Amirõl a ma szól

  • Sérgio Conceicao lesz a Kolozsvári CFR új edzője

    Pászkány Árpád klubtulajdonos vasárnap este megerősítette: hétfőtől Sérgio Conceicao irányítja a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapatát. A 37 esztendős szakember jelenleg a portugál első osztályú Olhanense vezetőedzőjeként dolgozik. A vasutasok szombat esti, Turnu Severinben 3-1-re megnyert Liga 1 mérkőzésén Feri Dican ült a kispadon.
  • Veszélyben az Erasmus oktatási program?

     Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő, aki az erdélyi diákok európai egyetemjárásának több évszázados hagyományát a magyar kisebbségi közösség szellemi örökségének szempontjából is felbecsülhetetlen értéknek tartja, írásban fejtette ki álláspontját a gazdasági helyzet miatt kérdéses jövő elé néző oktatási program sorsáról.
  • Frunda: az EMNP félrevezetően értelmezi a törvényt

    Frunda György, az RMDSZ Maros megyei szenátora szombaton úgy vélekedett: a rivális Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) félrevezető módon értelmezi a választási törvényben szereplő alternatív parlamenti küszöböt.
  • Malina Hedvig és ügyvédje Civil-díjat kapott

    Zák-Malina Hedvig és ügyvédje, Roman Kvasnica kapta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) Civil Társadalom Fejlesztéséért Díját. Az elismerést Révkomáromban adták át az SZMK éves konferenciáján.
  • MPP az EMNP-nek: el a kezekkel az embereinktől!

    A Magyar Polgári Párt (MPP) felszólította az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP), hogy "hagyjon fel tisztségviselői átcsábításával" - olvasható Bíró Zsolt, az MPP elnökének szombati közleményében.
  • Borbély: az RMDSZ-nek erős képviselete lesz

     Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Kolozsváron lezajlott RMDSZ-MPP találkozóval kapcsolatosban kijelentette: „Kolozsváron nem egyeztetésre, hanem egy találkozóra került sor. Az RMDSZ lezárta a jelöléseket, jelöltei indulnak a választásokon, ami nem azt jelenti, hogy nem állunk szóba másokkal, de ez a december 9-ei választásokat követő időszak témája."
  • A hiteles tájékoztatásért díjazták a maszol.ro-t

     Díjazta szerkesztőségünk munkáját – több más sajtóorgánum és civil szervezet mellett – a Pro Kolozs Megye Egyesület. Az Oláh Emese városi tanácsos által vezetett egyesület hagyományt szeretne teremteni abból, hogy a közélet és a média terén tevékenykedő szervezetek munkájára díjjal hívja fel a figyelmet.
  • Capital: az országnak "csak" két eurómilliárdosa maradt

    Ötről kettőre csökkent Románia euró milliárdosainak száma a Capital című gazdasági hetilap pénteken megszellőztetett, de hivatalosan csak hétfőn közölt TOP 300-as listája szerint. Az ország leggazdagabb embere továbbra is az aranybányászatból meggazdagodott, 1,7-1,75 milliárdra „taksált” Frank Timiş ausztráliai-román kettős állampolgár. Ugyancsak átlépi a milliárdos álomhatárt Ioan Niculae, Románia legnagyobb földbirtokosa.
  • Miért büszke egy magyar arra, hogy román?

    Meredek következtetéseket lehet levonni az IRES román nemzeti identitástudatot (is) vizsgáló felméréséből. E szerint a romániai magyarok 77,8 százaléka büszke arra, hogy román, 41,7 százalékának pedig elege van az országból. Vasile Dâncu kutatásvezető a maszol.ro-nak elmagyarázta, miért van ez így.
  • Négy év börtönre ítélték Silvio Berlusconit

    Pénteken Milánóban adócsalás miatt négy év letöltendő börtönbüntetést kapott a volt olasz miniszterelnök, de nem sokkal később a büntetést egy évre mérsékelték egy 2006-os amnesztiatörvényre hivatkozva.
  • Személyvonatok ütköztek Pozsonyban, tizenkilenc sérült

    Összeüközött két személyvonat péntek délután a pozsonyi főpályaudvar közelében, tizenkilencen megsérültek. A Szlovák Vasúttársaság szerint az egyik szerelvény hátulról rohant bele a másikba. A baleset a pozsonyi főállomás és a Pozsony-Szőlőhegy állomás között történt.
  • Tíz éves a máramarosszigeti Leöwey Klára Líceum

    Fennállásának tízedik évfordulóját ünnepelte pénteken a máramarosszigeti Leöwey Klára Líceum. Az ünnepi rendezvényen részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is.
  • Magdó János: egész Kolozsvár egy Kulturális Intézet

    Három hónapja kezdte a diplomáciai szolgálatot a kincses városban, még tanul „kolozsváriul". Ámulattal tölti el új állomáshelyének óriási magyar kulturális kínálata. Hivatásáról azt vallja: könnyűnek tűnhet kívülről, de valójában nagyon megterhelő tud lenni. Magdó Jánost, Magyarország kolozsvári főkonzulját kérdeztük.
  • Tabajdi: ellentmondásos hatású lenne a katalán függetlenség

    A katalán függetlenségi törekvés az Európai Unió egészét érintheti, és hatása ellentmondásos lehet a többi európai kisebbség, különösen a kisebbségi autonómiatörekvések szempontjából - összegezte Tabajdi Csaba pénteken az Európai Parlament (EP) kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának ülésén elhangzottakat.
  • Pokolgép robbant egy szíriai görög ortodox pap temetésén

    Pokolgépes merényletet követtek el pénteken egy elrabolt és meggyilkolt görög ortodox pap temetésén a nyugat-szíriai Katanában. A robbanásban meghalt két civil és a szíriai hadsereg néhány katonája - jelentették vatikáni médiumok.
  • Rejtett kamerával filmezték a korrupt kalauzokat

    Pénteken befejeződött a Román Vasúti Társaság (CFR) és a szállításügyi minisztérium mintegy 80 korrupció gyanújával előállított tisztségviselőjének a kihallgatása.
  • Lecsaptak a hatóságok a korrupt kalauzokra

    Példátlan méretű ügyészségi vizsgálat indult országszerte csütörtökön a Román Vasúti Társaságot (CFR) átszövő korrupció felszámolására. A vádhatóság szerint a potyautasoktól kért csúszópénz nem csak a jegyellenőrt gazdagítja: a kalauz zsebre vágja az összeget, és megosztja a zsákmányt a feletteseivel.
  • Bajnaiék aáírták az Együtt 2014 megállapodást

    Együttműködési megállapodást írtak alá az Együtt 2014 választói mozgalom létrehozói pénteken Budapesten. Az október 23-án meghirdetett együttműködés alapelveit rögzítő dokumentumot Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szignálta.