Amerika szavaz: Hillary Clinton vagy Donald Trump? (Percről percre)


-A A+

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió. Hillary Clinton telefonon felhívta a Republikánus Párt jelöltjét, és elismerte vereségét. Kövesse a Maszol tudósításait a szavazás menetéről, jelöltek nyilatkozatáról és a végleges eredményről. Percről percre.

19:21
Trump: „Nehéz döntés volt”

A republikánus párti elnökjelölt feleségével együtt New Yorkban járult az urnák elé. A környéket óriási rendőri biztosítással védték, Donald Trumot pedig szimpatizánsok várták az utcán.
 

Trump a voksolás után nem adott nyilatkozatot a szép számban jelenlévő újságíróknak, de menet közben egy-egy mondatot elejtett, és a saját, szerinte várható győzelméről szólt. „Nagyon jól áll a helyzet” – mondta az egyik újságírónak. A másikuk megkérdezte tőle, kire szavazott, mire Trump azt felelte: „nehéz döntés volt”.

New Yorkban – az előzetes hírekkel ellentétben – nem érzékelhető terrorfenyegetettségre utaló, megerősített rendőri jelenlét. Viszont a mindig pezsgő kulturális élettel dicsekedő metropolisz a választás napján csendesebb. A Broadway színházai ugyanis zárva tartanak, s nem lesz előadás a Metropolitan Operában és a tekintélyes Carnegie Hallban sem – írja az MTI.

18:34
Obama és a kosárcipő

A hagyományokhoz híven az Egyesült Államok elnöke a választások napján sportszerelésbe bújt és kosárlabdázással ütötte el az időt. Az AFP hírügynökség jelentése szerint Barack Obama kedd reggel a Washington közelében található Fort Mcnair katonai bázison pattogtatott barátai társaságában. Obama 2008-ban és 2012-ben szintén kosarazott a nagy napon, és a rituálé mindkét alkalommal szerencsét hozott neki.

17:13
Az állatok döntöttek

Egy oroszországi állatkertben, pontosabban a szibériai Krasznaojarszkban is téma volt az amerikai elnökválasztás. Junona, a Royev Ruchey Zoo tigrise Clintonra „szavazott”, míg a Felixnek becézett jegesmedve a Trump fotójával és nevével ellátott sütőtökből falatozott. (Reuters)

15:53
Leadta szavazatát a Clinton házaspár

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. Az elnökjelölt fotósok és kamerák kereszttüzében, széles mosollyal érkezett, láthatóan frissen – annak ellenére, hogy éjjel két óra körül fejezte be kampányzáró gyűlését Észak-Karolinában. (24.hu)

15:14
Trump: úgy döntöttem, hogy Trumpra szavazok

„Úgy döntöttem, hogy Trumpra szavazok” – viccelődött a Fox News reggeli műsorában Donald Trump. A republikánus elnökjelölt „csodálatos folyamatnak” nevezte a kampányt, amelynek során megtanulta, milyen „fantasztikusak” az amerikaiak. Megismételte ugyanakkor, hogy „borzasztó pénz, energia és időpocsékolás” lesz, ha nem nyer. (Origo)

14:41
Odaát nem tilos lefotózni a szavazócédulát?

Eric Trump, a republikánus elnökjelölt Donald Trump fia Twitter-adatlapján dicsekedte el, hogy kire szavazott. A 32 éves, üzletemberként tevékenykedő Trump szavazócéduláját is lefotózta: Odaát ezt nem tiltja a törvény?

14:18
Hosszú sorok kígyóznak a szavazóhelyiségek körül

Közösségi oldalakról gyűjtöttük az alábbi fotókat, amelyek azt mutatják, hogy sokan már a reggeli órákban, munkába indulás előtt le szeretnék adni szavazatukat. 

14:07
Mozdulj, szavazz!

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt az utolsó, Philadelphiában tartott kampánygyűlésén Jon Bon Jovi volt az egyik fellépő. A sztár a Clinton-csapat társaságában hagyta el a Testvári Szeretet városát. A stáb egyik tagjának ötlete volt az alábbi, azóta virálissá vált videó, amelyben a demokraták szavazásra ösztönzik az amerikaiakat.


ABC Breaking News | Latest News Videos

13:32
Miről szavaznak még?

Tévedés lenne azt hinni, hogy mindenki számára az Egyesült Államok következő elnökének kiléte jelenti a keddi szavazás legfontosabb kérdését. Ha már kinyitnak a szavazóhelyiségek, akkor egy sor egyéb kérdésről is megkérdezik az amerikaiak véleményét.

Elsősorban persze mindenkit az érdekel, hogy Hillary Clinton vagy Donald Trump költözhet be 2017. január 20.-a után (ekkor iktatják be Barack Obama utódját – szerk. megj.) a Fehér Házba, de az sem mellékes, hogy milyen összetételű törvényhozással kell dolgoznia. Kedden döntenek a Kongresszus 435 tagjáról, a szenátusi helyek egyharmadáról és 12 szövetségi állam kormányzójáról.

Nyolc szövetségi államban arról szavaztatják az állampolgárokat, hogy legalizálják-e a marihuána fogyasztását, négy államban a minimálbér növeléséről tartanak népszavazást, öt államban a halálbüntetéssel kapcsolatos részletekről kérdezik meg a polgárok véleményét. A legextrémebb referendumot természetesen (?!) Kaliforniában rendezik, a 60-as Javaslat elnevezésű kezdeményezés elfogadása kötelezővé tenné a pornószínészek számára, hogy munka közben óvszer használjanak.

Természetesen komolyabb témákat is felvetnek, így az egészségügyi szolgáltatások javítása, a kampányfinanszírozás kérdése is terítékre kerül. A dohányosok rosszul jöhetnek ki a keddi szavazás után, ugyanis több szövetségi államban 1.75-2.2 dollár közötti összeggel növelnék az egy csomag cigaretta után fizetendő adó összegét. 

13:10
Hillary Clinton alelnökjelöltjét beelőzte egy 99 éves néni

Kevéssel hajnali 6 óra után jelent meg Richmond, Virgina egyik szavazókörzetében a demokraták alelnökjelöltje, Tim Kaine. Hillary Clinton jelölttársa feleségével, Anne Holtonnal érkezett, de várnia kellett pár percet, amíg a 99 éves Minerva Turpint „kiszolgálták”.

13:00
Megnyíltak a szavazóhelyiségek

Az Egyesült Államok keleti partvidékén, helyi idő szerint reggel 6 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek.












EZT OLVASTA MÁR?

X