Kelemen Hunor a MIÉRT Akadémián: a fiatalok minőségi oktatást akarnak


-A A+

Tanügyi kérdésekről is kérdezték #RESPEKT mindenkinek! című plenáris előadása után Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét a Püspökfürdőn (ma Május 1. Fürdő) megtartott 18. MIÉRT Akadémián.

Kelemen Hunor elmondta, az elmúlt napokban csak rosszat hallott az iskolai rendszerről, bármerre járt. Felidézte: az elmúlt 30 évben 28 tanügyminiszterre volt Romániának, és körülbelül 56 iskolai reformkísérlet zajlott. Találkozott olyan magyar fiatalokkal is, akik szerint a magyar ügy már senkit nem érdekel, hiszen bölcsődétől az egyetemig magyarul tanulhatnak. 

Az RMDSZ megteremtette a törvényi és intézményi kereteket az anyanyelvű oktatáshoz, bár vannak visszalépések, de 2019-ben olyan problémákkal találkozott, hogy sok esetben 7-re járnak a diákok iskolába, és a pedagógusnak többet kell adminisztrációval foglalkozniuk, mint tanítaniuk, tette hozzá. Egyes tanulmányok szerint a mai 15-20 éveseké az a generáció, amely előreláthatóan 16-17 munkahelyet próbál ki, s szembesülnie kell azzal, hogy a negyedik ipari forradalom miatt a következő 20 évben a mostani munkahelyek több mint felét felszámolják, mondta.

A mai huszonévesek nem dőlnek be a manipulációnak

Kelemen Hunor szerint a bizalom mint társadalmi tőke ma hiányzik, enélkül pedig egyetlen közösséget sem lehet sikeressé tenni, a legnagyobb kihívás pedig az, hogy a tiszteletet vissza lehessen állítani például az államtól polgárai felé. A románokkal való párbeszédbe is be kell vezetni a tiszteletet, hogy próbáljunk megszabadulni az előítéletektől, magyarázta. Úgy véli, a románok szerint nincs kisebbségi probléma, mert azt tanulták, hogy Románia modellértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét, és emiatt lepődnek meg például a MOGYE vagy az anyanyelvhasználatból született bírságok hallatán. 

„Harminc év után próbáljuk az előítéleteket lebontani, a tiszteletet, a bizalmat megteremteni” – mondta az RMDSZ elnöke, aki hozzátette: Sepsiszentgyörgyön találkozott román fiatalokkal is, és úgy látja, a mai huszonévesek nyitottabbak, nem dőlnek be a manipulációknak és könnyebben átgondolnak egy-egy előítéletet. 

Ami Klaus Johannis államfő hétfői kolozsvári kijelentését illeti, már eleve probléma, hogy melyik egyetem száz évét ünnepelték, azonban nem ért egyet abban az államfővel, hogy elvárásokat kell megfogalmazni a fiatalok felé, mondta Kelemen Hunor, aki szerint meg kell érteni a fiatalok problémáit, és hagyni kell őket, hogy szabadon véleményt formáljanak. A romániai magyar közösség 1989-ben a megsemmisülés határán állt, innen épült fel az a közösség, amelynek a fiataljai minőségi oktatást akarnak, mondta az RMDSZ elnöke, aki hozzátette, ismerik a problémákat is, és nem engedték el például a MOGYE ügyét.

Nem ellenzi a szavazási korhatár csökkentését

Előadása után Kelemen Hunor a fiatalok kérdéseire is válaszolt, többek között a román nyelv oktatásáról szóló kérdésre elmondta, hogy már vannak lépések – például készültek tankönyvek –, de az eredményekre még várni kell, hiszen nem minden szinten vezették még be azokat. Ugyanakkor nem ellenzi a szavazási korhatár csökkentését, de „ehhez forradalmasítani kell az oktatási rendszert ahhoz, hogy legyen lehetőség a fiatalokat úgy felkészíteni, hogy minél nagyobb mértékben megkímélhessék magukat attól a hihetetlenül nagy manipulációtól, amivel nap mint nap a különböző technológiákon és csatornákon keresztül szembesülnek”. A szövetségi elnök azt is elmondta, hogy helyre kell állítani a szakképzést, és bár nem könnyű feladat, de tudatosítani kell, hogy szakmát tanulni sem jelent kevesebbet, mint egyetemet végezni. 

A bizalmatlansági indítvány kapcsán az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, javasolta az ellenzéki kollégáinak, hogy „a bizalmatlansági indítványt követően álljon fel egy olyan kormány, amelynek a következő egy évben, a 2020 végi parlamenti választásokig kizárólag az lesz a feladata, hogy tisztességesen adminisztrálja az országot, tisztességesen megszervezze a választásokat, és hogy ne engedje azt, hogy a közadósság, a költségvetési deficit elszálljon. Egy olyan kormányra van most szükség, amely nem fog bele semmiféle reformba.”

(Címlapfotó forrása: Kelemen Hunor hivatalos Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X