Amirõl a ma szól

  • Corlățean: Budapest rosszul bánik a román kisebbséggel

    Titus Corlățean román külügyminiszter szerint Magyarország rosszabbul bánik a román kisebbséggel, mint Románia a magyarral.
  • Victor Ponta kormányfő felkészült a kohabitációra

    Victor Ponta kész kohabitálni Traian Băsescuval, ha a referendumot érvénytelennek nyilvánítják és a felfüggesztett államfő visszatér hivatalába. Ennek azonban feltétele, hogy az elnök nem lépje túl az alkotmányban megszabott jogköreit – nyilatkozta a kormányfő a The Guardiannak adott interjúban.
  • Budapesten „vendégszerepel" Jakubinyi György

    Idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondja a szentbeszédet az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepi szentmisén. A budapesti Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be a szentmisét.
  • Több mint egymillió menekült Szíriában

    A szíriai humanitárius és emberi jogi helyzet drasztikus romlásáról és több mint egymillió menekültről írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanács elnökének kedden küldött levelében, arra kérve a nemzetközi közösséget és a régió országait, hogy tegyenek meg mindent a szíriai erőszak megfékezése érdekében.
  • Nemzetközi figyelemnek örvend az "Igen, tessék!" mozgalom

    Egy éves az „Igen, tessék!", a civil kezdeményezésű mozgalom ez idő alatt jelentős belföldi és nemzetközi népszerűségre tett szert. A program elindítói, köztük Horváth Anna alpolgármester, a Kolozsvári Magyar Napok keretében kedden sajtótájékoztatón értékelték az egy év alatt elért eredményeket.
  • Helyenként 70 km/h-ra emelnék a korlátozást a településeken

    Megemelné a 70 kilométer/ órás sebességkorlátot a Közlekedési Minisztérium az E81, E58, E578, E581 és E70-es európai utak mentén lévő településekben, mivel a DN1-en bevezetett hasonló intézkedés kedvező eredményeket mutatott.
  • A külföldön élőket is beleszámolják a kvórumba

    FRISSÍTVE: Törvényesen küldött hibaigazítást Ştefan Minea alkotmánybíró a kormánynak augusztus 3-án a taláros testület nevében – szívárgott ki az alkotmánybíróság hétfői üléséről. A módosítás lényege, hogy a július 29-i referendum kvórumjába bele kellene számolni a külföldön élő román állampolgárokat is.
  • Életfás gyerekprogramok a III. Kolozsvári Magyar Napokon

    Idén négy és fél napon át (augusztus 16-20) várja családos- és gyerekprogramjaival az érdeklődőket az Életfa alapítvány. A III. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett tevékenységek 10-18 óra között zajlanak. A szervezők az egész család számára tartalmas és szórakoztató programokat kínálnak.
  • Őrlik a búzát a Magyarok Kenyeréhez

    Megkezdődött kedden a búza őrlése a Magyarok Kenyeréhez: a kétnaposra tervezett munkát a Lamepé Kft. végzi az 1918-ban épült szigetvári malmában. A tavaly Pécsen elindított jótékonysági akció keretében idén magyar és határon túli magyarok lakta településekről 25 tonna búza érkezett. A liszt nagy részét idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz szállítják, hogy abból 2300 árvának süssenek kenyeret.
  • Besűrűsödött a Liga 1. élmezőnye

    Besűrűsödött a labdarúgó Liga 1. élmezőnye a  negyedik forduló után, ugyanis az eddigi két 100 százalékos együttes – Pandurii és Steaua – pontokat hullajtott el. A forduló nagy nyertese a bukaresti Dinamo lehet, amennyiben Barcelona látogatása miatt elhalasztott mérkőzését megnyeri.
  • Nagyboldogasszony ünnepe hivatalos szabadnap

    Augusztus 15-e Nagyboldogasszony ünnepe hivatalos szabadnap a munkatörvénykönyv szerint. A munkaszüneti napon országszerte 11 500 rendőr gondoskodik a különböző rendezvényeken a közbiztonságról.
  • Székely Mikó Kollégium: történelem és per

    A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tulajdonjogi perében hozott igazságtalan bírói ítélet rendkívül súlyos precedenst teremt: utat nyit a magyarellenes vagy kevésbé magyarbarát polgármestereknek arra, hogy ugyanilyen módon visszaállamosítsanak bármilyen más egyházi ingatlant is.
  • Románia most vizsgázik Washington előtt

    Az Európai Bizottság (EB) által tizenegy pontban összefoglalt elvárások teljesítésére kért ígéretet Philip Gordon amerikai külügyminiszter-helyettes Victor Ponta román kormányfőtől. Az amerikai diplomata bukaresti látogatása alkalmával elmondta, segíteni akar abban, hogy Románia ne bukja el a vizsgáját. 
  • Iráni földrengés: kétszáz halott és ezernél több sebesült

    Legalább 220 ember halt meg, és több mint 1500 megsérült az Irán északnyugati részén szombaton bekövetkezett két földrengésben. Sok sérültnek válságos az állapota, illetve sokan vannak még a romok alatt.
  • Kétnyelvű útjelző táblákat helyeztek ki Burgenlandban

    Kétnyelvű közúti útjelző táblákat helyeztek ki a burgenlandi magyar, illetve horvát népcsoport lakta kétnyelvű településeken a módosított kisebbségi törvény alapján - jelentette hétfőn az osztrák közszolgálati rádió (ORF) a honlapján.
  • Román belpolitika: a képtelenség képei

    Két héttel a Traian Băsescu államfő sorsáról határozó népszavazás után még mindig nem tudni, mi lesz a sorsa a felfüggesztett, illetve a helyét ideiglenesen átvevő államfőnek, Crin Antonescunak, mivel az alkotmánybíróság még mindig nem döntötte el: érvényesnek tekinthető-e avagy sem a referendum. A habozó, ingadozó, egymással is vitatkozó talárosoktól eltérően azonban a politikusok – kormánypártiak, ellenzékiek – korántsem tétlenkedtek.
  • Franciaországnak is meg kell húzni a nadrágszíjat?

    Franciaország kénytelen szigorú megszorításokat végrehajtani, hogy a költségvetést kézben tarthassa és a gazdaság egyensúlya helyreálljon, ez azonban rövid időn belül sztrájkokat, tüntetéseket okozhat - állapította meg Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) tudományos főmunkatársa elemzésében, amelyet az MKI honlapján tettek közzé.
  • Washington aggódik, Antonescu tisztázna, Băsescu visszatérne

    Aggasztják Washingtont a romániai politikai feljemények – mondta el Philip Gordon amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn Bukarestben Crin Antonescu ideiglenes államfőnek, ugyanis – mint fogalmazott – az Egyesült Államok barátként és partnerként tekint Romániára.