Amirõl a ma szól

  • Serie A: két pontot levontak a Napolitól

    Az Olasz Labdarúgó-szövetség megerősítette az olasz sajtóban korábban már megszellőztetett hírt, amely szerint a Serie A-ban szereplő Napoli két pont büntetést, Paolo Cannavaro és Gianluca Grava pedig egyaránt féléves eltiltást kapott az olasz bundabotrány kapcsán.
  • Általános sztrájkba kezdenek a magyar diákok

    zerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
  • Megállapodást írt alá az államfővel Ponta és Antonescu

    „Intézményközi együttműködési megállapodást” írtak alá múlt szerdán a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökei, Victor Ponta és Crin Antonescu az államfővel az elnöki hivatalban. Erről a kormányfő számolt be hétfőn este a Romania TV-ben.
  • "Az USL gazdasági bojkott alatt tartja Székelyföldet"

    Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetség folytatni fogja Székelyföld „gazdasági bojkottálását", ám ellenzékben a magyar politikusok többet tehetnek az autonómia ügyében.
  • In memoriam Jakobovits Miklós

    „Élni való minden élet, csak magadhoz hű maradj" (Goethe)
  • Meghosszabbították a hágai törvényszék mandátumát

    Az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghosszabbította hétfőn a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) mandátumát, de Oroszország tartózkodott a szavazástól, mert indoklása szerint a határozat nem orvosolta a törvényszék hiányosságait.
  • Államfő-felfüggesztés: bírálja Pontáékat a Velencei Bizottság

    Megsértette az alkotmányosság és a jogállamiság elveit az államfő felfüggesztése kapcsán hozott nyári intézkedéssorozatával a Ponta-kormány és a szociálliberális parlamenti többség – állapította meg a hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a Velencei Bizottság.
  • Konstruktív ellenzékben marad az RMDSZ

    Az USL és az RMDSZ közötti tárgyalásokon a liberálisok a kormányban való részvétel feltételéül szabták a szövetség vezetőinek, hogy mondjanak le a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmánycikkely módosítási szándékáról. Az RMDSZ ezt nem fogadta el, inkább ellenzékben marad.
  • Utolsó pillanat: a remény előadása a gyergyói színpadon

    December 19-én, szerdán este 7 órától újra megtekinthető a Figura Stúdió Színház Utolsó pillanat (Beckett-parafrázis) című előadása, melynek rendezője Bicskei István.
  • Már szombaton ülésezhet az új kormány

    Victor Ponta miniszterelnök-jelölt szerint már szombaton megtarthatja első ülését az új kormány. A politikus hétfőn délután vázolta a Ponta-kabinet megalakulásának forgatókönyvét a sajtónak.
  • Nincs meglepetés: Ponta alakíthat kormányt

    Victor Ponta jelenlegi miniszterelnököt, a választásokon kétharmados győzelmet arató Szociál-Liberális Szövetség társelnökét kérte fel az államfő kormányalakításra – közölte hétfőn délben az elnöki hivatal. Az államfő délelőtt valamennyi parlamenti párt vezetőjével konzultált hivatalában az új kormányfő személyéről.
  • Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

    Vidnyánszky Attila a budapesti Nemzeti Színház új vezetője - jelentette be a döntést hétfőn Balog Zoltán, a magyarországi emberi erőforrások minisztere.
  • Muszka Sándor könyvbemutató Kolozsváron és Vásárhelyen

    Muszka Sándor Sanyi bá című könyvét mutatják be pénteken a kolozsvári, szombaton a marosvásárhelyi Bulgakovban. Az Erdélyi Híradó Kiadó és az Előretolt Helyőrség gondozásában megjelent kötetet "felálló nyeletlenkedés" (a stand-up comedy székely megfelelője) kíséretében ismertetik meg a két város olvasóközönségével.
  • Megússza a leminősítést a Selye János Egyetem?

    A révkomáromi Selye János Egyetem (SJE) rektora szerint az intézmény elkerülheti a szlovák oktatási tárca által korábban jelzett leminősítést, mivel a kormány egyelőre nem terjeszti a törvényhozás elé a javaslatot. Az intézmény leminősítésének elkerülésére Tóth János szerint részint a szlovák oktatásügyi miniszterrel, Dusan Caploviccsal folytatott megbeszélésén elhangzottak, részint a tárcavezetőnek a pozsonyi törvényhozásban tett kijelentése nyújt reményt.
  • Kilépnek a liberálisok az USL-ből az RMDSZ miatt?

    Kész kilépni a Szociál-Liberális Szövetségből (USL) a Nemzeti Liberális Párt (PNL), ha az RMDSZ kormányra kerül – nyilatkozta a gandul.info-nak Daniel Chiţoiu, a PNL alelnöke néhány perccel az RMDSZ és az USL közötti koalíciós tárgyalások megkezdése előtt.
  • Iskolai ámokfutók, tizenéves gyilkosok

    Az utóbbi időkben megszaporodtak az iskolákban, nyilvános helyeken – például bevásárlóközpontban, mozikban – elkövetett ámokfutások száma. A merénylők – többnyire fiatalok – ártatlan emberek életét oltják ki, mindenféle ok vagy magyarázat nélkül.
  • Elhunyt Nagyváradon Jakobovits Miklós festőművész

    Életének 77. évében elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas romániai magyar festőművész, muzeológus, művészeti író. A magyar kultúra egy kiemelkedő egyéniségét vesztette el, a nagyváradi magyarság meghatározó jelentőségű szellemi vezéralakját.