Amirõl a ma szól

  • Szórványmenedzser-szolgálat indul az RMDSZ főtitkárságán

    Szórványmenedzser-szolgálatot hoznak létre az RMDSZ főtitkárságán – jelentette be szerdán Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes Kolozsváron. A szolgálat célja a megyei és a helyi RMDSZ szervezetekkel együttműködve hiánypótló közösségépítő programok szervezése a szórványban élő magyarok számára
  • Ecaterina Andronescu fogadta a MOGYE magyar tanárait

    Informális találkozón fogadta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának küldöttségét, hogy első kézből tájékozódjék a magyar orvosképzéssel kapcsolatos elégedetlenségről - közölte az MTI-vel Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője.
  • Mit akarnak a nemzeti kisebbségek képviselői?

    „Azt szeretnénk, ha a kisebbségi törvénynek legalább a nemzeti kisebbségek intézményi hátterére vonatkozó részét sikerülne új jogszabályba foglalva elfogadtatni" – jelentette ki a maszol.ro-nak Varujan Pambuccian. A kisebbségek frakcióvezetőjének elképzeléseiért az RMDSZ nem lelkesedik.
  • Visszakerül Vasile Blaga a szenátus élére?

    Nem törődött bele a Demokrata Liberális Párt (PDL) abba, hogy júliusban elvesztette a szenátus házelnöki székét. Az ellenzéki alakulat megtámadta az alkotmánybíróságon a Vasile Blaga leváltásáról szóló szenátusi határozatot.
  • Erdei és Pataki lesznek az RMDSZ szatmári listavezetői

    Rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit az RMDSZ Szatmár megyei szervezete. A kialakult sorrend alapján a Szatmárnémeti Északi részétől Kökényesdig terjedő 5-ös választási körzetben Kereskényi Gábor lesz a jelölt, Erdei pedig Nagykároly és Tasnád környékén, vagyis a 4-es választási körzetben, Pataki Csaba pedig a kettő összességét adó 2-es számú körzetben szerepel majd a választási cédulákon. A kapott szavazatok alapján a két képviselőjelöltnek, Erdei D. Istvánnak és Kereskényi Gábornak, illetve a szenátorjelöltek közül Pataki Csabának van reális esélye mandátumszerzésre, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ugyanis jelenleg is egy szenátora és két képviselője van.határozta meg, ki melyik választási körzetben indulhat majd a parlamenti választásokon.
  • MOGYE: méltányos és törvényes megoldást sürget Victor Ponta

    Törvényes és méltányos megoldást sürgetett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében Victor Ponta miniszterelnök, aki péntek este a Maros megyei prefektusi hivatalban részt vett az intézmény tanárai és Ecaterina Andronescu oktatási miniszter megbeszélésén.
  • Női kézi BL: főtáblán a Fradi, 60 percnyire az U-Jolidon

    Kettős győzelemmel jutott a női kézilabda Bajnokok Ligája 16-os főtáblájára az FTC-Rail Cargo Hungaria: a magyar csapat szombaton a selejtező dabasi visszavágóján 31-22-re nyert a szlovák Michalovce ellen. A kolozsvári U-Jolidon vasárnap vív ki-ki csatát az orosz Rosztovval a főtáblára jutásért, miután szombaton legyőzte a török bajnok Muratpasát.
  • Nevet és alapszabályt változtatott az MKP

    Nevet és alapszabályt módosított szombaton Füleken tartott XII. országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amelyet mostantól Magyar Közösség Pártjának neveznek.
  • A Mikó-ügyről a marosvásárhelyi Félszigeten

    A Mikó-ügy hátteréről és lehetséges következményeiről tudtak meg részleteket a fiatalok azon a beszélgetésen, amelyet szombat délután tartottak a marosvásárhelyi Félszigeten. Kelemen Hunor szövetségi elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Kelemen Attila kérdéseire válaszoltak.
  • Az erdélyi kultúra őrzőit díjazta a magyar állam

    Magyar állami kitüntetéseket osztott ki Áder János köztársasági elnök nevében Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja péntek este a Bethlen Kata Diakóniai Központban. A díjakat hagyományosan azoknak adományozzák, akik évtizedek óta művelik, ápolják, új színekkel töltik meg az erdélyi magyar kultúra kincstárát.
  • Merkel és Hollande a német-francia megbékélést ünneplik

    A II. világháborút követő német-francia megbékélési folyamat egy fontos állomása, Charles de Gaulle francia köztársasági elnök 1962-es ludwigsburgi beszéde ötvenedik évfordulóját ünneplik szombaton a Baden Württemberg tartományi városban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő részvételével.
  • Visszaszolgáltatták Barcsay Tamásnak a gyalui kastélyt

    A Kolozs megyei hatóságok visszaszolgáltatták a gyalui kastélyt Barcsay Tamásnak, az épület kanadában élő örökösének, aki közösségi célokra használná az 1439-ben már álló kastélyt.
  • Visszavonul Kemény Dénes, a magyar pólóválogatott edzője

    Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, nem folytatja munkáját a nemzeti csapatnál. Kemény irányításával a vízilabda-válogatott háromszor nyert olimpiai bajnokságot, az idei, londoni nyári játékokon viszont csak ötödik lett.
  • Telt ház Oliver Stone budapesti mesterkurzusán

    Oliver Stone amerikai filmrendező mesterkurzust tartott a budapesti Puskin moziban pénteken és szombaton. A világhírű alkotó az első napon a népes hallgatóság kérdéseire válaszolva elmondta: amíg nem készül el a forgatókönyv, nem szabad nekiállni a forgatásnak.
  • Vezetőséget cseréltek az ICR budapesti fiókintézményénél

    A Román Kulturális Intézet (ICR) idő előtt lecserélte budapesti fiókintézménye vezetőségét. A magyar fővárosban működő Intézet igazgatójává Gabriela Matei kultúrdiplomatát, az igazgatóhelyettesi tisztségbe pedig Sebesi Karen Attila kolozsvári publicistát, televíziós szakembert nevezték ki.
  • EL: Stuttgartban remizett a Steaua, kiütötték a Vidit

    Öt perc hiányzott a Bukaresti Steauának ahhoz, hogy 55 év után először nyerjen európai kupameccset Németországban. Az Európa Liga csoportkörének első játéknapján a fővárosi katonacsapat úgy ért el 2-2-es döntetlent Stuttgartban, hogy Laurenţiu Reghecampf vezetőedző a csapat több alapemberét is kispadon tartotta. A Videoton kiütéses vereséget szenvedett a Genktől.
  • Washingtoni intő Bukarestnek és Budapestnek

    Mivel az Egyesült Államok és a közép-európai országok szövetsége a közös értékeken alapul, Washington nem ijed meg attól, hogy a demokratikus elvek előmozdítása és megvédelmezése iránti kötelezettségükre emlékeztesse partnereit - jelentette ki csütörtökön egy Washingtonban tartott konferencián Philip Gordon, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki ebben az összefüggésben konkrétan Magyarországra és Romániára tért ki.
  • Petíciót nyújtanak be az EP-hez a szlovákiai jogsérelmek miatt

    Petíciót nyújt be az Európai Parlamenthez (EP) Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, mert Szlovákiában jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket.