Önkormányzati vezetőket választ az ország, este kilencig várják a szavazókat (PERCRŐL-PERCRE)


-A A+

Megnyíltak vasárnap reggel hétkor a szavazókörzetek: összesen 3200 település és 41 megye élére választunk önkormányzati vezetőket. Eddig alacsonyabb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt, 14 óráig a választók kereken egynegyede szavazott. A jelenlétet valós időben itt követheti. A nap eseményeiről folyamatosan tudósítunk.

Fontosabb információk:

  • A szavazókörzetek reggel 7 és 21 óra között tartanak nyitva. A polgárok csak az állandó vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes lakhely szerint szavazókörzetben adhatják le voksukat.
  • A polgármestert, a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait választjuk meg, ezért a polgárok mindenütt három szavazólapot kapnak, a bukarestiek ötöt.
  • Újdonság, hogy a szavazókörzetekben először beszkennelik a választópolgár személyazonossági iratát, így szűrik ki a kétszeres vagy többes szavazásokat.
  • A központi választási bizottság (BEC) éjfélre ígér 80 százalékos feldolgozottságú részeredményeket.
  • Maros megyében botrány árnyékolja be a vasárnapi nap eseményeit
20:37
BEC-adatok: 20 órakor 46,24 százalékos volt a részvétel

A BEC adatai szerint 20 órakor 46,24 százalékos volt a részvétel. A legtöbb erdélyi megye lakói jóval az országos átlag alatt mentek el szavazni, a legnagyobb a déli megyékben, elsősorban Munténiában volt a szavazási kedv. 

20:18
Szokás szerint kiszivárogtak exit-pollok

Jóval az urnazárás előtt kiszivárogtak exit poll adatok a román sajtóba. A stiripesurse.ro bukaresti polgármesterjelöltek támogatottságáról tudott meg információkat. A 18 órás állás szerint a Szociádeldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Gabriela Firea nyerte a választásokat a fővárosban, a szavazatok 42 százalékával. A második helyezett a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) jelöltje, Dan Nicusor, 25 százalékkal, a harmadik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Cătălin Predoiu 13 százalékkal.

20:14
Több mint 200 százalékos a részvétel két Temes megyei településen

A 200 százalékot is meghaladta a választási részvétel 18 órakor két Temes megyei településen. A megyei átlag 32 százalékos volt ebben az órában – írja a Mediafax.

Krimárvára faluban 67 személy szerepel a választói névjegyzékben, közülük 40-en adták le a szavazatukat 18 óráig. Ugyanakkor 101 olyan személy szavazott, aki pótlistára iratkozott fel. Így a faluban 210 százalékos volt a részvétel. Hasonló okokból Dobrosdon 225 százalékos részvételt jegyeztek.

19:32
Részvétel 19 órakor: Hargita és Kovászna megye az utolsó ötben

A BEC adatai szerint 42,94 százalékos volt a részvételi arány országosan 19 órakor. Hargita és Kovászna megye az utolsó öt megye közé tartozik a szavazási kedvet illetően.

GIURGIU    -    54.89 %

OLT    -    54.25 %

TELEORMAN    -    53.57 %

VÂLCEA    -    51.03 %

DÂMBOVIŢA    -    50.83 %

GORJ    -    50.62 %

ILFOV    -    48.86 %

BUZĂU    -    48.79 %

SZILÁGY    -    48.78 %

CĂLĂRAŞI    -    48.68 %

BIHAR    -    48.09 %

(…)

GALAC    -    40.42 %

KOLOZS    -    39.11 %

SZEBEN     -    39.10 %

HARGITA    -    38.80 %

KOVÁSZNA    -    38.43 %

IAŞI    -    37.95 %

TEMES    -    35.52 %

BUKAREST    -    27.6

19:06
Pánikban van Florea? Kétségbeesetten és törvénytelenül mozgósít

Értesüléseink szerint most már a tömházfelelősökön keresztül próbálja az urnákhoz szólítani a marosvásárhelyi román közösség tagjait Dorin Florea polgármester. A gondokok ajtótól ajtóra járva arra kérik a lakókat, menjenek el szavazni, "ne hagyják, hogy a magyarok elvegyék a várost".

18:57

Csaknem négy órával az önkormányzati választások urnazárása előtt is alacsony részvételi adatokat jelez a központi választási iroda által működtetett internetes nyilvántartási rendszer.

A 17 órakor jelzett adatok szerint a választói névjegyzékben szereplők 35,2 százaléka adta le a szavazatát, ez mintegy négy százalékkal kevesebb, mint a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül 38,65 százalékos részvétellel Bihar megye, 37,01 százalékos részvétellel Maros megye haladja meg az országos átlagot. Szatmár megyében 34,32, Hargita megyében 31,80, Kovászna megyében 31,42, Kolozs megyében 31,27 százalékos volt a részvétel. A számok azt jelzik, hogy a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben 17 óráig 4-6 százalékkal kevesebben szavaztak, mint négy évvel ezelőtt.

18:50

Marosvásárhelyi olvasónk szavazáskor fedezte fel, hogy az öt éve elhunyt férje neve is a szavazásra jogosultak listáján szerepel. „Felháborodásomban odaírtam az aláírás helyére, hogy elhunyt. Erre a szavazóbiztos, egy hölgy nemtetszését fejezte ki. Mondtam neki, azért, mert az én férjem volt, és már öt éve nem él” – mesélte a Mszolnak Bölöni Zita.

18:40

A rendőrséghez fordult a Bihar megyei RMDSZ, mert csalásra gyanaksznak Köröstárkányban.

A Bihar megyei Köröstárkányhoz tartozó Kistárkányban 15 százalék fölött van az ideiglenes lakcímmel szavazók aránya, a választási részvétel kisebb falvakban 80 százalék körüli, míg a községközpontban a választók körülbelül 60 százaléka voksolt eddig – számolt be a Maszolnak Szabó Ödön.

„Köröstárkány lakói csattanós választ akkor adhatnak a jelenségre, ha elmennek szavazni” – mondta Szabó Ödön, hozzátéve: azért a rendőrséghez fordultak, mert a választási iroda a választás menetét felügyeli, ám ebben az esetben az a kérdéses, hogy az ideiglenes lakcímmel rendelkezők ott hajtják-e álomra a fejüket vasárnap este, ahol bejelentett lakcímük van.

18:07
„Potyaszavazatok” is vannak Szatmár megyében

A Szatmár megyei Börvelyben, a 140-es választóházban egy személy régi típusú szavazókártyával szavazott – tudtuk meg Schvarczkopf Róberttől, a Szatmár Megyei Választási Bizottság tagjától. A börvelyi szavazóbiztosok csak akkor vették észre, hogy az illető nem szabályosan voksolt, amikor visszaadták neki a választási kártyát. Mivel férfi a szavazólapot már elhelyezte az urnában, az érvényes marad. Az esetet jegyzőkönyvbe vették. Börvelyben eddig a lakosok több mint 45 százaléka már leadta szavazatát. 

17:40
Sepsiszentgyörgyön egymásnak estek a román jelöltek

Rágalmazó kampány miatt panaszolta be egyik sepsiszentgyörgyi román polgármesterjelölt a másikat. Vasárnap délután panaszt tett a Municípiumi Választási Irodánál Mădălin Guruianu a liberális párt (PNL) sepsiszentgyörgyi polgármester jelöltje, aki kifogásolta a szociáldemokrata párt (PSD) egyik kampányanyagát.

17:32
Szatmár megye: vidéken nagyon kevés magyar ment szavazni

A 17 órai adatok szerint Szatmár megyében a részvételi arány meghaladja a 34 százalékot. A magyarlakta településeken (falvak szintjén) továbbra is alacsonynak mondható a részvétel. A 334 Szatmár megyei szavazóház közül a százalékos részvételi arányt figyelembe véve, az első 26-ban jelenleg nincs olyan település, ahol a magyarság számaránya 1 százaléknál magasabb lenne. A 334 szavazóház közül Dacia falu vezet 75 százalékos részvétellel. (Közlemény)

17:02
Erdélyben továbbra is alacsony a szavazási kedv

Délután négy óráig a szavazásra jogosultak 31,71 százaléka adta le a voksát – közölte az Országos Választási Iroda (BEC).

A városokban eddig kevesebben, alig 25,22 százaléknyian mentek el szavazni, míg vidéken az arra jogosultak 40,47 százaléka voksolt.

A BEC  választási jelenlétét követő honlapja szerint a legalacsonyabb a szavazói kedv Bukarestben, amit Temes, Szeben, majd Kolozs és Kovászna megye követ. Az erdélyi választási kedv szinte eltörpül a déli megyék lakosságának több mint 40 százalékos részvétele mellett.

16:44
Szatmár: beindult a személyi igazolványok tömeges gyártása

Szatmárnémetiben tömegesen készítenek ideiglenes személyazonossági igazolványt, a Szatmári RMDSZ-hez beérkezett információk szerint. A Lakosság Nyilvántartó Hivatal vezetősége nem közölte, hogy pontosan hány ideiglenes személyazonossági igazolvány készült ma, viszont a szatmári lakosok az jelzik, hogy jelenleg is nagy a sor a hivatalban – közölte az RMDSZ.

16:35

A szavazás megkezdése óta 70 kihágást észleltek a hatóságok egyebek között kampánytevékenység folytatása, szeszesitalok osztogtása és randallírozás miatt. Olvassa el mekkorára rúg a bírságok összege összesen.

15:57
Figyelmeztetnek a szociológusok

Komoly veszélyben lenne a magyar képviselet, ha most zárnák az urnákat, ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan az erdélyi megyékben alacsonyabb a szavazási hajlandóság. – vélekedik Barna Gergő. A szociológus figyelmeztet: ha alacsony marad a szavazási hajlandóság, a magyar politikai szervezetek eredménye is gyengébb lehet a végső számláláskor.












EZT OLVASTA MÁR?

X