Oltean Csongor: be kell indítani a romániai CSOK-programot is


-A A+

Kampánytapasztalatairól, hosszabb és rövidebb távú terveiről, valamint a december 6-ai parlamenti választás tétjéről beszélt csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági értekezlet (MIÉRT) elnöke, Bihar megyei képviselőjelölt.

Vidéki kampánykörútjai során a visszajelzések alapján elmondható, általánossá vált a kilátástalanság, jelentette ki Oltean Csongor MIÉRT-elnök, aki szerint elsősorban a kormány nem kiszámítható intézkedései vezettek oda, hogy megingott a fiatalok bizalma az ország vezetőségében.

„Dühöt és idegességet váltanak ki a fiatalokból is” a kormány egymásnak ellentmondó intézkedései, bizonytalan a gazdasági helyzet, munkahelyek szűnnek meg és a fiatalság nehezen tud hosszú távon tervezni, fogalmazott az erdélyi magyar ifjúság parlamenti képviselőjelöltje. Vannak azonban pozitív példák is, olyan fiatalok, akik külföldről hazatértek és itthon akarnak jövőt tervezni, de a jelenlegi gazdasági helyzet őket is negatívan érinti. A bürokrácia miatt továbbá nehézkes az online ügyintézés, és bár a kormánynak volt fél éve, hogy helyrehozza a hibákat, az internetes ügyintézés továbbra is gyermekcipőben jár.

Oltean Csongor a hosszú távú tervei ismertetésekor elmondta, a programját az erdélyi magyar fiatalokkal közösen állította össze, az őket érintő legfőbb problémákat és az ezekről szóló megoldási javaslatokat tartalmazza.

„Nem egy irodában írtam meg, őket kérdeztem és az ő javaslataik alapján állítottam össze a programomat. A cél az, hogy Erdélyben megérje magyar fiatalként is családot alapítani, jövőt tervezni, ehhez viszont megfelelő törvénykezés szükséges, hogy hosszú távon legyen jó diáknak, fiatal felnőttnek lenni Romániában. Kiszámítható jövő kell, ne csak a szívük, az eszük is idehúzzon” – fogalmazott a MIÉRT elnöke, aki tudatta, hosszú távú fejlesztési terveit tíz pontban foglalta össze.

Feltétlenül szükség van az oktatási rendszer továbbfejlesztésére, és ki kell dolgozni az online oktatási forma keretrendszerét, amely biztosítja egy olyan rendszer működését, amely a diákok és a tanárok számára egyaránt kedvező. Továbbá maradéktalanul biztosítani kell az online oktatáshoz szükséges eszközöket minden gyermeknek, „hiszen a kormány is belátta azt, hogy Romániában minden harmadik gyermek nem tud részt venni az online oktatásban amiatt, hogy nem rendelkezik vagy internettel, vagy megfelelő eszközzel, vagy nincs még villany sem a településen”.

Ugyanakkor elérhetővé kell tenni a non-formális, például „step by step” oktatási módszereket, mondta Oltean Csongor. A MIÉRT elnöke javasolja, hogy a középiskolások kaphassanak kedvezményes járművezetői engedélyt, ha még az érettségi előtt elkezdik és befejezik az autósiskolát, ezzel nagymértékben segíthetnék a diákokat és azok szüleit, akiknek anyagi lehetőségeik nem engedik meg ezt a beruházást. Magyarországon ez egy jól működő példa, innen jött az ötlet.

A környezettudatos életmódra, a tudatos vásárlásra és a környezetvédelemre nevelés szintén a MIÉRT elnökének hosszú távú képviselői programjának a része. Oltean Csongor szerint az országnak segítenie kell a külföldről hazatérő és itthon elhelyezkedni próbáló fiatalokat, például kapjanak adókedvezményt azok a fiatalok, akik külföldön végezték tanulmányaikat és/vagy hivatalos formában legalább egy évet dolgoztak odakint, és haza kívánnak települni.

A Bihar megyei képviselőjelölt javasolja, hogy az RMDSZ bővítse családtámogatási programját, „valósítsuk meg a romániai CSOK-programot (Családi és Otthonteremtési Kedvezmény – szerk. megj.), kapjanak támogatást azok a fiatal családok, amelyek gyermeket vállalnak és lakást akarnak vásárolni vagy építeni. A támogatás összege pedig növekedjen egyenesen arányosan a vállalt gyermekek számával” – fogalmazott az erdélyi magyar ifjúság képviselőjelöltje.

Ugyanakkor javasolja, hogy kapjanak adókedvezményt a gyermeket vállaló fiatal szülők, az adókedvezmény mértéke pedig szintén a vállalt gyermekek számával arányosan növekedjen. Mindemellett segíteni kell a magyar gazdákat az ország minden részén, fejleszteni kell a gazdahálózatokat, különösen Bihar megyében, mert „tapasztalataim szerint Erdély más részein, ahol a fiatal gazdák felismerték, hogy szövetkezetekben sokkal eredményesebben tudnak együtt dolgozni”.

A rövid távú cselekvési tervként az RMDSZ gazdaságélénkítő programjában megfogalmazott és a fiatalokról szóló kezdeményezéseket ismertette. „Kéjük, hogy helyi szintű döntési lehetőségünk legyen az iskolák és az óvodák újraindításával kapcsolatban, ösztönözzük a munkáltatókat arra, hogy a járvány miatt munkahelyüket elvesztő fiatalokat és idősebbeket is alkalmazzanak, támogassuk azokat a fiatalokat, akik éppen elindították vállalkozásukat és a járvány miatt máris kritikus anyagi helyzetbe kerültek, illetve továbbra is azt kérjük, hogy a fenntarthatóság és a helyi termelők támogatására nyissák ki a piacokat” – mondta Oltean Csongor.

A választások tétjéről szólva a MIÉRT elnöke kiemelte a kormány egymásnak ellentmondó intézkedéseit, közöttük azt, hogy „eddig otthon akartak minket tartani, most meg küldenek szavazni”. „Lehetünk dühösek, maradhatunk otthon, de ezzel nem a politikumot, hanem saját magunkat büntetjük hosszú távon. Most nekünk, fiataloknak is össze kell fognunk, mert ez a választás elsősorban rólunk szól. Ha a fiataloknak nem lesz képviseletük a román parlamentben, akkor továbbra is olyanok döntenek rólunk, akik nem ismerik a problémáinkat. Ezért fontos minden fiatalnak ott lenni a választásokon” – fogalmazott nagyváradi sajtótájékoztatóján Oltean Csongor.








EZT OLVASTA MÁR?

X