Amirõl a ma szól

  • Őszi diákdilemma: bentlakás vagy albérlet?

    Mintegy 12 ezer bentlakáshelyet biztosítanak a kolozsvári állami egyetemek a hallgatóiknak, ám a város felsőoktatási intézményeiben közel 72 ezer hallgató tanul. A többszörös költségek ellenére sokan szívesebben döntenek az albérlet mellett. Melyek az előnyök és a hátrányok? Megnéztük az árakat is.
  • Caragiale-darab a Caragiale-évben Marosvásárhelyen

    Ion Luca Caragiale születésének 160., halálának 100. évfordulója alkalmából a Kincses Elemér rendezte Megtorlás című dráma bemutatójára kerül sor szeptember 22-én, szombaton, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.
  • Előkészítő osztályok: Funeriu visszavágott Pontának

    Daniel Funeriu oktatási ügyekért felelős államelnöki tanácsadó nem hagyta szó nélkül Ponta Victor miniszterelnöknek azt a szerdai kijelentését, miszerint az előkészítő osztályok bevetése „butaság volt és káoszt okozott".
  • Háromszék: kétnyelvű intézménynevekért perelnek

    A háromszéki önkormányzat megvédi a magyar nevű intézményeit, azért küzdenek, hogy a kétnyelvűség szellemében megfogalmazott elnevezéseiket megtarthassák.
  • Határon átnyúló bronzérmet nyert Osváth Richárd

    A londoni paralimpián magyar színekben bronzérmet nyert szatmárnémeti születésű Osváth Richárd tőrözővel közöl terjedelmes interjút a Pro Sport című román sportnapilap.
  • Gyilkos medve: a vadat orvvadászok ingerelték

    Két férfit vettek őrizetbe szerda este Dâmboviţa megyében, az illetők ugyanis azzal a a 63 éves emberrel együtt, aki szerda reggel medvetámadás következtében meghalt, csapdába ejtették az állatot.
  • Prahova völgye: hercehurca egy agresszív medvével

    Szabadon kóborol egy agresszív medve a Prahova völgyében, kilövésére engedélyt is szereztek, de egy alapítvány azt ígérte, hogy átveszi a nagyvadat, a napokban azonban visszalépett.
  • Hamarosan kiapadnak a magánnyugdíjalapok?

    Az 1966-1971-ben született nemzedék nyugdíjára már nem futja majd, ugyanis kifogynak az ehhez szükséges alapok. A jelenlegi állás szerint a későbbiekben nyugdíjba vonuló személyek utolsó fizetésének mintegy 15 százalékát tudják majd járulékként biztosítani – jelentette be Ion Giurescu, a magán-nyugdíjpénztárakat felügyelő bizottság (CSSPP) alelnöke.
  • Szeptember 21: a Magyar Dráma Napja

    Szeptember 21-én ünneplik világszerte a Magyar Dráma Napját. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására. A Magyar Dráma napja annak állít emléket, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.
  • Reding közös európai frontot nyitna a korrupció ellen

    A korrupció elleni közös európai fellépés fontosságát hangsúlyozta Viviane Reding EU-biztos egy bécsi sajtótájékoztatón egy európa tanácsi konferencia margóján. Az Európai Bizottság alelnöke Magyarország és Románia példáján keresztül ecsetelte, „milyen fontos, hogy a jogállamiságra leselkedő kockázatokat időben felismerjük és tenni is tudjunk ellenük".
  • Kínában lecsillapodtak a Japán-ellenes tüntetések

    Tíz újabb kínai kutatóhajó jelent meg a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek közelében csütörtökön, miközben Pekingben a hatóságok a szigetvita miatt kitört Japán-ellenes tüntetések beszüntetésére szólították fel a lakosságot.
  • Állami vállalatok: a beszámított veszteség

    Az állam hatalmas gyáregységei, az „ipari kolosszusoknak" mondott vállalatok felemésztik az ország nyersanyagjainak valamint áramtermelésének, közszállításának jelentős részét – és jóformán semmit sem termelnek, illetve amit legyártanak, az szinte teljességgel veszteséges.
  • Kézilabda Nemzeti Liga : udvarhelyi siker Kolozsváron

    Teljesült a papírforma a férfi kézilabda Nemzeti Liga első fordulójának erdélyi rangadóján, a Székelyudvarhelyi KC 30-26-ra legyőzte Kolozsváron a helyi U-t.
  • BL: a kolozsvári gyorsvonat átszáguldott Bragán

    A Kolozsvári CFR 1907 vezeti a Bajnokok Ligája H csoportját, miután az első játéknapon idegenben 2-0-ra legyőzte a Sporting Bragát. A vasutasok két gólját Rafael Bastos szerezte, de a győzelemben óriási szerepe volt a kapuban brillírozó Felgueirasnak. Folytatás két hét múlva a Fellegváron a Manchester United ellen.
  • Gurul a rádió: Ungvárról Berlinbe, majd Barcelonába

    A Marosvásárhelyi Rádió Gurul a rádió című projektje első díjat nyert az Ungváron megrendezett Szülőföldem szép határa című nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiós fesztiválon.
  • Medvetámadás: újabb halálos áldozat Dâmboviţa megyében

    Szerda reggel egy 63 éves férfit ölt meg a medve a Dâmboviţa megyében Moroieni településen, néhány nappal azután, hogy a környéken hasonló támadásokban egy személy életét vesztette, kettő pedig megsebesült.
  • Medveriadót fújtak Dâmboviţa megyében

    Pánikot keltettek Dâmboviţa megyében a medvék, miután szerdán ismét kioltották egy ember életét. A nagyvadak néhány nap leforgása alatt két embert öltek meg, négyet pedig megsebesítettek. Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter áttelepítené a medvéket azokról a vidékekről, ahol túlságosan elszaparodtak.