Gazdasági kisokos járvány idejére: ezekkel a kedvezményekkel élhet!


-A A+

A koronavírus-járvány hatalmas érvágást jelent a gazdasági szereplőknek és magánszemélyeknek is. Az elmúlt időszakban Románia is több olyan intézkedést hozott, amelyek célja, hogy segítséget nyújtson az egészségügyi válság által különösen súlyosan érintett magánszemélyeknek és gazdasági szereplőknek. Ezek némelyikéről az elmúlt időszakban már beszámoltunk, most a Țuca Zbârcea & Asociații ügyvédi iroda segítségével összegyűjtöttük azokat a sürgősségi állapot ideje alatti, tehát ideiglenesen érvényes kedvezményeket, amelyekkel magán és jogi személyek élhetnek ebben az időszakban.

Kedvezmények a gazdasági szereplőknek

Több, az alább felsorolt kedvezményhez való hozzáférést az úgynevezett sürgősségi helyzetet igazoló bizonylat (CSU) birtokában vehetnek igénybe a hazai vállalkozások. A gazdasági minisztérium honlapjáról online igényelhető bizonylatot azok a cégek kell hogy kiváltsák, amelyek a koronavírus-járvány és a katonai rendeletek miatt kerültek bajba. A kék színű bizonylatot azok a cégek kérhetik, amelyeket katonai rendelettel teljesen vagy részlegesen bezártak. A sárga színű bizonylatot azok kérhetik, amelyek márciusban legalább 25 százalékos forgalom csökkenést könyveltek el január-februárhoz képest.

A kis és középvállalkozások, fogorvosi és családorvosi rendelők, szabadfoglalkozásúak (ügyvédek, közjegyzők és törvényszéki végrehajtók) és sportklubok a fent említett bizonylat birtokában kérhetik a közüzemi számlák és a lakbér kifizetésének halasztását, amennyiben teljesen vagy részlegesen kénytelenek voltak beszüntetni tevékenységüket.

A kis- és középvállalkozások, amelyek nem tudják ellátni a közintézményekkel kötött szerződéses kötelezettségeiket, mentesülnek a késedelmi büntetések kifizetése alól, amennyiben fel tudják mutatni a sürgősségi helyzet bizonylatot.

Banki kedvezmények magán és jogi személyeknek

A kormány egyik legismertebb intézkedése a bajba jutott bankhiteleseket érinti, akik számára legtöbb kilenc hónapig, de nem későbbig mint 2020 december 31-e kérésre felfüggesztik a bankhitelük részlet, kamat és illeték fizetését. Ezzel a lehetőséggel magánszemélyek, cégek, egyéni és családi vállalkozások is élhetnek, ha csökkentek bevételeik a járványmegelőző intézkedések miatt. Az érintettek legkésőbb 2020 május 14-ig le kell hogy adják kéréseiket bankjukhoz. Fontos, hogy csak akkor mentesülhetnek a részletfizetés alól, ha nincsenek korábbról tartozásaik a bank fele. A hitelfizetés felfüggesztését a jogi személyek a sürgősségi helyzet bizonylat (CSU) birtokában igényelhetik.

Az IMM Invest România programot április 17-én, pénteken indítja a kormány. Ennek keretében a vállalkozások államilag garantált és kamattámogatott bankhitelt vehetnek fel. A programra itt kell regisztrálni és kétféle hitelt lehet kérni: működési költségekre vagy pedig beruházásokra. A mikrovállalkozások és kis cégek számára az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknek pedig 80 százalékos az állami garancia aránya. A felvett hitelekre idén a kamatot teljesen az állam fedezi. Ezt a hitelt 36 - 72 hónapra lehet igényelni.

Szociális jellegű támogatások járvány idején

Mivel a koronavírus-járvány és a sürgősségi állapot a cégek többségénél átalakította az eddig megszokott munkavégzés módját, a vállalkozások és intézmények – amennyiben tehetik – otthoni munkavégzésre rendezkedtek be. Ehhez igazították a törvénykezést is, amelyben átmenetileg eltörölték a munkaadók kötelezettségét, hogy a távmunkát bejegyezzék a munkaszerződésekbe, így a munkaadók egy egyszerű rendelettel dönthetnek erről. A sürgősségi állapot ideje alatt felfüggesztették a munkafelügyelőségi ellenőrzéseket is a munkaadóknál.

A kényszerszabadság (technikai munkanélküliség) intézménye az egyik legismertebb és általánosan alkalmazott kedvezmény. Mint arról beszámoltunk, a katonai rendelettel bezárt vagy járvány miatt bevételcsökkenést jegyző vállalkozások és intézmények kényszerszabadságra küldhetik alkalmazottaikat, és a fizetésük 75 százalékát és annak adóvonzatát az állam fedezi. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a cégek és intézmények, az egyéni és családi vállalkozások, szabadfoglalkozásúak, sportklubok, illetve magánszemélyek is, amennyiben szerzői jogdíjas szerződés alapján dolgoznak.

Az iskolai kényszerszünet és a vakáció ideje alatt is lehetőség van, hogy a 12 éven aluli gyermekek – fogyatékkal élők esetében 18 év alattiak - egyik szülője szabadnapot kapjon és otthon maradjon gyereke mellett. Ennek anyagi terhét az állam vállalja át. Ebben akkor részesülhet a szülő, ha munkahelye nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést.

Adókedvezmények járvány idején

Mivel a helyi adók befizetésének kedvezményes határideje eredetileg március 31-e volt, ezt közegészségügyi megfontolásból június 30-ra halasztotta a kormány, tehát aki eddig az időpontig befizeti egész éves ingatlan-, terület- és járműadóját az önkormányzatok kasszájába, részesülhet a 10 százalékos kedvezményből.

A másik kedvezmény azokat a jogi személyeket érinti, amelyek éves adónyilatkozatok alapján negyedévenként előzetes adót fizetnek az államnak. Ők idén minden negyedéves jövedelemadójukat a konkrét bevételeik alapján kell hogy kiszámítsák és befizessék az államkasszába.

A magán és jogi személyek, amelyek március 21-e után esedékes adójukat nem tudják befizetni az államnak, a sürgősségi állapot ideje alatt és az azt követő 30 napban mentesülnek a késedelmi kamatok befizetése alól. Akinek nem sikerül időben befizetnie az adóit, idén október 30-ig a pénzügyi hivatalnál kérheti a tartozásai átütemezését. Az április 25-ig esedékes adóbefizetéseknél pedig 5% és 10% kedvezményt kaphatnak a profitadót fizető cégek vagy a forgalmi adót fizető mikrovállalkozások.

A sürgősségi állapot idején és az azt követő 30 napig áfamentességet élveznek mindazok az importtevékenységek, amelyek révén külföldről a koronavírus-fertőzés megelőzéséhez és megfékezéséhez szükséges gyógyszerek, védőfelszerelések, orvosi eszközök és fertőtlenítőszerek kerülnek az országba.








EZT OLVASTA MÁR?

X