Amirõl a ma szól

  • Már január végén szabadul Adrian Năstase?

    Január végéig feltételesen szabadlábra helyezhetik Adrian Năstase volt miniszterelnököt, aki jó magaviseletű a börtönben - véli az elítélt politikus ügyvédje.
  • 600 millió euróval csökkent a jegybank tartaléka

    Hatszázmillió euróval, 31,770 milliárdról 31,167 milliárd euróra csökkent egy hónap alatt, november végére a Román Nemzeti Bank (BNR) valutatartaléka – tájékoztatott hétfőn az intézmény. Elemzők szerint az összeget a lej árfolyamának támogatására fordította a jegybank.
  • Gajdos István az egyetlen magyar a kijevi parlamentben

    z ukrán központi választási bizottság hétfői döntése értelmében parlamenti képviselői mandátumot kapott Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, Beregszász polgármestere, aki a kormányzó Régiók Pártja (PR) jelöltlistájának 74. helyén indult a tavaly őszi parlamenti választásokon.
  • Tőkésék kegyelmet kérnek a még bezárt "temerini fiúknak"

    A még börtönben lévő három elítélt "temerini fiú" számára kért kegyelmet a szerb államfőtől Tőkés László európai parlamenti képviselő és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke. Közösen jegyzett közleményükben az EMT nevében örömüket fejezik ki azért, hogy a temerini elítéltek közül ketten - elnöki kegyelem révén - kiszabadultak a börtönből.
  • Lucian Mândruţă: köszönöm, drága magyarok

    Románia csak a kisebbségben élő nemzeti közösségekkel együtt teljes ország – vallja Lucian Mândruţă a gandul.info-n közölt publicisztikájában, amelyet a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából tett közzé. Az írás magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.
  • Musical-opera a Dunán: Báthory Erzsébet

    Szerdán, december 5-én éjfélkor mutatják be a Duna televízióban a Báthory Erzsébet musical-operát, a Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben létrejött produkcióját.
  • Két felmérés szerint is hatvan százalék fölött az USL

    Két közvélemény-kutató cég is hatvan százalék fölötti győzelmet jósol a Szociál-Liberális Szövetségnek (USL) a december 9-i parlamenti választásokon. A CCSB szerint az USL támogatottsága 62, a CSCI szerint 61 százalékos. Mindkét felmérés szerint az RMDSZ eléri az öt százalékos küszöböt.
  • Hó borítja a Hargita megyei országutakat

    Három centis hó borítja Hargita megye magasabban fekvő pontjain az országutakat, nehézséget okozva a közlekedésben.
  • Kofi Annan és Jüan Long-ping a Konfuciusz-békedíj nyertesei

    Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára és Jüan Long-ping agrártudós, a szuperrizs néven ismert hibridrizs nemesítője kapja idén a kínai Konfuciusz-békedíjat - jelentették be a szervezők a hétvégén. A Konfuciusz-békedíjat 2010-ben alapították, azt követően, hogy kiderült: a börtönben ülő kínai ellenzéki Liu Hsziao-pónak ítélték oda a Nobel-békedíjat Oslóban.
  • Japán: szesztilalom az amerikai tengerészgyalogosok számára

    Az amerikai hadsereg megtiltotta minden Japánban szolgáló tengerészgyalogosa számára, hogy a támaszpontok területén kívül alkoholt fogyasszanak, miután a közelmúltban a haderő kötelékébe tartozó személyek számos bűncselekményt követtek el a szigetországban - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.
  • Liga 1: újra növelte előnyét a listavezető Steaua

    A labdarúgó Liga 1 tizennyolcadik fordulójának első két játéknapján minden a listavezető Bukaresti Steaua kezére játszott: míg a bakák magabiztos teniszgyőzelemmel tértek haza Chiajnáról, addig a végső győzelemre névleg még esélyes csapatok pontot, pontokat hullajtottak el.
  • Szász Jenő szerint az RMDSZ-re kell szavazni

    Az RMDSZ-re kellene szavazniuk az erdélyi magyaroknak a december 9-i parlamenti választásokon. Ezt Szász Jenő, az MPP volt elnöke jelentette ki vasárnap este a Duna TV-ben, amelynek stúdiójába a Nemzetstratégiai Intézet vezetői minőségében hívták meg.
  • Meggyújtották az adventi lángot Kolozsvár főterén

    Meggyújtották az első gyertyát vasárnap este a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom főkapuja előtt elhelyezett óriási adventi koszorún. A vasárnap kezdődő adventi időszak Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig tart, és a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket.
  • "A magyar szavazókat nem lehet félrevezetni"

    „Amikor racionálisan elmagyarázzuk az embereknek az alternatív küszöb intézményét, akkor már fel sem merül bennük, hogy a 6:3 alapján két magyar szervezetnek is sikerülhet bejutnia a parlamentbe” – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.
  • Tömegtüntetés a nácizmus ellen Budapesten

    Mintegy tízezer ember gyűlt össze vasárnap délután a budapesti Kossuth téren tiltakoznia a jobbikos Gyöngyösi Márton képviselő zsidózása ellen. A Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráció – előzmény nélküli módon – ugyanarra a színpadra terelte az MSZP elnökét és a Fidesz frakcióvezetőjét.
  • A zsidómentő Járosi Andornak állítottak emléket Kolozsváron

    A Szamos-parti Wallenbergként is emlegetett Járosi Andor evangélikus esperesnek állítottak emléktáblát vasárnap délelőtt a kolozsvári Evangélikus Püspökség udvarában.
  • A király halódik és Anamnesis az Interferenciákon

    Újabb Purcărete előadással folytatódik az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál – december 2-án, vasárnap 20 órától A király halódik Ionesco-darabot mutatja be a franciaországi Les Arts et Mouvants társulat. A király halódik „kísérlet arra, hogy barátságosabbá tegye e mindennapos, mégis rendkívüli és megrázó eseményt, amely mindünket összeköt: a halált, mely szükséges ahhoz, hogy az élet tovább folytatódjon".