Az Európai Bizottság 6 százalékos román GDP-csökkenéssel számol az idén


-A A+

Az Európai Bizottság 6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idén és 4,2 százalékos növekedéssel jövőre Romániában, az államháztartási hiány pedig a bruttó hazai termék (GDP) 9,2 százaléka lehet 2020-ban az EB szerdán közzétett, tavaszi gazdasági előrejelzése szerint.

A jövő évi államháztartási hiány az Európai Bizottság szerint elérheti a GDP 11,4 százalékát, amennyiben a kormány nem változtat a költségvetés jelenlegi szerkezetén. Ezt a hiányt főleg a szeptemberben esedékes, 40 százalékos nyugdíjemelés, a 2021 őszére tervezett nyugdíj-újraszámolás, illetve a gyermekek után fizetendő családi pótlék megduplázása növelné.

A tavalyi téli jelentésében az Európai Bizottság még 3,8 százalékos román gazdasági növekedéssel számolt 2020-ra. A jelentős változást a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal magyarázzák. Brüsszel szerint a kijárási tilalom miatt bekövetkezett gazdasági leállás jelentősen visszaveti a fogyasztást, amely az elmúlt években a román gazdasági növekedés fő hajtóereje volt, a bizonytalanság miatt pedig sok vállalat elhalasztja a beruházásait.

A munkanélküliség a történelmi mélypontnak számító 3,9 százalékról az idén várhatóan 6,5 százalékra nő, miután a járvány miatt a vállalatok egy része bezár. A bizottság szerint a bérek mérsékelten fognak nőni az előző években jegyzett kétszámjegyű emelkedéshez képest, az infláció pedig 2,5 százalékra mérséklődik 2020-ban.

A Nemzetközi Valutaalap az egy hónappal ezelőtt közölt előrejelzésében 5 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített Romániában. Bukarest a járvány kitörése után elfogadott költségvetés-kiigazítás alapján 1,9 százalékos GDP-csökkenéssel számol 2020-ban, így eddig messzemenően az Európai Bizottság előrejelzése a legpesszimistább Románia esetében.
EZT OLVASTA MÁR?

X