Amirõl a ma szól

  • Kirúgatta magát Demeter Szilárd az EMNP-kampánystábból

    Lemond az EMNP kampánystábjának kreatív igazgatói tisztségéről és hivatalosan nem lesz többé tagja a kampánystábnak Demeter Szilárd, mert a néppárt egyik legújabb kampányfilmje nagyon hasonlít a Pfizer gyógyszeróriás egyik reklámfilmjéhez.
  • Hallgatói ösztöndíjakat népszerűsít a KMDSZ

    Európa Express címmel ösztöndíjakat összesítő kiadványt jelentetett meg a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ). A kiadvány teljes tartalma rövidesen a szervezet honlapjára is felkerül.
  • Tudor Giurgiut is díjazta az Európai Filmakadémia

    Michael Haneke Szerelem című filmje bizonyult a 25. Európai Filmdíjak szombati máltai gálaestje legnagyobb nyertesének: ez lett a legjobb film, az osztrák alkotó elnyerte a legjobb rendezőnek, a film két főszereplője, Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva pedig a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó elismerést.
  • Milyen lesz a Szent Anna-tó 2050-ben?

    Gyerekrajzpályázat munkáiból nyílt kiállítás a csíkszeredai megyeházán november 30-án, pénteken este. A Szent Anna-tó 2050-ben című, a Pro Szent Anna Egyesület által meghirdetett pályázat általános iskolás diákoknak (I–IV., V–VIII. osztály) szólt, a rajzok témája pedig a Szent Anna-tó és közvetlen környéke, úgy, ahogy a gyermekek képzelik a jövőben.
  • Román trikolórral takarták le a Székelyföld-táblát

    Hatalmas román trikolórral takarták le a román nemzeti ünnepen Sepsiszentgyörgyön azt a „SIC – Terra Siculorum” feliratú táblát, amelyet a Kovászna megye és a város magyar vezetői helyeztek el november 5-én a prefektúra épület elé.
  • Katonai erődemonstráció Székelyföldön a nemzeti ünnepen

    Mircea Duşa belügyminiszter szerint sértik a románságot azok a választási plakátok, amelyek autonómiát követelnek Erdélynek és föderális államberendezkedést sürgetnek Romániában - közölte szombaton az Agerpres hírügynökség, a politikus Csíkszeredában elhangzott beszédét idézve.
  • A szavazó diákoknak szabadnapot ígér a kormány

    Szabadnapot adna az egyetemistáknak december 10-ére, hétfőre Victor Ponta miniszterelnök, hogy a diákok hazamehessenek szavazni. Ponta leszögezte, azokról a diákokról lenne szó, akiknek más városban van az állandó lekhelyük, mint ahol tanulmányaikat végzik.
  • Borbély László: a román pártokat erősíti, aki nem megy el szavazni

    "Ha nem vagyunk jelen a parlamentben, kormányban, magyar vidékeink megsínylik. Miért nem tudjuk bebizonyítani, hogy mi, magyarok is képesek vagyunk 80 százalékos részvételi arányt elérni a választásokon?" - tette fel a kérdést csütörtökön, felsőnyárádmenti kampánykörútján Borbély László Maros megyei képviselőjelölt. Az RMDSZ politikai alelnöke Markó Béla szenátorjelölttel Jobbágytelke, Székelyhodos, Mikháza és Nyárádremete községekbe látogatott el, találkozva az önkormányzati vezetőkkel, helybéli magyar lakosokkal.
  • Kassay L. Péter: az EMNP gyergyói elnöke félretájékoztat

    Félretájékoztat az EMNP gyergyószéki elnöke, amikor azt állítja: nem tudott arról, hogy engedélyre lett volna szükségük kampányklip forgatásához a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban – közölte a maszol.ro-val Kassay L. Péter.
  • Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Máltán

    Ma adják át az Európai Filmakadémia (EFA) díjait, amelyre Michael Haneke Szerelem és a Taviani fivérek Cesare deve morire című alkotása is esélyes. Rövidfilm kategóriában pedig akár a Csicska című magyar produkció is nyerhet. A 25. alkalommal megszervezett gálának ezúttal Málta ad otthont.
  • Restitúciós tervezetet nyújt be az RMDSZ

    Méltányos és igazságos visszaszolgáltatási törvényt szeretne az RMDSZ, ezért januárban benyújtja a meglévő jogszabályok módosító javaslatait a parlamentbe. A tervezet elkészítésével Markó Attila és Márton Árpád háromszéki képviselőjelölteket kérték fel – jelentették be egy pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.
  • Kolozsvár: színházi táblaavató, húsz év késéssel

    Húsz év késéssel avatták fel a kolozsvári Farkas utcában, az első magyar kőszínház helyén azt az emléktáblát, amelyet eredetileg a kolozsvári magyar színjátszás 200-ik évfordulója alkalmából, 1992 decemberében szeretett volna köztérre helyezni a színház vezetősége.
  • Kilakoltatják a Háromszék Táncegyüttest

    Bezár a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota, ezért jövő héten kilakoltatják a Háromszék Táncegyüttest. A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának vezetősége felszólította a táncegyüttest és az M Stúdió mozgásszínházat, hogy jövő péntekig hagyja el az épületet.
  • Ponta és Băsescu – válogatott csúsztatások

    Mind a kormányfő, mind a miniszterelnök az idők során elhíresült – finoman szólva – azokról az ígéreteiről, amelyekről már a felajánlás pillanatában tudta, nem lesz belőlük semmi. Mindkét politikus néha saját kijelentéseit is megcáfolja. Victor Ponta és Traian Băsescu csúsztatásaiból válogattunk.
  • Az összes színész fellép a szatmári pénteki bemutatón

    A Kurázsi mama és gyermekei című darabot mutatja be pénteken a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amelynek valamennyi színésze fellép Bertolt Brecht klasszikussá vált művében.
  • Orbán: műbalhé a regisztrációról szóló vita

    A magyar miniszterelnök szerint „nyilvánvalóan lesz” alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek és ez „jól is van így”.
  • Törvényszék: nem diszkriminál a nagybányai "romafal"

    A Bukaresti Törvényszék döntése szerint nem diszkriminált a nagybányai polgármesteri hivatal, amikor másfél méter magas betonfallal kerítette be a romák által lakott tömbházakat.
  • Negyvenezerrel kevesebb magyar él Szerbiában

    Az idei szerbiai népszámlálás adatai szerint 253 899 magyar él az országban, 39 400-zal kevesebb, mint 2002-ben - jelentette pénteken a Magyar Szó című újvidéki napilap a szerb statisztikai hivatal közlése alapján.