Amirõl a ma szól

  • Papok és polgármesterek szerepe a baleset-megelőzésben

    A közlekedési rendőrség papok és polgármesterek segítségével szeretné növelni a gyalogosok közúti szabályzatra vonatkozó ismereteit.
  • Spontán sztrájk tört ki egy suceavai uránbányában

    Mintegy 250 bányász kezdett spontán tiltakozásba hétfőn reggel a Suceava megyei cruceai uránbánya két munkaállomásán.
  • Csehország: megvan a mérgező szesz forrása

    Megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség. Két személy ellen, akik az eddig 25 emberéletet követelő ügy legfőbb gyanúsítottjai, a rendőrség büntetőeljárást indított – közölte Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány.
  • Filmtettfeszt: magyar filmnapok már négy városban

    Idén már négy városban szervezi meg a Filmtett erdélyi filmes portál a Magyar Filmnapokat, közismertebb nevén a Filmtettfeszt-et: Kolozsvárhoz és Nagyváradhoz most Székelyudvarhely és Nagyszeben is csatlakozik.
  • Isten segítségével csökkentené az államadósságot Orbán

    "Ha a Jóisten megengedi, hogy még egy-két évig dolgozzunk Magyarországon, akkor mi is csatlakozni fogunk az alacsony adóssággal rendelkező közép-európaiak családjához" - mondta Orbán Viktor kormányfő Vilniusban tartott előadásában.
  • Dobriţoiu: Bulgáriával versengünk a portugál F-16-osokért

    Románia Bulgáriával verseng Portugália használt F-16-os harci repülőgépeiért, ezért beszerzésükről sürgős döntést kell hoznia - közölte Corneliu Dobriţoiu védelmi miniszter a B1 hírtelevíziónak adott interjújában.
  • Oltchim: Diaconescu nem hajlandó aláírni a szerződést

    Nem írta alá hétfőn az Oltchim privatizációs szerződését a vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő részvénycsomagjára kiírt pénteki versenytárgyalás győztese, Dan Diaconescu. A politikus-üzletember a privatizációs hatóságot időhúzással vádolja.
  • Kétnyelvűen "Harap a kutya" Háromszéken

    Háromszéken ingyenes táblákkal javítanák a kétnyelvűség érvényesülését. Az Erdélyi magyar Ifjak (EMI) Kovászna megyei szervezete a tavalyi sikeres akciója után idén is folytatja a kétnyelvű táblák adományozását.
  • Hétpontos MOGYE-paktum: nem jó, de mégis jó

    Hét pontból álló megállapodást írt alá a MOGYE magyar tagozata az intézmény román vezetőségével pénteken este, amely Szabó Béla tagozatvezető szerint megteremti annak a lehetőségét, hogy a kimozduljanak a jelenlegi patthelyzetből. A megállapodás létrejöttében a szociál-liberális kormány és az RMDSZ is „bábáskodott".
  • Háziorvosok tanácsa: kényszerű ügyelet, akadozó e-recept

    Az elektronikus recept eddigi akadozó használatáról és további sorsáról, a kötelező ügyeletvállalás alkotmányellenességéről és a készülő egészségügyi törvényről beszélgettek a hétvégén a szakemberek a Marosvásárhelyen megtartott háziorvosok 21-ik szakmai tanácskozásán. Az eseményre Vasile Cepoi egészségügyi miniszter is ellátogatott.
  • Koszorúérműtétet hajtanak végre Jenei Imre legendás edzőn

    Négy koszorúérműtétet hajtanak végre vasárnap Jenei Imrén, bukaresti Steaua és a román válogatott legendás edzőjén a kolozsvári szívsebészeten.
  • Borbély László: bicikliutakat Marosvásárhelynek

    Marosvásárhelyen bicikliutakra van szükség, hogy az emberek kerékpáron is közlekedhessenek - mondta Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke szombaton, Marosvásárhelyen, a Mobilitás hete keretében megszervezett Critical Mass rendezvényen.
  • A Szentszéket is tájékoztatta az RMDSZ a Mikó-ügyről

    A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium hányatott sorsáról is tájékoztatta Gianfranco Ravasi bíborost, a Szentszék Kultúra Tanácsának elnökét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) pártelnöki értekezletén vett részt szeptember 21-22-én Rómában.
  • Markó: kisebbségi törvény csak kulturális autonómiával kell

    Meglehetősen cinikus és veszedelmes álláspontnak tartom, hogy miközben az RMDSZ kormányzati szereplőként elment a falig a MOGYE ügyében, és ebbe bele is bukott a kormány,  most valaki a pálya széléről olyasmiket mondjon, hogy nem ennyi, hanem annyi fizetéses helyet kellett volna kérni – jelentette ki Markó Béla szenátor pénteken az Erdélyi Magyar Televízió „Többszemközt” című műsorában.
  • Az RMDSZ az EPP-kongresszus megszervezésére készül

    Az RMDSZ az egyik házigazdája az Európai Néppárt (EPP) soron következő kongresszusának, amelyet október 17-18-án rendeznek meg Bukarestben – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden Bukarestben, a Külügyi Tanács ülésén.
  • Politikai alku: kisebbségi törvény „két részletben”?

    Különalkut kötöttek a nemzeti kisebbségek képviselői a Szociál-Liberális Szövetséggel a kisebbségi törvényről. Eszerint a kormánytöbbség hajlandó támogatni az eredeti tervezet két fejezetét, ha ezt külön törvénybe foglalnák. A kisebbségek győzködik az RMDSZ-t, fogadják el az alkut. Egyelőre sikertelenül.
  • Szili Katalin: ha két indián egymás skalpját követeli…

    A "gyűlöletexport" és a megosztottság-export azért téves, mert a Magyarország határain kívül élő magyarokban azt az benyomást kelti, hogy egyik magyarországi pártnak az egyik, a másik magyarországi pártnak pedig a másik határon túli párt felel meg. De valójában ez nem így van." – mondta Kolozsváron, az evangélikus püspökség Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhelyének meghívottjaként Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, az Autonómia albizottság elnöke.
  • Normalizálódik Victor Ponta és Traian Băsescu viszonya?

    Érezhetően békülékenyebb hangon beszél az államfővel való viszonyáról a miniszterelnök, amióta ismét tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Victor Ponta kedden este elmondta, brüsszeli útja után telefonon értekezett Traian Băsescuval.
  • Smaranda Enache: állítsák vissza a monarchiát

    Visszaállítaná a királyságot Romániában Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, aki úgy véli, hogy a politikai stabilitást és annak megőrzését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását egyedül a monarchia intézménye szavatolhatná.