Amirõl a ma szól

  • Hogyan (nép)szavazunk vasárnap?

    A választói névjegyzék szerint 18.292.514 román állampolgár élhet szavazati jogával a fefüggesztett államfő további sorsáról – maradásáról vagy menesztéséről – döntő vasárnapi népszavazáson. A szavazólap ezúttal egyetlen kérdést tartalmaz: egyetért-e Románia elnöke, Traian Băsescu lemondatásával?
  • Csárdásrekordot döntöttek Gyegyószentmiklóson

    Rekordot döntöttek szombaton a gyergyószentmiklósiak az egy időben, együtt csárdást táncoló személyek számát illetően. A csárdást Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is együtt táncolta gyergyószentmiklósiakkal. A csárdás legfiatalabb résztvevője három hónapos volt, a legidősebb 84 éves.
  • Sepsiszentgyörgy, a „bűzös város"

    A kánikulában szélfúvás idején bűz terjeng Sepsiszentgyörgy utcáin. A kellemetlen szagnak három oka lehet annak függvényében, hogy honnan fúj a szél. A város illyefalvi kijáratánál lévő szeméttelep és a tyúkfarm, vagy pedig a településen áthaladó szennyvízcsatorna rendszer okozhatja az orrfacsaró szagot.
  • Hatalmukat féltik a MOGYE román vezetői

    Üresen maradt Leonard Azamfirei MOGYE-rektor és Cătălin Moise Dogar, a Marosvásárhelyi Egyetemisták Ligája elnökének fenntartott két szék a meghívottak asztalánál a „Merre tovább MOGYE?” című, tusványosi beszélgetésen. Brassai Attila BKB-elnök szerint a román vezetők hatalmi pozíciójukat féltik.
  • CFR: félresikerült a pénteki BL-főpróba

    Rosszul sikerült a kolozsvári CFR 1907 BL-főpróbája, ugyanis a labdarúgó Liga 1 második fordulójának első, pénteki játéknapján csak 2-2-es döntetlent tudott kiharcolni a Ceahlăul Piatra Neamţ vendégeként.
  • Tankok vonulnak a felkelők ellen Aleppóba

    A szíriai hadsereg földi és légi támadást indított a felkelők ellen az ország legnagyobb városában, Aleppóban. A felkelők közölték, hogy visszavertek egy támadást, és több tankot megsemmisítettek, azonban ezt független források nem erősítették meg.
  • Pánikban a román gazdák az aszály miatt

    A gabonaexport azonnali leállítására szólította fel pénteken az agrártárcát a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR). A gazdák szerint a szárazság miatt az idei kukoricatermés 80 százaléka tönkrement – írja a Mediafax.
  • Segítik a tanulni vágyó roma középiskolásokat

    Maros megyében 225 külön a roma nemzetiségű diákoknak fenntartott hely várja a nyolc osztályt végzett, továbbtanulni akaró fiatalokat. A megye több középiskolájába eddig 108 roma diák élt az iratkozási lehetőséggel. A népszámlálási adatok szerint az országban a legtöbb roma Maros megyében él.
  • Crin Antonescu üzenete: menjetek el szavazni

    Szavazásra buzdította a szombati kampánycsend előtti utolsó sajtónyilatkozatában péntek este Crin Antonescu ideiglenes államfő Románia polgárait. „Csak a referendumon való részvétel szavatolhatja, hogy a politikusok engedelmeskednek a nép akaratának" – jelentette ki.
  • A magyar film helyzete rossz, de nem tragikus

    A magyar film helyzete rossz, de nem tragikus – körülbelül így lehetne, a viccet parafrazálva, összefoglalni a péntek délutáni, tusványosi beszélgetés konklúzióit. A MISZSZ sátorban kissé zajos körülmények között folyó eszmecsere (a sokadik sörüknél tartó alig-húszévesek népes tábora ugyanis vígan kártyázott, hangosan röhögve az asztaloknál, fittyet hányva arra, hogy egy előadás helyszínén tartózkodnak) házigazdája Lakatos Róbert filmrendező volt, meghívottai két erdélyi kollégája, bajtársa: Felméri Cecília és Bálint Arthur rendezők, valamint Terján Nóra, a magyarországi Mandiner.film szaklap szerkesztője.
  • Erzsébet-táborok nyílnak Székelyföldön is

    A Kárpát-medencében élő magyar nemzetiségű, elsősorban nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek táboroztatását tűzte ki céljául az Erzsébet a Kárpát-medencei gyerekekért Alapítvány, amelyet 1,3 millió euróból hoznak létre. Első lépésként táborhelyeket vásárolnának, többek közt Székelyföldön is.
  • Obama: megvédjük Izraelt

    Barack Obama amerikai elnök pénteken aláírta az amerikai-izraeli biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló törvényt.
  • Abszurd ötlet volna az előkészítő?

    Az előkészítő osztályok ősztől való bevezetése egy erőltetett, abszurd ötlet, amelyhez nincs megfelelő finanszírozás. Az I-XII osztályos iskolákban egy helyen lesznek az öt éves kisgyerekek és a 18 éves fiatalok. Az első iskolai félév után helyzetfelmérést kell készíteni – jelentette be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.
  • Tömegmészárlás várható Aleppóban

    A szíriai hadsereg megindította a támadást az északi Aleppo lázadók által ellenőrzött részei ellen. A várost harci helikopterekről lövik, az USA tömegmészárlástól tart.
  • Továbbjutott a Videoton, kiesett a Honvéd

    Idegenben szerzett góljának köszönhetően jutott tovább a Videoton FC az Európa Liga második selejtezőköréből. A másik magyar csapat, a budapesti Honvéd nem tudta feltartóztatni az Anzsi Mahacskala milliomosait. A következő körben pályára lép a bukaresti Steaua és Rapid is.
  • Jövőre megnyílhat a sepsziszentgyörgyi élményfürdő

    Élményfürdővé alakítják a sepsiszentgyörgyi strandot, de arra már egyre kevesebb az esély, hogy még idén nyáron meg lehessen itt mártózni. A szabadidős létesítmény átépítését eredetileg június közepére ígérte a kivitelező, majd július 25-re tolták ki az átadás határidejét, most pedig augusztus 10-re ígérik a munkálatok befejezését.
  • Egyetemi felvételi: a 9-es sem elég?

    Meglepetést okoztak az egyetemi felvételi eredményei, a fővárosban a nevesebb intézményekben voltak olyanok, akik 9-es átlaggal sem jutottak be az általuk megpályázott helyre. A gyenge érettségi eredmények ellenére, voltak olyan szakok, ahol minden százalék számított a helyekért folytatott versenyben.