Amirõl a ma szól

  • Hivatalos: Paulo Sergio a Kolozsvári CFR 1907 új edzője

    Véget ért a Kolozsvári CFR 1907 vezetőedzőjének kiválasztása körüli szappanopera: a vasutas egyesület kedd koradélutánra sajtótájékoztatót hívott össze Paolo Sergio és szakmai stábja bemutatása céljából.
  • Előzetesen regisztrálniuk kell a magyar szavazóknak

    Előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását az Országgyűlés. A hétfőn kormánypárti támogatással - 262 igen szavazattal, 84 ellenében - meghozott döntés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton, az internetes ügyfélkapun, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző 15. napig.
  • Választási kannibalizmus Háromszéken

    Éppen a Mikó-per egyik elítéltjével, Markó Attilával szemben indítja képviselőjelöltnek az EMNP azt a Sánta Imrét, aki a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen szervezett 57 napos tüntetés szervezőjeként került a köztudatba. Az RMDSZ szerint a jelölés elvállalása megkérdőjelezi a lelkész őszinteségét.
  • Vállalhatatlanná vált Oslóban Jeszenszky Géza

    Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövetet levélben kérte fel a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy ne vegyen részt az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumán. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy Jeszenszky romákról szóló tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált- írja az index.hu.
  • Kortárs német darabbal nyit a 4x4 fesztivál

    Kedden, október 30-án nyitja kapuit Kolozsváron a 4x4 Nemzetközi Színházi Fesztivál. Az első előadás a budapesti Honvéd Együttes kisHamlet Műhely Roland Schimmelpfennig: AZ ARAB ÉJSZAKA című produkciója.
  • Változatos tematika a 20. Alter-Native versenyprogramjában

    A 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában szereplő 59 film ezúttal is négy műfaj között oszlik meg: kisjátékfilmeket, animációkat, kísérleti filmeket és dokumentumfilmeket láthat majd a közönség. Amint arról korábban már hírt adtunk, Marosvásárhely legnagyobb filmes rendezvénye november 7-én kezdődik és 11-éig tart.
  • Képek, amik kimásznak a keretből: Napocska-történetek

    Első látásra színes mesevilág, ha jobban megfigyeljük a részleteket, derűvel szemlélt felnőtt-világ jelenik meg Darvay Tünde képein, amelyeket a Kolozsvári Rádió kiállítótermében mutattak be hétfő este.
  • 4X4 – nemzetközi színházfesztivál az Ecsetgyárban

    A Balla & Vajna Projects 2012. október 30 - november 7 között szervezi meg a 4x4 Nemzetközi Színházi Fesztivál második kiadását a kolozsvári Ecsetgyárban. Míg a 2011 februárjában megrendezett első kiadás erdélyi hivatásos és független színházi kisprodukcióknak adott teret a kolozsvári bemutatkozásra, a fesztivál idei kiadása nemzetközi produkciókat mutat be az Ecsetgyári Stúdióban.
  • Leülhetünk Ady Endre mellé Nagyváradon

    Egy szobor, két avatás, több hónapi várakozás, csipetnyi helyi politikai feszültséggel: Nagyvárad belvárosában, az Ady Endre Líceum előtt csütörtök délután felavatták a holnapos költők kávéházi műemlékét. Este a helyi magyarság megszervezi a szobor úgynevezett ünnepélyes birtokbavételét.
  • Birtokba vették Ady Endrééket a nagyváradiak

    A hivatalos, koradélutáni szoboravatásnál többen, mintegy háromszázan jelentek meg csütörtök este fél hétkor a nagyváradi Fő utca Ady líceum előtti szakaszán, ahol az összegyűltek kötetlen formában birtokba vették a négy, váradi kötődésű holnapos költő, Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás bronzalakját.
  • Erdélyi Művészeti Központot hoznak létre Háromszéken

    A háromszéki önkormányzat csütörtöki határozatával megalakult az Erdélyi Művészeti Központ. Mint arról többször is beszámoltunk, ennek az intézménynek a keretében hozzák létre az össz-erdélyi képzőművészeti közgyűjteményt.
  • Bernády Napok Marosvásárhelyen

    Könyvbemutatóval és képzőművészeti kiállítással indította idei rendezvénysorozatát, a Bernády Napokat a Bernády György Közművelődési Alapítvány. Ez már a tizenötödik október, amelynek végén a marosvásárhelyi alapítvány emlékezik és emlékeztet a város egykori polgármesterére.
  • Horváth Gyöngyvér kiállítása nyílt meg Kolozsváron

    A mostani Szabadság, a '89-es változás előtt Igazság, vagyis a kolozsvári magyar nyomtatott napilap egykori grafikai és közéleti szerkesztőjének grafikáiból nyílt kiállítás a Minerva Házban. Horváth Szőke Gyöngyvér tárlatát kollégái, Tibor Szabó Zoltán újságíró és Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője méltatta.
  • Három muzungu beszélgetett Afrikáról Kolozsváron

    Eredeti, és a nagyszámú érdeklődőt látva hiánypótló rendezvényen vehettek részt csütörtök este a kolozsváriak. A Györkös Mányi Albert Emlékházba ezentúl havonta olyan embereket hívnak meg beszélgetésre, akik alaposabban – értsd: nem csak turistaként – megismertek egy másik kultúrát, és ennek a másik kultúrának a szemszögéből is képesek látni, láttatni a mi világunkat.
  • Marosvásárhelyi Trilógia a román-magyar együttélésről

    A román és magyar együttélés kérdéseire keresi a választ a Tamacisza Kulturális Egyesület által "megálmodott" Marosvásárhelyi Trilógia, amelynek első "felvonásaként Madaras Orsolya Borbála című darabját mutatják be.
  • Brassó építészetével ismerkednek Budapesten

     Párhuzamos Városok: Brassó - valós és képzelt terek címmel fotótárlattal, előadásokkal mutatkozik be kedden Budapesten az Építészet Hónapja program keretében Brassó város a Budapesti Román Kulturális Intézetben.
  • Köszöntő konferenciával, tanulmánykötettel

    Születésének 80-ik évfordulóján Szabó Miklóst köszöntötték vasárnap a Petru Maior Egyetemen. A történész-kutatót A külföldi egyetemjárás és Erdély európai kapcsolatai a 12-20-ik században című tudományos konferenciával és a Mentor Könyvkiadónál megjelent A történetíró elhivatottsága című tanulmánykötet bemutatójával ünnepelték.
  • Sandy hurrikán: ostromállapotban Amerika

    Valóságos ostromállapot alakult ki Amerikának a Sandy hurrikán fogadására készülő északkeleti államaiban: a partvidékről százezreket telepítettek ki, a nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni.
  • Kétnyelvű feliratokat helyezett el révkomáromi üzletében a Tesco

    A Fontos vagy! nevű szlovákiai magyar civil szervezet kezdeményezése alapján kétnyelvű, szlovák és magyar feliratokat helyezett el a Tesco a napokban megnyílt révkomáromi üzletében.