Tíz hónap után hét százalékosra nőtt a GDP-arányos költségvetési hiány


-A A+

Az év első tíz hónapjában 74,04 milliárd lej volt a költségvetési hiány, ami a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékának felel meg – nyilatkozta csütörtökön a pénzügyminiszter.

Florin Cîţu rámutatott, a 74,04 milliárd lejes deficit több mint felét, 40,74 milliárd lejt (GDP-arányosan 3,88 százalék) a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó különféle kedvezmények, illetve a világjárvány indokolta beruházások és rendkívüli kiadások tették ki.

„Ha nem lett volna idén ez az egészségügyi válság, és nem lettek volna a krízis indokolta pluszköltségek, tíz hónap után GDP-arányosan mintegy 3 százalékos lenne az államháztartási deficit, ahogyan az az eredeti programunkban is szerepelt” – magyarázta a tárcavezető. Az év első kilenc hónapja után a GDP 6,36 százalékának megfelelő 67,27 milliárd lejt tett ki a román költségvetés hiánya.

Az idei első tíz hónapban a költségvetési bevételek 263,48 milliárd lejre rúgtak – ez 0,9 százalékkal több az elmúlt év ugyanezen időszakában jegyzettnél –, a kiadások pedig 337,52 milliárd lejt összesítettek, ami 16,4 százalékos növekedést jelent 2019 első tíz hónapjához mérten. A személyzeti kiadások 7 százalékkal nőttek, a szolgáltatásokra és javakra fordított összegek 11,2 százalékkal nagyobbak, a szociális juttatásokkal járó kiadások pedig 22,8 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

A kormány nemrég fogadta el az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, amelynek nyomán a korábban becsült 8,6 százalékról a GDP 9,1 százalékára nő az államháztartási hiány, 4,2 százalékos gazdasági visszaesés mellett.

(Címlapkép: Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X