzatos iratot nyújtott át Schulznak

    Titokzatos dokumentumot adott át pénteken, az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét záró hagyományos „családi fotózáson” Martin Schulznak, az Európai Parlament szocialista elnökének Traian Băsescu.
  • Egész nap szólhat magyarul a vásárhelyi rádió

    Legkésőbb jövő év március 2-tól, a médiaintézmény fennállásának 55-ik évfordulójától egész napos magyar nyelvű adást sugároz majd a marosvásárhelyi rádió – tudtuk meg Szász Attila főszerkesztőtől. A műszaki feltételekhez már létezik az anyagi keret, a humán erőforrásra egyelőre nincs. Jelenleg napi hét órát sugároznak magyarul.
  • Kiesnek Toró T. Tiborék Orbán Viktor kegyeiből?

    Vannak már arra utaló jelek, hogy a választások után az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikusai kegyvesztetté válnak Budapesten – vagy legalábbis ők maguk tartanak attól, hogy kiesnek Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz kegyeiből. Mindenestre egyértelműsítették: nem akarnak visszatérni az „egypártrendszerbe”.
  • Kovács Péter: mind az öt célunkat teljesítettük

    Az RMDSZ öt célt tűzött ki a választási kampány előtt, és ezeket teljesítette – jelentette ki a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár, akit arra kértünk, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülése előtt röviden értékelje a választási eredményeket.