Vasárnap estig zajlik az államfőválasztás első fordulója (percről percre)


-A A+

Vasárnap reggel 7-től 21 óráig zajlik az elnökválasztás első fordulója Romániában. A tét voltaképpen az, hogy a további 13 jelölt közül melyik jut be az ötéves mandátuma végéhez ért Klaus Johannisszal együtt a két hét múlva tartandó második fordulóba. A külföldön élő román állampolgárok már péntek óta szavaznak, a levélszavazatokkal együtt a romániai urnanyitásig közel 300 ezren éltek ezzel a jogukkal. Este 9-kor három közvélemény-kutató intézet exit poll adatait ismertetik. Hasznos tudnivalókat a szavazásról itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissül.

12:36

Újabb 10 koronavírussal fertőzött személy elhalálozását jelentették a román hatóságok, a virus áldozatainak száma így csütörtök délre 1046-ra emelkedett.  

18:20

Kórházba szállították Covid-19 típusú koronavírus-fertőzéssel Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét. Ezt maga Peszkov közölte kedden orosz hírügynökségekkel. A szóvivő a TASZSZ-nak azt mondta, hogy több mint egy hónappal ezelőtt találkozott személyesen Vlagyimir Putyin elnökkel. A SARS-CoV-2 koronavírust az orosz államvezetés tagjai közül eddig Mihail Misusztyin miniszterelnök, valamint Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki. Misusztyint kórházban, Ljubimovát pedig otthonában kezelik. Jakusevet már gyógyultnak nyilvánították. Április 29-én felröppent olyan hír is, amely szerint az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője, Szergej Kirijenko is megfertőződött, de későbbi híradások szerint nála a megismételt teszt negatív eredményt mutatott. (MTI)

20:54
Öt perccel a vége előtt

Öt perccel a vége előtt 47,64 százalékos a részvételi arány, ez 8 679 517 szavazót jelent.

20:44
Tévések hada az RMDSZ eredményváróján

Urnazárás előtt néhány perccel megtelt tévésekkel, újságírókkal az RMDSZ eredményvárójának kolozsvári helyszíne. Hamarosan érkezik Kelemen Hunor államfőjelölt is, aki majd az exit poll adatokat fogja kommentálni a sajtónak.

20:04

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 19 órakor is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) 19 órás jelentése alapján az országos részvétel 45,1 százalékos volt, alacsonyabb, mint az a 2014-es elnökválasztás első fordulójában (48,9) százalék, de magasabb, mint az idei EP-választásokon (44,5 százalék). Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 41,6 százalékos volt ebben az órában. Ez 7,7 százalékos lemaradást jelent az országos átlaghoz képest – ismertette az adatok Hegedüs Csilla.

20:02

Egy Târgu Jiu-i szavazókörben az asztalnál alvó urnabiztost fényképezett le egy választópolgár vasárnap, és a fotót megosztotta a közösségi oldalán is azzal a megjegyzéssel, hogy végig aludt, amíg ő a helyiségben volt. (Digi24)

20:23

A BEC szerint 20 órakor 46,84 százalékos a részvételi arány. Este 8 óráig összesen 8 534 072 választópolgár ment el szavazni, városon 4 955 301, vidéken 3 578 771 személy voksolt. Magas részvételi arányt jegyeztek Ilfov (61,50 százalék), Kolozs (57,80 százalék), Szeben (52,81 százalék), Brassó (52,78 százalék) és Giurgiu (51,17 százalék) megyében, a legkevesebben Vaslui (35,09 százalék), Kovászna (36,39 százalék), Szatmár (37,08 százalék), Máramaros (40,00 százalék) és Ialomiţa (41,14 százalék) megyében járultak az urnákhoz. (Agerpres)

19:22

Meghaladta a 45 százalékot a részvételi arány az elnökválasztáson: vasárnap 19 órakor a választópolgárok 45,08 százaléka voksolt, ami 8 212 964 személyt jelent. Öt évvel ezelőtt ugyanebben az órában magasabb volt a választói kedv, akkor a névjegyzékben szereplők 48,89 százaléka járult az urnák elé este hét óráig. (Hotnews)

18:22

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Beszterce-Naszód megyei szervezete bepanaszolta a megyei választási bizottságnál Cristina Iurişniţi parlamenti képviselőt, a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) poltitikusát, amiért a szavazólappal a kezében készített fotót, amit a Facebook-oldalán is posztolt.

 

Cristina Iurişniţi utóbb azt nyilatkozta, hogy bocsánatot kér, ha vétett a szabályok ellen, és vállalja a felelősséget.  (Hotnews)

18:16
Túl mély dekoltázsa miatt panaszoltak be egy kolozsvári urnabiztost

Egy kolozsvári szavazókör egyik urnabiztosát azért panaszolta be a Megyei Választási Bizottságnál telefonon egy hölgy, mert szerinte túl kihívóan öltözködött. Másutt zenehallgatással ütötték volna agyon az időt a számlálóbiztosok.

A túl mély dekoltázsra vonatkozó bejelentés nem bizonyosodott be – közölte a Megyei Választási Bizottság, de nem közölték, hogy miért volt alaptalan a vád: egyáltalán nem volt kihívó a viselet, vagy lehetett volna mélyebb a dekoltázs...

Szintén egy kolozsvári szavazókörből panaszolta be az egyik párt képviselője a többi urnabiztost, akik szerinte zenét hallgattak a szavazóhelyiségben, ami őt zavarta. A zenét leállíttatták – közölte a Megyei Választási Bizottság. (Hotnews)

18:06
Este hat órai részvételi adatok

A BEC honlapján frissülő adatok szerint 18 órakor 42,60 százalékos volt a választási részvételi arány, ez 7 761 655 szavazópolgárt jelent.

18:03

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) tájékoztatása szerint 14 807 fogvatartott adta le voksát vasárnap az államfőválasztás első fordulójában. (Agerpres)

17:47

A BEC közleménye szerint vasárnap 17 óráig összesen 550 551 polgár szavazott a határokon túl kialakított 835 szavazókörzetben, illetve levélben. Keletről nyugat felé haladva sorban nyílnak meg a szavazókörzetek, és kezdődik a voksolás harmadik napja az Amerikai Egyesült Államokban is – tájékoztat a washingtoni román nagykövetség. A külföldi választási folyamat hétfőn, romániai idő szerint reggel 7 óráig tart, amikor bezárnak az USA és Kanada nyugati partján lévő nagyvárosok szavazókörzetei. (Agerpres)

17:45

Az Adevărul által megszerzett friss exit poll adatok szerint szoros a verseny két jelölt között a második helyért az elnökválasztás vasárnapi fordulójában. A napilap az IRES 15 órás adatait közölte. Ezek szerint a PSD jelöltje, Viorica Dăncilă volt kormányfő 4 százalékponttal megelőzi az USR-PLUS által támogatott Dan Barnát, de felmérés nem jeleníti meg a külföldi szavazás eredményét.

17:38
Meghaladta a 40 százalékot a részvételi arány

15 óra 40 perckor 40,81 százalékos országszerte a részvételi arány, ez 7 436 064 szavazót jelent. (BEC)












Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X