Amirõl a ma szól

  • Megszólalt a magyar sajtónak az állásából kitett „magyarbarát” kutató

    „A főnököm bosszújának az áldozata vagyok. Nemcsak kirúgott, de azt terjeszti rólam, hogy eladtam magam a magyaroknak” – nyilatkozta az Erdélyi Riportnak a Román Tudományos Akadémia égisze alatt működő Etnikai Kérdések Európai Tanulmányi Központjának (CESPE) volt munkatársa, akit kitettek állásából, miután bepanaszolta az intézményt az Országos Diszkrimációellenes Tanácsnál (CNCD).

  • A román Vörös kesztyűt Budapestnek is megmutatják

    Radu Gabrea Vörös kesztyű című filmjét vetítik a Budapesti Román Kulturális Intézetben a Kortárs román filmek nyári sorozatában szerdán este. A neves román rendező 2011-ben készítette el a drámát, amelynek alapja Eginald Schlattner evangélikus lelkész azonos című regénye. A történet az 1959-ben, Brassóban zajló politikai perről szól, amely iskolapéldája volt az ötvenes évek Romániájában zajló kirakatpereknek.

  • Akkreditálták az első magyar mesterképző szakot a MOGYE-n

    A Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) döntése értelmében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) ősztől elindulhat az első magyar tannyelvű mesterképző szak.

  • A marosvásárhelyi Sapientia pályázatot hirdet bentlakás kivitelezésére (X)

    A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara pályázatot hirdet 240 férőhelyes bentlakás kivitelezésére.

  • A románok háromszor olcsóbban mobiloznak a magyaroknál

    Közel háromszor alacsonyabb tarifával vehetők igénybe a romániai mobilhálózatok szolgáltatásai a magyarországiakénál - derül ki abból a felmérésből, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. Mindkét országban az uniós átlag alatt (9 eurócent/perc) lehet mobilon telefonálni.

     

  • Két kiló hal miatt indít eljárást a rendőrség

    Mivel az utóbbi időben több bejelentést is kaptak orvhalászok tevékenységéről a Feketeügy mentén, a rendőrséggel közösen razziázott vasárnap  Kovászna megyében a Vad Természet halász-vadász egylet - írta kedden a Székely Hírmondó. Négy tolvajt kaptak el.

  • Mérsékelték Hodorkovszkij és Lebegyev börtönbüntetését

    Az orosz legfelsőbb bíróság kedden két hónappal - tíz év, tíz hónapra - enyhítette az egykori olajmágnás Mihail Hodorkovszkijnak és a MENATEP vállalat vezetőjének, Platon Lebegyevnek a börtönbüntetését.

     

  • Tizennyolcadjára találkoznak a külhoni magyar fiatalok

    Idén 18. alkalommal rendezik meg a külhoni magyar fiatalok találkozóját: augusztus 15-22. között mintegy 350-en kaphatnak ízelítőt a magyar kultúrából és mutatkozhatnak be művészetükkel az anyaországi közönségnek.

     

  • Azonnal hagyd el Jement, ha amerikai állampolgár vagy!

    A folyamatos terrorveszély miatt azt tanácsolja az Egyesült Államok a Jemenben lévő állampolgárainak, hogy azonnal hagyják el az országot, adta hírül a Reuters.

  • Sok a jó tanár Háromszéken, kevés az állás

    A meghirdetett tanügyi állásokat megpályázó háromszéki pedagógusok 84,61 százaléka kapott 5-ös  feletti, azaz átmenő osztályzatot a július 30-i vizsgán. Ez 1,3 százalékkal a tavalyi teljesítmény felett van, írja a Székelyhon.

  • Önkéntesek és hajléktalanok takarítják ki a Szamost

    Augusztus 2. és 10. között a hajléktalanokat támogató szatmárnémeti Stea Egyesület újabb takarítási akcióval járul hozzá a megyeközpont tisztán tartásához, írja a Szatmári Friss Újság. Az önkéntesek a szatmárnémeti strand közelében felgyűlt szemetet szedik össze.

  • A Fradinál tartja edzésben magát a CFR-től elbocsátott Vass Ádám

    Egyelőre átmeneti jelleggel és szívességi alapon a Ferencváros első keretével készül Vass Ádám. Amint korábban írtuk, a magyar labdarúgó szerződést bontott a Kolozsvári CFR-rel, menedzsere pedig jelenleg új – valószínűleg olasz - csapatot keres neki.

  • Júniusban 5 lejjel csökkent a nettó átlagbér

    Öt lejjel, 1606 lejre csökkent az nettó átlagbér júniusban. A bruttó átlagbér 2219 lej volt, 0,3 százalékkal kevesebb, mint májusban – közölte az Országos Statisztikai Hivatal kedden. A legjobban a kőolajkitermelésben és a gázkitermelésben dolgozók keresnek, átlagban nettó 4049 lejt, a leggyengébben pedig a szálloda- és vendéglátóipari alkalmazottak, akik átlagban 880 lejt vihetnek havonta haza.

  • Ésszerű gazdálkodás miatt nem zárta hiánnyal 2012-t Háromszék

    Háromszék azon kevés romániai megye közé tartozik, amely a tavalyi évet nem zárta hiánnyal, mutat rá a Ziarul Financiar. A gazdasági lap elemzése szerint az elmúlt esztendőt a hazai megyék és települések többsége költségvetési hiánnyal zárta. 2012 volt az első év, amikor az önkormányzatok kiadásai meghaladták a bevételeiket.

  • Izrael elvesztette bizalmát az Egyesült Államokban

    Izrael egyre kevésbé bízik abban, hogy az Egyesült Államok - állításához híven - szükség esetén akár katonai támadással is megakadályozná az iráni atomfegyver kifejlesztését - jelentette kedden az izraeli közszolgálati rádió egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

     

  • A hónap végéig tart az Aradi Nyári Színház

    Augusztus végén zárul az Aradi Nyári Színház első színházi évada. Az augusztus 7-én, 14-én, 21-én tartandó zenés előadások után 28-án lesz az évadzáró műsor.

  • Rendkívül jó gabonatermésre számítanak

    A 2011-es évhez hasonló, rendkívül jó gabonatermésre számítanak idén a Maros megyei gazdák - közölte kedden a marosvásárhelyi rádió, a megyei mezőgazdasági igazgatóság jelentésére hivatkozva.

  • Tényleges életfogytiglant kapott a romagyilkosságok három elkövetője

    Tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

  • Elfoglaltak egy repülőteret a török határnál a szíriai felkelők

    A szíriai felkelők elfoglaltak egy katonai repülőteret kedden a török határ közelében, ezzel még inkább ellenőrzésük alá tudják vonni az Aleppó városba vezető kulcsfontosságú szállítási útvonalakat.