Amirõl a ma szól

  • EMNP-kiértékelő fekete mágiáról, pofokról

    Az RMDSZ „riogató", „demobilizáló" kampányával magyarázták keddi kolozsvári sajtótájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői azt, hogy egy százalék alatti eredmény értek el a választásokon. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint az EMNP-seknek magukba kellene szállniuk.
  • Összevont pénzügyi felügyeleti hatóságot hoznak létre

    Összevont pénzügyi felügyeleti hatóság létrehozását tervezi a kormány, amely egyetlen intézménybe vonná össze a tőkepiaci, a biztosítási és a magánnyugdíj-pénztárakat ellenőrző felügyeleteket. A három felügyelet jelenleg különálló intézményként működik.
  • Újratöltve kezdi hetedik évét a Paprika Rádió

    Hatéves Kolozsvár egyetlen, teljes egészében magyar nyelven sugárzó rádióadója, a Paprika. December 18-án, kedden este 7 órától nagyszabású születésnapi gálán ünnepelnek majd együtt hallgatók és rádiósok a kolozsvári Magyar Opera nagytermében.
  • Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Opera igazgatója

    A november elején Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója - közölte a kedden a Mediafax hírügynökség.
  • SZNT az RMDSZ-nek: kormányzást csak székely autonómiáért

    Nyílt levélben kérte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, támassza a szövetség kormányzati részvétele feltételéül a Székelyföld területi autonómiáját.
  • Parlament: óriásira duzzadt a honatyák száma

    Csaknem 120 fővel nőhet a parlament létszáma a vasárnapi választások nyomán – szivárgott ki a Központi Választási Irodából a szavazatok visszaosztása után. A Szociál-Liberális Szövetségnek várhatóan kétharmados többsége lesz a törvényhozó testületben, így egyedül is alkotmányt módosíthat.
  • Huszonhét fős lesz az RMDSZ-frakció

    Tizennyolc képviselője és kilenc szenátora lesz az RMDSZ-nek a következő parlamenti ciklusban. A szövetség honlapján közzétett lista szerint az egyéni választókerületét megnyerő tizennyolc RMDSZ-es politikus mellett további kilenc kapott mandátumot a megyei és országos visszaosztás után.
  • Tavasszal indul az Euronews magyar adása

    Azért indít jövő tavasszal magyar nyelvű adást a euronews, mert Magyarország az elmúlt időben gyakran került az érdeklődés középpontjába, és a hírcsatorna ott szeretne lenni, ahol a fontos dolgok történnek - mondta Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke az MTI-nek adott interjújában kedden.
  • Magyar szavazatok: RMDSZ 88,8%, EMNP 11,2%

    Az RMDSZ a magyarok szavazatának 88,8 százalékát, az EMNP a 11,2 százalékát szerezte meg a parlamenti választásokon a 99,56 százalékos feldolgozottságnál közzétett adatok szerint. A helyhatósági választásokon a szövetség megyei tanácsosi listáira a magyarok 86 százaléka szavazott.
  • Hargita megyei segítség Vranceának

    Elindult Vrancea megyébe Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának nyolckerekű készenléti járműve december 11-én, kedden délelőtt, válaszul a vranceaiak segélykérésére az előrejelzett erős havazások miatt.
  • Antonescu: az RMDSZ képviseli a magyar közösséget

    Részben árnyalta az RMDSZ-szel kapcsolatos korábbi elutasító álláspontját Crin Antonescu liberális pártelnök, aki szerint a szövetséget azért nem lehet semmibe venni, mert az RMDSZ a vasárnapi választások alkalmával is bebizonyította, hogy élvezi a magyar közösség bizalmát.
  • Liga 1: leginkább a téllel küzdenek a csapatok

    Nem bizonyult túl jó ötletnek a labdarúgó Liga 1 tavaszi idényének két fordulóját már decemberben lejátszani, ugyanis a hirtelen lehullt hó használhatatlanná tette a legtöbb pályát. A 19. forduló rangadóján az éllovas Steaua legyőzte a második helyezett Astrát és ezzel 10 pontos előnyre tett szert.
  • Üzenet Pontáéknak: előbb az IMF, utána az alkotmány

    A választások után megalakuló új román kormány elsődleges feladata a jövő évi költségvetés és az új IMF/EU-program előkészítése lenne, bár félő, hogy a kormánypárt inkább az alkotmányozásra helyezi majd a hangsúlyt valószínűsíthető kétharmados többsége birtokában - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni szakelemzők.
  • Gigi Becali zsarol: ha az RMDSZ jön, én megyek

    Kilép a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és Szociál-Liberális Szövetségből (USL) Gigi Becali, ha az RMDSZ kormányra kerül. Erről az USL színeiben képviselői mandátumot szerzett futballmecénás hétfőn este beszélt a Romania TV-ben.
  • Puiu Hașotti félti bársonyszékét Kelemen Hunortól?

    Az alkotmánymódosítás a legfőbb célja a román kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL), amely fölényesen nyerte a vasárnapi romániai parlamenti választásokat - jelentette ki Dan Tăpălagă elemző az MTI-nek.
  • Ilyés Szabó Anna mesemondó a Moszkvában

    A híres székely mesemondó, Ilyés Szabó Anna Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban lép fel december 12-én szerdán este 7 órától.
  • Verespatak: perel a referendum miatt az Alburnus Maior

    Bár a verespataki aranybánya megnyitásáról tartott Fehér megyei népszavazás érvénytelen volt, mivel a szavazati joggal rendelkezőknek kevesebb mint a fele járult az urnák elé (lásd keretes írásunkat), a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) beruházását ellenző Alburnus Maior Egyesület perelni készül a referendum kiírásáért a megyei önkormányzatot.
  • Mario Monti lemondása megrengette a milánói tőzsdét

    Zuhanással reagált hétfőn a milánói tőzsde Mario Monti kormányfő lemondására és az olasz sajtó szerint Giorgio Napolitano államfő a pénzpiac alakulása szerint dönt a parlamenti választások időpontjáról.
  • Elárverezik Grigorescu egyik Ökrösszekerét

    A román és európai festőszművészet értékes darabjait lehet megszerezni Kolozsváron, a decemberi aukciót megelőző kiállításon. A karácsonyi árverezést az Artmark Aukciósház szervezi, a gyűjtemény 14-én illetve 15-én, reggel 10 és este 10 között áll nyitva a nagyközönség számára a kolozsvári City Plaza szállodában.
  • Debrecenben jártak a szatmári betlehemesek

    Mint minden évben, idén is meghívták a Hajdúság főbárosába a Szatmár megyei Kökényesd betlehemeseit a többnapos Kárpát-medencei Betlehemes Találkozóra, amelyen most is közel húsz csapat vett részt.